Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Γαλλία VS Ισπανία : Ο Χριστιανικός Εμφύλιος

Ο πόλεμος Γαλλίας-Ισπανίας 1635-1659 ήταν ένα κομμάτι του Χριστιανικού εμφυλίου στην Ευρώπη του 1500-1658 (Καθολικοί VS Προτεστάντες).

Οι Αυστριακοί είχαν ενωθεί με τους Ισπανούς (Καθολικοί) αντιμετώπιζαν τους Γάλλους Καθολικούς, αφού οι Ισπανοί αντιμετώπιζαν τους Γάλλους στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Μεσόγειο, ενώ οι Αυστριακοί αντιμετώπιζαν τους Γάλλους στην διεκδίκηση επιρροής στα πλούσια Ιταλικά κρατίδια που ήλεγχαν το εμπόριο της Μεσογείου.

Αυστρία+Ισπανία (Αψβούργοι) 1700 (με κόκκινο και κίτρινο)


Οι Γάλλοι αν και καθολικοί υποστήριζαν τους Προτεστάντες Πρίγκιπες των Γερμανικών Κρατιδίων, οι οποίοι δεν δέχονταν την κυριαρχία των Αυστριακών, και υποστηρίζονταν και από τους Προτεστάντες Σουηδούς (η Ρωσία και η Πρωσία δεν υπάρχουν ακόμη ως μεγάλες δυνάμεις, αρκετά αργότερα η Ρωσία θα τσακίσει την Σουηδία και η Πρωσία την Αυστρία).

Οι Γάλλοι συνεργάζονταν επίσης με τους Οθωμανούς οι οποίοι χτυπούσαν τους Αυστριακούς και τους Ισπανούς από τα Βαλκανια (Βιέννη), από την Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία) και από την Αφρική (Μαρόκο).

Τα βουνά από ασήμι που βρήκαν οι Ισπανοί στην Λατινική Αμερική δεν στάθηκαν αρκετά για να αντιμετωπίσουν οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί τον αδιάκοπο πόλεμο με τους Γάλλους, τους Σουηδούς, τους Άγγλους, τους Οθωμανούς και τους Γερμανούς Προτεστάντες Πρίγκιπες.

Η Ευρώπη διαλύθηκε για δύο περίπου αιώνες από έναν Χριστιανικό Εμφύλιο, που στην πραγματικότητα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας Χριστιανικός Εμφύλιος.

Με την ήττα των Αυστριακών από τους Γάλλους το 1648 (Peace of Westphalia) και την ήττα των Ισπανών από τους Γάλλους το 1658 (Treaty of Pyrenees) οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί δέχτηκαν ότι θα έπρεπε να επιτρέψουν στους Προτεστάντες να ακολουθούν την δική τους πίστη, και φυσικά έκαναν και πολλές άλλες εδαφικές παραχωρήσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Ισπανοί και οι Αυστριακοί ήταν ότι ο Πάπας ήταν μία ανεξάρτητη πολιτική δύναμη, και δεν ήταν πάντα στο πλευρό τους. Κάποιες φορές τον Πάπα όριζαν οι Γάλλοι, κάποιες φορές οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί, και πολύ συχνά ο Πάπας έφευγε κυνηγημένος. Υπήρξε μία περίοδος που υπήρχαν τρεις Πάπες, ένας στην Γαλλία, ένας στην Ρώμη και ένας στην Πίζα (Papal Schism).

The Franco-Spanish War (1635-1659)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου