Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Γερμανία VS Κίνα

Πολύ ωραίο άρθρο για την ανησυχία που προκαλεί στην Γερμανία η διείσδυση της Κίνας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, των Σκοπίων και  της Σερβίας (Balkan Silk Road).  Βλέπε South China Morning Post “Is China using ‘divide and rule’ tactics to gain influence in Europe?”.Το site ανήκει στην Alibaba, την κινεζική Amazon ας πούμε, και απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο και όχι σε Κινέζους σανοφάγους. Γι’αυτό και η εφημερίδα έχει κάποιο επίπεδο. Τους Κινέζους άλλωστε δεν τους μαθαίνουν αγγλικά. Η εφημερίδα είναι ότι είναι για το Κατάρ το Aljazeera, ότι είναι για την Σαουδική Αραβία η Al Arabiya, ότι είναι το RT για την Ρωσία κλπ.

Εγώ να προσθέσω ότι η είσοδος της Κίνας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη πολύ καλά κάνει και ανησυχεί την Γερμανία, αφού πρόκειται για την γειτονιά της Γερμανίας, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική επιρροή. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται ανάμεσα στην μεγάλη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας και την μεγάλη οικονομική ισχύ της Γερμανίας.

Χωρίς την παρουσία της Κίνας οι χώρες αυτές θα στρέφονται οικονομικά προς την Γερμανία. Με τις πολύ φτηνές μεταφορές όμως που έχουν δημιουργηθεί μέσω της COSCO και του Πειραιά, και των έργων υποδομών που προωθεί η Κίνα στα Βαλκάνια, πχ σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων-Σερβία-Ουγγαρία, τα Κινεζικά προϊόντα θα φτάνουν πολύ γρήγορα και με πολύ χαμηλό κόστος στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και σε αντάλλαγμα η Κίνα θα κάνει στις χώρες αυτές έργα υποδομών (ενέργεια, αυτοκινητόδρομους κλπ), ζητώντας φυσικά πολιτικά ανταλλάγματα. Να προσθέσω ότι τα προιόντα αυτά η COSCO, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, φροντίζει να τα στέλνει στον Πειραιά με Έλληνες εφοπλιστές σε ποσοστό άνω του 60%.

Χάρτης Balkan Silk RoadΒλέπε
“The potential for growth through Chinese infrastructure investments in Central and South-Eastern Europe along the “Balkan Silk Road”

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε όταν αρπάχτηκαν η Αυστρία και η Σερβία το 1914, με την Γερμανία να υποστηρίζει την Αυστρία και την Ρωσία να υποστηρίζει την Σερβία. Επίσης ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε λίγο πιο πάνω, στην Πολωνία, όταν ο Χίτλερ και ο Στάλιν το 1939 μοίρασαν την Πολωνία, η οποία ήταν σύμμαχος των Άγγλων και των Γάλλων. Ο Χίτλερ και ο Στάλιν μοίρασαν ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική Ευρώπη.

Τώρα στα Βαλκάνια διεισδύει ένας νέος παίκτης, η Κίνα, και αυτό είναι σίγουρα αρνητικό για την Γερμανία, αφού η Σερβία είναι ο βασικός σύμμαχος της Κίνας στα Βαλκάνια, και η Κίνα είναι μεγάλος βιομηχανικός αντίπαλος της Γερμανίας. Για την Ρωσία η διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια μπορεί να είναι θετική αν η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ή αρνητική αν η Ρωσία τα έχει καλά με την Γερμανία και βρίσκεται σε πόλεμο με την Κίνα.

Η Γερμανία θέλει να βγαίνει στην Μεσόγειο μέσω της Σλοβενίας και της Κροατίας, δύο πρώην κομματιών της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες είναι δύο μικρές δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στην Ιταλία και την Σερβία. Η Σλοβενία και η Κροατία έχουν και μεταξύ τους προβλήματα βέβαια λόγων των ΑΟΖ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Σλοβενία και την Κροατία όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία στα επί μέρους κομμάτια της.

Χάρτης ΓιουγκοσλαβίαΥπό κανονικές συνθήκες η Σερβία έχει ανάγκη την Γερμανία, και την εποχή του Τίτο οι Γιουγκοσλάβοι έστελναν χιλιάδες εργάτες στην Δυτική Γερμανία προκειμένου να εισπράττουν “σκληρά” Γερμανικά μάρκα. Αν η Κίνα εισβάλλει μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη η Σερβία δεν θα έχει ανάγκη την Γερμανία και την Αυστρία. Και αν η Κίνα και η Ρωσία τα έχουν μεταξύ τους καλά, η Σερβία θα μπορεί να εισπράττει χρήματα από την Κίνα και όπλα από την Ρωσία, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους πολύ σκληρούς κανόνες διαφάνειας κλπ της ΕΕ.

Η ΕΕ που βλέπει ως μεγάλο αντίπαλο την Ρωσία και όχι την Κίνα, προσπαθεί να συνάψει μία συμμαχία με την Κίνα εναντίον των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Βλέπε Reuters “China presses Europe for anti-U.S. alliance on trade”, Ιούλιος 2018


CNBC “China looks to get Cozy with EU in Annual Talks as Trump Tariffs bite”, Ιούλιος 2018

Γι’ αυτό και όταν ρώτησαν τον Τραμπ αν είναι εχθρός των ΗΠΑ η Ρωσία αυτός είπε ότι εχθρός των ΗΠΑ είναι και η ΕΕ και η Κίνα. Βλέπε Independent “Donald Trump calls the EU 'a foe' ahead of Putin summit”

Η Ελλάδα είναι στην μέση όλης αυτής της κατάστασης, και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει στην ΔΕΗ τους Κινέζους προκειμένου η Ελλάδα να εξάγει ρεύμα στην Σερβία, αλλά να μεταφέρει και τα προιόντα της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό ενισχύει την κόντρα της Ελλάδας με την Τουρκία, αφού η Τουρκία παρακάμπτεται, και δημιουργεί προβλήματα στην συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ αφού οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος των Ισραηλινών και μία σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα οδηγήσει και σε εχθρικές σχέσεις Ισραήλ-Κίνας.

Το αν θα μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ δεν ξέρω πόσο αλλάζει τα πράγματα γιατί ίσως ενοχληθεί η Ρωσία, και οι ΗΠΑ επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ρωσία. Και γι’αυτό και βλέπετε ότι παλιότερα οι ΗΠΑ πίεζαν την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν δεχόταν να μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ τώρα χωρίς οι ΗΠΑ να πιέσουν καθόλου η Ελλάδα άφησε τα Σκόπια να μπούνε, αν όντως μπούνε τελικά.

Και να μπούνε βέβαια τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ θα είναι όπως είναι η Ελλάδα με το Κυπριακό. Τα Σκόπια δεν θα έχουν Ρωσικό ή Κινεζικό στρατό αλλά θα κυριαρχούν παντού θεωρίες συνωμοσίες για τις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι στα Βαλκάνια ξεκίνησε ο ΑΠΠ (Σερβία VS Αυστρία) και αυτό δείχνει πόσο σημαντική και εύφλεκτη περιοχή είναι τα Βαλκάνια, χωρίς καν να υπάρχει η Κινεζική παρουσία. Γιατί καταλαβαίνετε ότι τον Balkan Silk Road θα πρέπει να ακολουθήσει αργά ή γρήγορα και το Κινεζικό Ναυτικό, και ενώ παλιότερα οι δυτικοί φοβόντουσαν ότι θα κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το Ρωσικό Ναυτικό από την Μαύρη Θάλασσα, τώρα θα φοβούνται ότι θα έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο το Κινεζικό Ναυτικό από την Κόκκινη Θάλασσα,, και ο Κινεζικός Στρατός από το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία.

Χάρτης Η Παγίδα του ΘουκυδίδηΕγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι στην Ελλάδα είδαμε τους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης να κυλιούνται στην λάσπη για έναν ολόκληρο αιώνα,, να τους σκοτώνουν ακόμη και αν απλά τολμούσαν να εκφράσουν την παραμικρή διαφωνία, τους είδαμε να πηγαίνουν οι τουρίστες και να τους πηδάνε τις γυναίκες με αντάλλαγμα ένα μπλουτζίν, τους είδαμε να αποχαιρετούν τις γυναίκες τους και τις κόρες τους που έφευγαν στο εξωτερικό για να γίνουν πόρνες, σε μεγάλο βαθμό τους πηδήξαμε τις γυναίκες και τις κόρες, και παρόλα αυτά δεν βάλαμε μυαλό αν και ήμασταν η μόνη χώρα που χάρις στον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Τρούμαν σώθηκε. Επομένως τίθεται το ερώτημα αν πρέπει και οι Έλληνες να ζήσουν αυτήν την μεγάλη περιπέτεια για κάποιες δεκαετίες ώστε να διδαχθούν αυτό που διδάχθηκαν οι άνθρωποι της Ανατολικής Ευρώπης.

ΥΓ Η Γερμανία και η Κίνα προσπαθούν να κάνουν τις κολεγιές τους ώστε να έχουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλουν στην μέση την Ρωσία αν χρειαστεί, ή μαζί με την Ρωσία να σχηματίσουν έναν άξονα απέναντι στους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Βρετανούς, τους Ιάπωνες και τους Ινδούς, ανάλογα με το πως θα πάνε τα πράγματα. Άλλωστε η Γερμανία πολύ περισσότερο φοβάται τους Άγγλους και τους Γάλλους παρά τους Κινέζους. Αν βέβαια η Γερμανία τα έκανε πλακάκια με τους Γάλλους και τους Άγγλους θα μπορούσαν να της έρθουν στο κεφάλι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι.

Προς το παρόν πάντως οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν μάθει το μάθημα τους, και το σενάριο που κάνει την τρίχα τους να σηκώνεται είναι μία συμμαχία Γαλλίας-Ρωσίας, και γι’αυτό δεν δείχνουν να έχουν την διάθεση να τα σπάσουν με την Ρωσία, κάτι που σηκώνει την τρίχα των Γάλλων και των Βρετανών.


Is China using ‘divide and rule’ tactics to gain influence in Europe?

1 σχόλιο:

  1. Ένας χαμούλης.
    Εμένα μου φαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα, μετά τις απελάσεις διάλεξε στρατόπεδο (δύση), απλώς τα νέα στρατόπεδα δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως.
    Η ΕΕ φαίνεται να είναι η μεγάλη χαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή