Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Όταν ο Αριστοτέλης Γνώρισε την Τζάκι

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης τα πολλά λεφτά τα έβγαλε κλείνοντας μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τις Αμερικανικές Mobil (σημερινή ExxonMobil) και TEXACO (σημερινή Chevron). Αυτές είναι σήμερα οι  δύο μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας. Είναι επίσης κομμάτια της θρυλικής Standard Oil του Τζον Ροκφέλερ, την οποία έσπασε σε πολλά κομμάτια το Αμερικανικό Δημόσιο. Βλέπε “Standard Oil : Break Up”Ο Ωνάσης ήταν κολλητός των Σαουδαράβων, στους οποίους βασίζονταν οι Αμερικανικές εταιρείες, και οι Αμερικανοί μάλιστα τον είχαν κυνηγήσει σε κάποιες φάσεις επειδή έκανε κάποιες παρανομίες με τους Σαουδάραβες, παρόλο που οι Σαουδάραβες ήταν σύμμαχοι των Αμερικανών.

To 1967 οι Ισραηλινοί έκαναν με τους Ιρανούς, τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο, και εχθρούς των Σαουδαράβων, την συμφωνία για τον Ιρανό-Ισραηλινό αγωγό πετρελαίου Eilat-Ashkelon, με αποτέλεσμα να βρεθούν ενωμένοι οι Αιγύπτιοι (και οι Σύριοι) με τους εχθρούς τους Σαουδάραβες κλπ.

Εκείνη την εποχή οι Αιγύπτιοι υποστήριζαν στην Σαουδική Αραβία τους σοσιαλιστές Σαουδάραβες προσπαθώντας να ανατρέψουν τον Σαουδάραβα Βασιλιά, και οι Σαουδάραβες υποστήριζαν στην Αίγυπτο την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου προσπαθώντας να ανατρέψουν τον φιλο-Σοβιετικό σοσιαλιστή δικτάτορα Gamal Nasser.

Αλλά στο θέμα του Ιρανο-Ισραηλινού αγωγού οι Αιγύπτιοι, οι Σύριοι, οι Ιρακινοί, οι Ιορδανοί και οι Άραβες του Κόλπου ήταν ενωμένοι, παρόλο που ήταν και εχθροί μεταξύ τους. Οι Σαουδάραβες εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούσαν τον αγωγό πετρελαίου Trans-Arabia Pipeline (Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Λίβανος), ο οποίος επίσης παρέκαμπτε την Αίγυπτο και την Συρία, και τον οποίο κατήργησαν όταν τα βρήκαν με τους Αιγύπτιους την δεκαετία του 70. Και επειδή τα βρήκαν με τους Αιγύπτιους για να χρησιμοποιούν την Διώρυγα του Σουέζ, και επειδή τα τάνκερ πετρελαίου είχαν γίνει πολύ μεγάλα και φτηνά.

Το 1967, μετά την συμφωνία Ισραήλ-Ιράν, ο Νάσερ έστειλε τον Αιγυπτιακό Στρατό στην Χερσόνησο του Σινά για να αποκλείσει το Ισραήλ από την Κόκκινη Θάλασσα, και οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν και νίκησαν τους Αιγύπτιους, με αποτέλεσμα το 1968 να κατασκευαστεί ο Ιρανό-Ισραηλινός αγωγός Eilat-Ashkelon.

To 1968 o Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την Τζάκι Κένεντι, χήρα του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι, ο οποίος ήταν κολλητός του Σάχη του Ιράν, αλλά και ο άνθρωπος που ξεκίνησε την special relationship με το Ισραήλ, όταν ο βασικός σύμμαχος των Ισραηλινών, η Γαλλία, συμμάχησε με τους Άραβες μετά το 1962 και την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Κένεντι και ΣάχηςΜέχρι τότε ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Νάσερ υποστήριζε τους Αλγερινούς αντάρτες εναντίον των Γάλλων, και τους Παλαιστινίους εναντίον των Ισραηλινών, και οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί ήταν αχώριστοι σύμμαχοι, και μαζί με τους Βρετανούς είχαν επιτεθεί στην Αίγυπτο και είχαν πάρει τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία ενδιέφερε τους Βρετανούς και τους Γάλλους, και την Χερσόνησο του Σινά, η οποία ενδιέφερε τους Ισραηλινούς. Ο φιλο-Σοβιετικός σοσιαλιστής δικτάτορας Γκαμάλ Νάσερ απειλούσε τους Γάλλους και τους Βρετανούς ότι θα τους κόψει την πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο από την Διώρυγα του Σουέζ, και απειλούσε τους Ισραηλινούς ότι θα τους κόψει την πρόσβαση στην Κόκκινη Θάλασσα από τον Κόλπο της Άκαμπ μέσω του Σινά (Suez Crisis 1956).

Χάρτης Διώρυγα του ΣουέζΠροφανώς ο Ωνάσης θεωρούσε ότι βάζοντας δίπλα του την γυναίκα του μακαρίτη Κένεντι θα ερχόταν πολύ κοντά με τον Σάχη του Ιράν, ο οποίος ήταν το καλό παιδί για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Σαουδική Αραβία που ήταν το κακό παιδί, αφού συμμαχούσε με τους συμμάχους των Σοβιετικών όταν όλοι μαζί χτυπούσαν το Ισραήλ. Με την Κένεντι ο Ωνάσης θα πετύχαινε και καλές σχέσεις με τον Σάχη, αλλά και θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών, αφού θα έβαζε ουσιαστικά την CIA στο πλευρό του για να ελέγχει κάθε του κίνηση.

Εξάλλου ο μεγάλος έρωτας του Ωνάση ήταν η Μαρία Κάλλας και η κατάσταση με την Τζάκι Κένεντι ήταν κάπως ψόφια. Βλέπε CNN “Ωνάσης και Τζάκι: Περισσότερο φίλοι, λιγότερο εραστές;”

Λίγους μήνες πριν το Κυπριακό δολοφονήθηκε στην Ελλάδα ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση Αλέξανδρος, και αμέσως μετά το Κυπριακό ο Ωνάσης μεταβίβασε στο Ελληνικό Δημόσιο την Ολυμπιακή Αεροπορία (1974), και πολύ σύντομα αντικαταστάθηκε από τους Βαρδινογιάννηδες, μία ΕΑΜική οικογένεια.


Βλέπε “Η Γεωπολιτική της Δολοφονίας του Αλέξανδρου Ωνάση”

και “Ο Ενδο-Αραβικός Πετρελαικός Πόλεμος 1950-1970”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου