Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

Κίνα-Σερβία-Σκόπια


Η Σερβία είναι ο βασικός σύμμαχος της Κίνας στα Βαλκάνια. Η Κίνα κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Σερβία, και στηρίζει την Σερβία στο θέμα του Κοσόβου, και η Σερβία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Κίνας στην κόντρα της Κίνας με το ΝΑΤΟ στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (σελίδα 2 παράγραφος 4).

Τα Σκόπια είναι πολύ σημαντικά για την Κίνα, γιατί από τα Σκόπια περνάει ο βασικός εμπορικός άξονας που προωθεί η Κίνα για να διεισδύσει στην Κεντρική Ευρώπη (Πειραιάς-Σκόπια-Σερβία). 3η σελίδα 3η παράγραφος.

Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της COSCO εκτός  Κίνας, και η Κίνα έχει κάνει στον Πειραιά επενδύσεις 4.3 δις δολαρίων (παράγραφος 9 σελίδα 3).

Ωραίο άρθρο από το think tank της Ευρωπαϊκής Ένωσης Institute for Security Studies.

Ο άξονας Αθήνα-Ανατολική Ευρώπη έχει και την ενεργειακή του διάσταση, αφού λειτουργεί ανταγωνιστικά στον άξονα Κασπία Θάλασσα-Τουρκία-Ευρώπη. Πρόσφατα ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) δεν έχει πλέον νόημα (pointless). Και είδατε ότι αυξήθηκαν και τα διόδια στην Εγνατία Οδό, η οποία μεταφέρει εμπορεύματα από την Τουρκία στην Ιταλία. Και κάποια από αυτά τα εμπορεύματα είναι σίγουρα και Κινέζικα, θα υπάρχει και πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας κλπ.

Επίσης στις ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με στόχο κυρίως την Τουρκία φαντάζομαι, συμμετείχαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτός από την Αίγυπτο.

China’s Road: into the Western BalkansΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου