Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Το Αμερικανικό Δόγμα Rebalance to Asia

Πολύς κόσμος λανθασμένα θεωρεί ότι η ένταση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι προϊόν της διακυβέρνησης Τραμπ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Το Δόγμα Rebalanne to Asia έχει ξεκινήσει από την διακυβέρνηση Ομπάμα, και ο Ομπάμα ήταν το ίδιο επιθετικός με τον Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Για το Δόγμα Rebalance to Asia μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link της Wikipedia

“East Asian foreign policy of the Barack Obama administration”

Σύμφωνα με το Δόγμα Rebalance to Asia οι ΗΠΑ θα πρέπει να απεμπλακούν μερικώς από τον Περσικό Κόλπο και να δώσουν έμφαση στην Νοτιανατολική Ασία (Νότια Κινεζική Θάλασσα). Αυτό εμμέσως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει από το στόχαστρο των ΗΠΑ η Ρωσία και να μπει η Κίνα, ή τουλάχιστον να δοθεί προτεραιότητα στην Κίνα.

Εικόνα Rebalancing to AsiaΜε τις κόκκινες γραμμές στον παραπάνω χάρτη βλέπετε τον κόσμο μετά την ήττα των Γάλλων από τους Βρετανούς την περίοδο 1700-1800, σε μία μάχη που κράτησε περίπου 100 χρόνια, και ξεκίνησε με τον πόλεμο War of the Spanish Succession (1701-1714), και τελείωσε με την συντριβή των Γάλλων κατά την διάρκεια των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης, όταν οι Γάλλοι κατόρθωσαν αρχικά να κατακτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη (Βοναπάρτης), για να συντριβούν τελικά από τους Βρετανούς και τους Ρώσους, Αυστριακούς, και Πρώσους συμμάχους τους στο Βατερλό το 1815. Για την λίστα των Αγγλο-Γαλλικών πολέμων Βλέπε Wikipedia “Anglo-French War

Μετά την ήττα των Γάλλων οι Βρετανοί θα επικεντρωθούν στην κόντρα τους με την Ρωσία τον 19ο Αιώνα, στο λεγόμενο Great Game, το οποίο βλέπετε με τις κόκκινες γραμμές στον παραπάνω χάρτη. Οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αποδυναμωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να πάρουν τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να κατέβουν στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Κασπίας Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας όπου έχουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα αφού ναυτικά υστερούν πάρα πολύ σε σχέση με τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Με τον Πόλεμο της Κριμαίας το 1853-1856 οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Οθωμανοί θα νικήσουν τους Ρώσους και θα τους περιορίσουν στην Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν εξεγέρσεις εναντίον των Βρετανών στην Ασία.

Χάρτης The Great Game (Αγγλία VS Ρωσία)Το Βρετανικό Δόγμα του Great Game ήταν ουσιαστικά και το Δόγμα του ΝΑΤΟ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το να σταματήσουν δηλαδή οι Δυτικοί τους Σοβιετικούς από το να φτάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο μέσω του Ιράν, του Αφγανιστάν κλπ, αλλά και να δημιουργήσουν μία ασπίδα στην Ευρώπη, την οποία μοιράζονται πλέον οι Νατοϊκοί (Δυτική Ευρώπη) με τους  Σοβιετικούς (Ανατολική Ευρώπη).

Έχουν φυσικά μεσολαβήσει οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 1914-1918 και του 1939-1945, οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της Πρωσίας και της ένωσης της Γερμανίας υπό Πρωσική ηγεμονία το 1871. Την περίοδο 1871-1945 το δόγμα των Βρετανών, των Γάλλων και των Ρώσων ήταν να εμποδίσουν την Γερμανική Αυτοκρατορία από το να φτάσει στην Μέση Ανατολή μέσω της Αυτοκρατορίας της Αυστο-Ουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στην Μεσόγειο και την Αφρική μέσω της Ιταλίας, και να κυριαρχήσει ναυτικά επί των Βρετανών και των Ρώσων στην Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική Θάλασσα.

Χάρτης Α και ΒΠΠΑλλά αν εξαιρέσουμε την Πρωσική παρένθεση του 1871-1945 το Δόγμα του Ψυχρού Πολέμου (1945-1991) ήταν σχεδόν το ίδιο με το Δόγμα του Great Game (Αγγλία VS Ρωσία) της περιόδου 1800-1900. Απλά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η χρεοκοπημένη από τους Παγκοσμίους Πολέμους Αγγλία είχε παραδώσει τα ηνία στις ΗΠΑ.  Ωστόσο και στο Great Game και στον Ψυχρό Πόλεμο οι Δυτικοί προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Ρώσους από το να φτάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, και από το να εξαπλωθούν στην Ευρώπη.


ΧάρτηςΤώρα οι Κινέζοι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, η οποία ενώνει τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Βλέπε “Οι Δρόμοι του Πετρελαίου”.

Επειδή όμως οι Κινέζοι, όπως και οι Ρώσοι παλιότερα, υστερούν ναυτικά σε σχέση με τις ΗΠΑ, προσπαθούν να φτάσουν στον Περσικό Κόλπο και μέσω του Πακιστάν και του Ιράν, όπως έκαναν και οι Ρώσοι στο Great Game.

Επομένως η μάχη για τους Αμερικανούς μεταφέρεται στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, και είναι πλέον διατεθειμένοι να μοιραστούν με τους Ρώσους την επιρροή στην Μέση Ανατολή, αφού και για τους Ρώσους η μεγαλύτερη απειλή τον 21ο αιώνα θα είναι η Κίνα. Να θυμίσω ότι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι Κινέζοι έκαναν πυρηνικές δοκιμές κοντά με την Ρωσία, και οι Ρώσοι είχαν προτείνει στους Αμερικανούς να χτυπήσουν μαζί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Κίνας, παρόλο που ήταν οι Ρώσοι που είχαν βοηθήσει τους Κινέζους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Στην συνέχεια οι Κινέζοι βοήθησαν τους Βορειοκορέατες και τους Πακιστανούς να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ρώσοι τους Ινδούς. Και φυσικά οι Αμερικανοί βοήθησαν τους Ευρωπαίους.

Οι Αμερικανοί ωστόσο αρνήθηκαν την προσφορά της ΕΣΣΔ, την οποία θεωρούσαν βασικό τους αντίπαλο, και προτίμησαν να συμμαχήσουν με την Κίνα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέτρεψαν στις εταιρείες των Νατοϊκών να εγκατασταθούν στην Κίνα, με αποτέλεσμα η Κίνα από μία φτωχή αγροτική οικονομία να μετατραπεί στο εργοστάσιο του κόσμου. Βλέπε “Η Εξέλιξη του Κινεζικού ΑΕΠ”.

Για την κόντρα Ρωσίας-Κίνας (Soviet-Sino Split) βλέπε Ρωσία VS Κίνα

Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Κίνα ανάγκασε τους Ρώσους να σπάσουν την ΕΣΣΔ και να αναζητήσουν συμμάχους στην Ευρώπη. Βλέπε “Το Τρίγωνο ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία και η Πτώση της ΕΣΣΔ”.

Βλέπε επίσης “Shadow World


Τώρα οι Αμερικανοί κάνουν το ακριβώς αντίθετο, και επιβάλλουν δασμούς στα Κινεζικά προϊόντα, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μην μπορούν να εγκατασταθούν στην Κίνα προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα φτηνά εργατικά χέρια και στην συνέχεια να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Η Κίνα προσπαθεί να πάρει την σκυτάλη από τις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ λένε στην Κίνα ότι αυτό η Κίνα δεν θα το καταφέρει με αμερικανική τεχνολογία. Βλέπε “Η Παγίδα του Θουκυδίδη”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα ένας μεγάλος πόλεμος. Τουλάχιστον δεν είμαι εγώ σε θέση να προβλέψω κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια από την άνοδο της Πρωσίας (1871) μέχρι να ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914). Αλλά αν αργά η γρήγορα δεν ξεσπάσει τον 21ο αιώνα ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι Ρώσοι έχουν κάθε συμφέρον να παρακολουθούν τους Αμερικανούς και τους Κινέζους να τρώγονται, και αν ξεσπάσει ένας πόλεμος να δουν τι θα κάνουν ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος. Μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν τον ΑΠΠ με τους Βρετανούς και τον τελείωσαν με τους Γερμανούς, ενώ ξεκίνησαν τον ΒΠΠ με τους Γερμανούς και τον τελείωσαν με τους Βρετανούς.

Οι Ιταλοί στον ΑΠΠ ήταν σύμμαχοι των Γερμανών αλλά τελικά στην έναρξη του έμειναν ουδέτεροι, και στην συνέχεια μπήκαν στο πλευρό των Άγγλων, ενώ στον ΒΠΠ οι Ιταλοί ήταν σύμμαχοι των Γερμανών και στην πορεία συμμάχησαν με τους Άγγλους. Όσο πιο καλά τα πηγαίνεις στον πόλεμο τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχουν οι σύμμαχοι των αντιπάλων σου να αλλάξουν στρατόπεδο και να συμμαχήσουν μαζί σου, και όσο χειρότερα τα πηγαίνεις στον πόλεμο τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχουν οι σύμμαχοι σου να αλλάξουν στρατόπεδο και να συμμαχήσουν με τους αντιπάλους σου.

Για τους Άγγλους δυστυχώς ο κόσμος έχει παραμείνει ίδιος με αυτόν του Ψυχρού Πολέμου και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αφού δεν φοβούνται την Κίνα, αλλά εξακολουθούν να φοβούνται την Ρωσία, την Γερμανία και την Γαλλία. Παρόλα αυτά η επίσκεψη του Τραμπ στο Λονδίνο πήγε πολύ καλά και μόνο που δεν άρχισαν να τρίβονται μπροστά στις κάμερες ο Τραμπ και η Μέι. Συμφώνησαν οι Άγγλοι να μην υποστηρίξουν το Ιράν, και οι Αμερικανοί συμφώνησαν να κάνουν κάποιας μορφής ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τους Άγγλους όταν οι Άγγλοι φύγουν από την ΕΕ, που σημαίνει ότι Αμερικανοί δέχτηκαν να προμηθεύουν τους Άγγλους και με κάποιες ποσότητες πετρελαίου και αερίου.


Επίσης, ο Τραμπ μίλησε πολύ σκληρά για τον Nord Stream 2, κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Πολωνούς. Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι παραδοσιακά μοιράζουν την Πολωνία (πχ 1795, 1939) και οι Δυτικοί παραδοσιακά τους αναγκάζουν να την ξαναφτιάχνουν (Ναπολέων Βοναπάρτης, Ουίνστον Τσόρτσιλ)

1 σχόλιο: