Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος 1853-1856

Στον Κριμαϊκό Πόλεμο οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Οθωμανοί νίκησαν τους Ρώσους στην Κριμαία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος οι Γάλλοι απαιτούσαν από τους Οθωμανούς να έχουν αυτοί τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, και φυσικά την προστασία των Καθολικών της εκεί περιοχής, ενώ οι Ρώσοι απαιτούσαν να έχουν αυτοί τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, και φυσικά την προστασία των εκεί Ορθοδόξων πληθυσμών.Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ήθελαν να κατασκευάσουν σιδηροδρόμους που θα ένωναν την Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό. Οι σιδηρόδρομοι ήταν το μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα της Βιομηχανικής Επανάστασης, και σε καιρό ειρήνης θα μπορούσαν να μεταφέρουν εμπορεύματα, αλλά κυρίως σε καιρό πολέμου θα μπορούσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να μεταφέρουν στρατεύματα. Την Διώρυγα του Σουέζ την κατασκεύασαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αργότερα (1869).

Οι Οθωμανοί ήταν πλέον σε παρακμή, και δεν είχαν καμία σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία του παρελθόντος, η οποία είχε μετατρέψει την Μεσόγειο σε Οθωμανική λίμνη. Οι Οθωμανοί είχαν επίσης φτάσει κοντά στο να περάσουν από την Βιέννη στα Γερμανική εδάφη και να κατακτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη (1529, 1683).

Οι Οθωμανοί ήταν πλέον μία δύναμη β κατηγορίας, και έπρεπε αναγκαστικά είτε να συμμαχήσουν με τους Γάλλους και τους Βρετανούς είτε με τους Ρώσους. Τελικά πριν τον Κριμαϊκό Πόλεμο οι Οθωμανοί συμμάχησαν με τους Γάλλους και τους Βρετανούς, και οι Ρώσοι τους χτύπησαν στις Παραδουνάβιες περιοχές (σημερινή Ρουμανία και Μολδαβία) ξεκινώντας τον Κριμαϊκό Πόλεμο το 1853.

Σήμερα οι Ρώσοι έχουν ήδη την Συρία, και όταν το 2014 προσάρτησαν την Κριμαία από την Ουκρανία, τους πέταξαν έξω από τους G8, κάτι που θα μπορούσε πει κανείς ότι ήταν η αρχή για να τους χτυπήσουν ξανά στην Συρία ή ακόμη και στην Κριμαία. Με πολύ λιγότερη σκέψη βέβαια χτυπάς την Ρωσία στην Συρία και με πολύ περισσότερη στην Κριμαία. Άλλο το ένα μέγεθος και άλλο το άλλο για την Ρωσία. Χωρίς την Συρία η Ρωσία γίνεται μικρότερη ενώ χωρίς την Κριμαία ακρωτηριάζεται.

Η μεγάλη δύναμη όμως τώρα είναι οι ΗΠΑ, και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα πρέπει να ξαναμπούνε οι Ρώσοι στους G7 και να μετατραπεί ξανά το G7 σε G8. Και είδατε τι έγινε στο G7. Η καινούργια κυβέρνηση βέβαια της Ιταλίας πήρε το μέρος του Τραμπ και της Ρωσίας.

Στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853 η Πρωσία, σημερινή Γερμανία, δεν χτύπησε την Ρωσία, γιατί δεν ήθελε να συναντήσει στο μέλλον απέναντι της την Ρωσία ενωμένη με την Γαλλία. Αλλά ούτε και βοήθησε η Πρωσία την Ρωσία, γιατί δεν ήθελε να συναντήσει απέναντι της ενωμένες την Βρετανία, την Γαλλία και την Αυστρία. Η ίδια πολιτική που ακολουθεί και σήμερα η Γερμανία. Έχει δώσει στην Ρωσία τους Nord Stream, αλλά το φιλο-Ρωσικό SPD έχει καθίσει στον πάγκο και κυβερνούν οι φιλο-Δυτικοί Χριστιανοδημοκράτες, με επικεφαλής βέβαια την Άγκελα Μέρκελ, η οποία προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία.

Η Αυστρία, σε μία ένδειξη καλής θέλησης προς την Γαλλία, με την οποία συγκρούονταν για επιρροή στην Βόρεια Ιταλία, πήρε το μέρος των Γάλλων και των Βρετανών εναντίον της Ρωσίας το 1853. Μετά όμως τον Κριμαϊκό Πόλεμο οι Γάλλοι πούλησαν τους Αυστριακούς, και υποστήριξαν το Πεδεμόντιο στην Βόρεια Ιταλία εναντίον των Αυστριακών, και το Πεδεμόντιο κατάφερε να νικήσει τους Αυστριακούς και να ενώσει την Ιταλία την δεκαετία του 1860.

Οι Γάλλοι τώρα είχαν μεν απέναντι τους ενωμένη την Ιταλία, αλλά οι Ιταλοί τους είχαν ανάγκη για να αντιμετωπίζουν τους Αυστριακούς, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις. Αλλά οι Γάλλοι θα μπορούσαν να συμμαχούν και με τους Αυστριακούς εναντίον των Ιταλών αν είχαν προβλήματα με την Ιταλία στα κοινά τους σύνορα. Οι Ιταλοί βέβαια είχαν φροντίσει να τους δώσουν κάποια ευαίσθητα εδάφη στα μεταξύ τους σύνορα.

Έτσι κι αλλιώς οι Αυστριακοί και οι Ιταλοί θα ήταν δύσκολο να συνεννοηθούν στην Αδριατική και την Βόρεια Ιταλία, για την επιρροή στην οποία παραδοσιακά συγκρούονταν οι Αυστριακοί με τους Γάλλους πριν ενωθεί η Ιταλία. Η σύγκρουση Γαλλίας-Ιταλίας ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να ενωθεί η Ιταλία. Πολύ συχνά η Γαλλία στήριζε τον Πάπα, ή κάποιες από τις πλούσιες πόλεις κράτη της Ιταλίας, εναντίον του Αυστριακού Αυτοκράτορα. Τώρα δεν θα συγκρούονταν πλέον οι Γάλλοι με τους Αυστριακούς αλλά οι Ιταλοί με τους Αυστριακούς. Οι Γάλλοι θα ήταν ο ενδιάμεσος.

Είδατε ότι πρόσφατα οι Αυστριακοί απείλησαν τους Ιταλούς ότι θα δώσουν Αυστριακά διαβατήρια στους Γερμανόφωνους Ιταλούς των Άλπεων, όταν οι Ιταλοί άνοιξαν τα σύνορα με την Λιβύη και βούλιαξαν τους Αυστριακούς στους λαθρομετανάστες. Βλέπε Euractiv “Italy up in arms over Austria passport offer to South Tyrol residents”.

Οι Αυστριακοί βλέπετε έχουν μπει στους Nord Stream 2 (OMV), ενώ δεν έχει προχωρήσει ο αγωγός που ήθελαν οι Ιταλοί (South Stream). Οι Ιταλοί όπως καταλαβαίνετε δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι από τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς και βολεύονταν παλιότερα όταν το πετρέλαιο του Καντάφι περνούσε από την Ιταλία και έρεε προς την Αυστρία και την Γερμανία. Είχαν και έσοδα και επιρροή. Τώρα τα χάνουν και τα δύο.

Όπως έχω ξαναπεί ήταν τα πετροδόλαρα του Καντάφι που περνούσαν από την Ιταλία στην Αυστρία και συντηρούσαν το Αυστριακό Ναζιστικό Κόμμα του Γεργκ Χάιντερ (Freedom Party of Austria FPO). Βλέπε Foreign Policy “Did Austrian far-right leader Jorg Haider take money from Saddam and Qaddafi?”

Το FPO τώρα είναι υπέρ των Ρωσικών αγωγών, και είναι και φιλικό προς το Ισραήλ και εχθρικό προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το FPO είναι αυτή την στιγμή το μικρότερο από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Το μεγάλο κόμμα είναι το κεντροδεξιό κόμμα του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος πρόσφατα έκλεισε στην Αυστρία τα τζαμιά και έδιωξε τους Ιμάμηδες που χρηματοδοτούσε η Τουρκία. Η Αυστρία είναι σχεδόν σε πόλεμο με την Τουρκία, και τώρα αρχίζει να σπάει και το μέτωπο Ερντογάν-Τσίπρα εναντίον της Αυστρίας λόγω της συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ. Βλέπε New York Times “Austria Closes 7 Mosques and Seeks to Expel Imams Paid by Turkey”.

Το FPO τώρα κλείνει το μάτι στο Ισραήλ, αλλά οι Ισραηλινοί κάνουν ότι δεν θέλουν, και κρατάνε αποστάσεις, δήθεν λόγω του Ναζιστικού παρελθόντος του κόμματος, στην πραγματικότητα για να μην ξεσηκωθεί εναντίον τους η κεντροαριστερά στην Ευρώπη.

Οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι για μία ακόμη φορά έτοιμοι να αρπαχτούν με τους Πρώσους, και έχουν βγάλει τον Μακρόν πριν βγάλουν την Λε Πεν, θα υποστηρίξουν τους παραδοσιακούς τους συμμάχους εναντίον των Γερμανών, δηλαδή τους Σέρβους και τους Πολωνούς, αλλά και την Ιταλία φαντάζομαι, αν η Αυστρία συμμαχήσει με την Γερμανία και την Ρωσία ενώ η Ιταλία όχι.

Όμως Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας έχει αναλάβει τώρα ο Ματέο Σαλβίνι, πρώην Κομμουνιστής και νυν βαρύς δεξιός, όπως ακριβώς και ο Μουσολίνι. Τον Μουσολίνι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Αλτσίντε ντε Γκάσπερι τον χαρακτήριζε “μαύρο Μπολσεβίκο”, και ως τέτοιο νομίζω ότι θα πρέπει να βλέπουμε και τον Ματέο Σαλβίνι. Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι o Σαλβίνι είναι μαριονέτα των Ρώσων. Σίγουρα όμως ο Σαλβίνι τα έχει πολύ καλά με τον Πούτιν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο Σαλβίνι είναι αυτό που εγώ ονομάζω “δεξιός της Κα Γκε Μπε”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίρνει εντολές από την Κα Γκε Μπε. Το λέω εννοώντας φίλος της Κα Γκε Μπε. Όπως και ο συμπαθής Φαήλος που προέρχεται από το παλιό κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, ο οποίος είναι επίσης δεξιός του γλυκού νερού. Κεντρώος στην πραγματικότητα ο Φαήλος, μην πω και πατριώτης κεντροαριστερός, χαρακτηρίζεται δεξιός επειδή που και που κουνάει την Ελληνική Σημαία.

Οι Ρώσοι, ως αντίποινα για την βοήθεια που προσέφεραν οι Αυστριακοί στους Γάλλους και τους Βρετανούς κατά την διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου του 1853, άφησαν τους Γάλλους να διαλύσουν τους Αυστριακούς και να επιτρέψουν στην Ιταλία να ενωθεί την δεκαετία του 1860.

Ενώ από την μεριά τους οι Πρώσοι άλλο που δεν ήθελαν από το να δουν την επιρροή των Αυστριακών να μειώνεται στα Γερμανικά Κρατίδια, αφού οι Πρώσοι και οι Αυστριακοί συναγωνίζονταν για επιρροή στα Γερμανικά εδάφη, αλλά και για το ποιος θα κατάφερνε να δημιουργήσει την ενιαία Γερμανία υπό Αυστριακή ή υπό Πρωσική επιρροή, κάτι που δεν επέτρεπαν οι Γάλλοι. Τελικά τα κατάφεραν οι Πρώσοι και σήμερα η Γερμανία της Πρωσίας έχει ΑΕΠ 4 τρις ενώ η Αυστρία 500 δις. Η Γερμανία της Πρωσίας έχει επίσης 80 εκ πληθυσμό ενώ η Αυστρία περίπου 8 εκ.

Οι Πρώσοι, πολύ συχνά σύμμαχοι των Βρετανών εναντίον των Γάλλων, την δεκαετία του 1860 αποτελείωσαν την πληγωμένη από την Γαλλία Αυστρία, και στην συνέχεια διέλυσαν και την Γαλλία, και δημιούργησαν την ενιαία Πρωσική Γερμανία το 1871. Όταν οι Πρώσοι νίκησαν τους Γάλλους οι Βρετανοί και οι Ρώσοι απείλησαν τους Πρώσους ότι αν η Πρωσία το παράκανε με την Γαλλία η Βρετανία και η Ρωσία θα επιτίθονταν στην Πρωσία, με αποτέλεσμα η Πρωσία να φροντίσει να περιορίσει την νίκη της σε κάποιον βαθμό.

Κάτι που δεν είχαν καταφέρει ποτέ οι Αυστριακοί, ούτε καν όταν ενώθηκαν με την Ισπανία το 1500 περίπου και είχαν υπό τον έλεγχο τους ολόκληρη σχεδόν την Λατινική Αμερικανική και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο Paul Kennedy ισχυρίζεται ότι οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί δεν τα κατάφεραν, γιατί ναι μεν είχαν τεράστια έσοδα, άλλα τα έσοδα αυτά δεν ήταν ποτέ αρκετά για να καλύπτουν το κόστος των αδιάκοπων πολέμων με τους Γάλλους, τους Σουηδούς, τους Βρετανούς, τους Οθωμανούς και τους Προτεστάντες Πρίγκιπες των Γερμανικών Κρατιδίων. Για Paul Kennedy βλέπε την δίωρη περίληψη του έργου του “The Rise and Fall of the Great Powers” από την Audible.

“A Macat Analysis of Paul Kennedy's The Rise and Fall of the Great Powers”

Χάρτης Αυστρία+Ισπανία (1500-1530)
Όταν φυσικά οι Πρώσοι διέλυσαν τους Γάλλους, οι Βρετανοί έκαναν στροφή και συμμάχησαν με τους Γάλλους εναντίον των Πρώσων. Οι Αυστριακοί και οι Οθωμανοί συμμάχησαν με τους Γερμανούς, και οι Ρώσοι που συναγωνίζονταν τους Οθωμανούς και τους Αυστριακούς στα Βαλκάνια συμμάχησαν με τους Γάλλους και τους Άγγλους.

Και όπως είναι γνωστό οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διέλυσαν τους Γερμανούς, και όταν τα έσπασαν και μεταξύ τους μετά το τέλος του ΒΠΠ, οι Ρώσοι πήραν την Πρωσία (Ανατολική Γερμανία), ενώ οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πήραν τα Γερμανικά Κρατίδια. Οι Ρώσοι μετέφεραν τα εργοστάσια της Ανατολικής Γερμανίας στην Ρωσία, και μετέτρεψαν την Πρωσία σε κέντρο ναρκωτικών, αναβολικών και τρομοκρατίας. H Ανατολική Γερμανία ήταν η Ναζιστική Γερμανία σε πολύ πιο ακραία μορφή αλλά αυτό δεν φαινόταν γιατί λειτούργησε σε καιρό ειρήνης.

Αντιθέτως, Αμερικανοί και οι Βρετανοί βοήθησαν με τεράστιες ενισχύσεις τα Γερμανικά Κρατίδια να σταθούν στα πόδια τους και να προκόψουν, και  δεν επέτρεψαν στους Γάλλους να τα διαλύσουν όπως θα ήθλεαν, ώστε αυτά να αποτελούν ένα αντίβαρο στην Γαλλία, και να μην μπορούν η Γαλλία και η Ρωσία να συμμαχήσουν εναντίον τους.

Η Γερμανία στην συνέχεια κατάφερε να ενωθεί δίνοντας στους Ρώσους τους Nord Stream και στους Γάλλους το Ευρώ, και μένει τώρα να δούμε τι μας έρχεται στο κεφάλι μας στην συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου