Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Η Ανατομία της Δικτατορίας και η Περίπτωση της Ελλάδας

Ανέβασα χθες ένα άρθρο του Forbes που έλεγε ότι χρειάστηκε στην Ελλάδα να γίνουν αρκετές δικτατορίες τον 20ο αιώνα προκειμένου μην γίνει η Ελλάδα κομμουνιστική χώρα. Βλέπε “Ελλάδα VS ForbesΘα ήθελα με την ευκαιρία να γράψω και δυο λόγια για την ανατομία της δικτατορίας τον 20 αιώνα, η οποία μάλιστα είναι σχετικά απλή. Τουλάχιστον για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον 20ο αιώνα λοιπόν συναντάμε κυρίως δύο τύπους δικτατοριών.

Ο πρώτος τύπος είναι δικτατορίες τύπου Ελλάδας. Οι ας τις πούμε δυτικού τύπου δικτατορίες, οι οποίες γίνονται για να μην πάρουν με εκλογές την εξουσία άνθρωποι χρηματοδοτούμενοι από τους Σοβιετικούς, τους Κινέζους και τους συμμάχους τους, υποσχόμενοι στους ψηφοφόρους έναν επίγειο παράδεισο. Τέτοιου τύπου δικτατορίες ήταν και η δικτατορία του φιλοδυτικού μονάρχη του Ιράν (Σάχη), ο οποίος ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αλλά και πολλών άλλων φιλοδυτικών μοναρχών του Μουσουλμανικού κόσμου.

Υπάρχουν φυσικά και οι δικτατορίες τύπου Περσικού Κόλπου (Ισλαμικές μοναρχίες), πχ Σαουδική Αραβία, οι οποίες είναι πολύ εχθρικές προς τον Δυτικό τρόπο σκέψης και ζωής και τον καπιταλισμό, αλλά εξάγουν το πετρέλαιο τους στο ΝΑΤΟ, και σε μεγάλο βαθμό και αυτές αποσκοπούν στο να μην πάρουν την εξουσία με εκλογές άνθρωποι των Σοβιετικών, των Κινέζων, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κλπ. Ίσως μάλιστα να πρέπει να θεωρήσουμε αυτού του τύπου τις δικτατορίες έναν τρίτο τύπο δικτατοριών.

Η Ελλάδα όμως που μας αφορά βρίσκεται στον 20ο αιώνα ξεκάθαρα στην πρώτη περίπτωση, και αφορά στις δυτικού τύπου δικτατορίες, όπως και η δικτατορία του Σάχη του Ιράν, όπως και η δικτατορία του Πινοσέτ στην Χιλή, όπου υπάρχει η πίστη στην ελεύθερη οικονομία και τον δυτικό τρόπο ζωής, αλλά και η συμμαχία με τις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που η οικονομία της Ελλάδας κάλπαζε παρά τις δικτατορίες από τον ΒΠΠ μέχρι το 1974. Ενώ αντιθέτως στις δικτατορίες τύπου Σαουδικής Αραβίας (Ισλαμικές μοναρχίες), όπου δεν υπάρχει καθόλου η πίστη στην ελεύθερη οικονομία, η οικονομία ακμάζει όποτε ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και καταρρέει όποτε πέφτει η τιμή του πετρελαίου ή όποτε πέφτουν οι εξαγωγές πετρελαίου.

Στο Ιράν, όπου η κατάσταση θα λέγαμε ήταν ιδανική αφού και υπήρχε άφθονο πετρέλαιο αλλά και ο Σάχης πίστευε στην οικονομία της αγοράς και στις ΗΠΑ, υπήρχε η δυσκολία των δυσβάσταχτων εξοπλισμών, αφού οι Ιρανοί είχαν να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς, τους Άραβες συμμάχους των Σοβιετικών (πχ Καντάφι, Νάσερ κλπ), αλλά ακόμη και τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ πχ Σαουδική Αραβία κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν οι Ιρανοί να δαπανούν δυσβάσταχτα ποσά για την άμυνα τους.

Ο δεύτερος βασικός τύπος δικτατορίας τον 20 αιώνα είναι οι ανατολικού τύπου δικτατορίες, όπου οι άνθρωποι των Σοβιετικών και των συμμάχων τους, ή οι άνθρωποι των Κινέζων, παίρνουν την εξουσία είτε με εκλογές, υποσχόμενοι την κάθαρση και έναν επίγειο παράδεισο, είτε με πραξικοπήματα, και στην συνέχεια επιβάλλουν στους εξαπατημένους λαούς τους δικτατορίες, ώστε να μην εξεγείρονται βλέποντας το βιοτικό επίπεδο και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι λαοί των δυτικών χωρών. Βλέπε πχ Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα, Βιετνάμ κλπ.

Άρα η πρώτη παρατήρηση που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι τον 20ο αιώνα οι δικτατορίες στην Ελλάδα ήταν σαφέστατα ωφέλιμες, αφού εμπόδισαν την χώρα από το να γίνει κομμουνιστική, με αποτέλεσμα να μην δούνε οι Έλληνες τις κόρες τους και τις γυναίκες τους να γίνονται πουτάνες στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, όπως συνέβη στο Ανατολικό Μπλοκ. Αν πείτε στους φιλελεύθερους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το ΚΚΕ που γράφουν στο Liberal, στο Protagon, στο Athens Voice και στον Φιλελεύθερο ότι οι δικτατορίες στην Ελλάδα ήταν ωφέλιμες επειδή σταμάτησαν τους Κομμουνιστές θα πάθουν υστερία. Δοκιμάστε το για να γελάσετε.

Στο θέμα της πορνείας να αναφέρω την εξαίρεση της Πολωνίας φυσικά, η οποία είναι πολύ Χριστιανική χώρα (Καθολική), και είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να διατηρήσει την πίστη της στον Χριστιανισμό κατά την διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Πολωνέζες να είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις γυναίκες του Σοβιετικού μπλοκ, και να μην καταφύγουν στην πορνεία παρά την φτώχεια που αντιμετώπισαν μετά την  κατάρρευση.

Αν έχετε κάποιον γνωστό ο οποίος είναι μεγάλος πουτανιάρης και τον ρωτήσετε, θα σας διαβεβαιώσει ότι σπανίως συναντά Πολωνέζες πουτάνες. Ο λόγος είναι η τρομερή παρουσία του Καθολικισμού στην Πολωνία. Να θυμίσω ότι ο Πάπας υποστήριζε την Πολωνία και η KGB και η Al-Qaeda έκαναν απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Δεν μιλάω φυσικά για τον σημερινό Αργεντίνο Πάπα τον Φραγκίσκο, ο οποίος είναι σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αφού λοιπόν προκύπτει ως παρατήρηση ότι οι δικτατορίες ήταν για την Ελλάδα ωφέλιμες τον 20ο αιώνα, προκύπτει και το ερώτημα τι τύπου δικτατορία θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα, αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και έβγαινε από το Ευρώ. Νομίζω ότι η γεωπολιτική κατάσταση της Ελλάδας έχει αλλάξει και θα ήταν πολύ δύσκολο να δούμε μία δικτατορία δυτικού τύπου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Μετά την άνοδο του Καντάφι στην εξουσία το 1969, και μετά το Κυπριακό το 1974, η Ελλάδα άλλαξε στρατηγική, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ήρθε πολύ πιο κοντά στην ΕΣΣΔ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας στο πολύ πιο τριτοκοσμικό φυσικά. Επειδή η Βρετανία ήταν για τις ΗΠΑ πιο σημαντική από την Γαλλία, και επειδή η Τουρκία ήταν για τις ΗΠΑ πιο σημαντική από την Ελλάδα.

Παρόλο που ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και βαθιά τριτοκοσμικός, δεν τόλμησε να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις αμυντικές μας δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Τουρκία. Εκείνη την εποχή η Τουρκία ήταν το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, και το ΚΚΕ δεν μπορούσε να πει όπως λέει σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει δορυφόρος της Τουρκίας προκειμένου να μην έχει ανάγκη μία ισχυρή άμυνα, και ότι η Τουρκία θα μας προστατεύει από την ΕΕ. Και εδώ φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και ο αγωγός Turk Stream που ενώνει Ρώσους και Τούρκους (Ρωσία-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία).

Να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι το ΚΚΕ και το ΟΑΚΚΕ βρίζουν υποτίθεται τον Ερντογάν, και είναι αδελφό κόμμα με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, αλλά στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και ο Ερντογάν και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας υποστηρίζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ο Ερντογάν λέει ότι θα μπει στην Θράκη και στο Αιγαίο και θα μας γαμήσει αν δεν ήμαστε καλά παιδιά, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας λέει ότι αν βγούμε από το ΝΑΤΟ θα βγάλει και αυτό την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και θα μπει στην Θράκη και στο Αιγαίο και θα πλακωθούμε στα γλωσσόφιλα. Και οι μεν και οι δύο εννοούν να μοιραστεί η Ελλάδα με την Τουρκία την Θράκη και το Αιγαίο, απλά οι μεν το ονομάζουν γαμήσι ενώ οι δε το ονομάζουν έρωτα. Και το Αιγαίο και η Θράκη ανήκουν στην Ελλάδα επειδή η Ελλάδα επέλεξε να βρίσκεται στο στρατόπεδο των νικητών των Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ η Τουρκία επέλεξε το στρατόπεδο των ηττημένων. Βλέπε “Η Σχέση του ΚΚΕ με την Τουρκία και το ΟΑΚΚΕ”.

Επομένως σήμερα η Ελλάδα έχει πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία από το 1981 και μετά. Από το 1974 ας πούμε και μετά (Κυπριακό). Προσθέστε σε αυτό και ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής Ελληνικών εξαγωγών, και ότι οι Τούρκοι έχουν πλέον μεγάλη επιρροή και στον δεξιό χώρα. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί άνθρωποι από το ΚΚΕ έφυγαν από το ΚΚΕ και δουλεύουν για κρυφούς επιχειρηματίες του ΚΚΕ που υποστηρίζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, και είναι τώρα υποτίθεται φιλελεύθεροι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Θυμάστε ότι οι Τούρκοι επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να αγοράσει την Τουρκική Finansebank. Την οποία αγόρασαν στην συνέχεια οι Τούρκοι και οι Καταριανοί για 3 δις προκειμένου να δώσουν ρευστότητα στην Εθνική. Όπως έχω ξαναπεί ο πρώην επικεφαλής της ΚΝΕ Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ένας από τους υπεύθυνους της επικοινωνιακής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπε Το Βήμα “Tάκης Θεοδωρικάκος: Από την ΚΝΕ στην... «αυλή» του Κυριάκου”

Αλλά η Ελλάδα δεν αγοράζει όπλα από τους Ρώσους ώστε να διαβεβαιώνουμε το ΝΑΤΟ ότι σε περίπτωση ενός πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βοηθήσει την Ρωσία, ώστε να μη σπρώξει το ΝΑΤΟ την Τουρκία στην Θράκη και το Αιγαίο. Αλλά στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών η Ελλάδα άρχισε από το 1974 και μετά να συνεργάζεται στενά με την KGB, τον Καντάφι, τον Σαντάμ, τον Άσαντ και τον Αραφάτ εναντίον της Τουρκίας, με αποτέλεσμα σαν χώρα να γίνουμε πάρα πολύ τριτοκοσμικοί.

Άρα αν η Ελλάδα κατέρρεε, και ειδικά αν η Ρωσία και η Τουρκία ήταν σύμμαχοι, το πιθανότερο θα ήταν να πάμε στην Ελλάδα σε μία δικτατορία Ανατολικού τύπου, με το μοντέλο του Κινεζικού κρατικοκαπιταλισμού, το οποίο προωθεί ο Ερντογάν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπε “Οι Τίγρεις της Ασίας και ο Κινεζικός Κρατικοκαπιταλισμός”.

Ακούτε την Χρυσή Αυγή να μιλάει υποτίθεται υπέρ της Χούντας, αλλά πάντα η Χρυσή Αυγή κλείνει το μάτι και στο ΚΚΕ, βρίζοντας κάθε φορά τον Τσώρτσιλ, ο οποίος είναι αυτός που μαζί με τον Αμερικανό Τρούμαν έσωσε την Ελλάδα από τον Κομμουνισμό. Το Δόγμα Τρούμαν έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία προκειμένου να μην γίνουν Κομμουνιστικές χώρες και περάσουν στην σφαίρα επιρροής των Σοβιετικών. Χάρις στον Τσώρτσιλ που βρίζει η Χρυσή Αυγή δεν έγινε η Ελλάδα κομμουνιστική χώρα, και χάρις στον Τσώρτσιλ που βρίζει η Χρυσή Αυγή νίκησε ο Ελληνικός Στρατός το ΚΚΕ. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί υποστήριξαν στον Εμφύλιο τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος νίκησε το ΚΚΕ που υποστηριζόταν από τους Αλβανούς, τους Γιουγκοσλάβους και τους Βουλγάρους στα σύνορα (Γράμμος και Βίτσι). Οι Ρώσοι δεν είχαν συμμετάσχει επειδή ο Στάλιν είχε συμφωνήσει με τον Τσώρτσιλ η Ελλάδα να περάσει στην Βρετανική σφαίρα επιρροής.

Άρα την χούντα του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να την βλέπετε ως σχεδόν την ίδια, ως μία ανατολικού τύπου δικτατορία, με το μοντέλο του Κινεζικού κρατικοκαπιταλισμού που προωθεί και ο Ερντογάν στην Τουρκία. Βλέπε “Η Τουρκική Οικονομία – Κάντο όπως ο Ανδρέας”.

Το μόνο που μας σώζει είναι οι κακές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γιατί όσο χειρότερες σχέσεις έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία τόσο καλύτερες σχέσεις θα έχουν οι ΗΠΑ με εμάς. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να μας σώσει από μόνο του. Για να σωθούμε από μία ανατολικού τύπου δικτατορία θα έπρεπε κυρίως οι ΗΠΑ και η Ρωσία να έχουν καλές σχέσεις, ώστε οι Ρώσοι που έχουν μεγάλη επιρροή στην Ελλάδα να υποστήριζαν στην Ελλάδα μία δυτικού και όχι μία ανατολικού τύπου δικτατορία. Ενώ οι Τούρκοι, οι Ιρανοί και οι Κινέζοι θα υποστήριζαν μία Ανατολικού τύπου δικτατορία. Μιλάμε πάντα για την περίπτωση που βγούμε από το Ευρώ και την ΕΕ, γιατί στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να κάνεις δικτατορία.

Άρα. Υπάρχουν δύο τύπου δικτατορίες. Η πρώτη είναι η δυτικού τύπου δικτατορία, που σκοπό έχει να μην πάρουν την εξουσία οι κομμουνιστές, είτε με χρηματοδότηση από τις κομμουνιστικές χώρες και εκλογές, υποσχόμενοι την κάθαρση και έναν επίγειο παράδεισο, είτε με στρατιωτική υποστήριξη από τις κομμουνιστικές χώρες και πραξικόπημα. Η δεύτερη είναι η ανατολικού τύπου δικτατορία, που σκοπό έχει να μην ξεσηκωθεί ο λαός βλέποντας το βιοτικό επίπεδο και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες των δυτικών χωρών, και λάβουν φυσικά και υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών.

Για την περίπτωση της Ελλάδας προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι δικτατορίες δυτικού τύπου του 20ο αιώνα ήταν αναμφίβολα θετικές, αφού δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει κομμουνιστική χώρα. Αλλά προκύπτει και το συμπέρασμα ότι τον 21ο αιώνα θα ήταν πιο πιθανό να δούμε στην Ελλάδα μία ανατολικού τύπου δικτατορία, πιθανότατα όχι με το Σοβιετικό οικονομικό μοντέλο αλλά με το μοντέλο του Κινεζικού κρατικοκαπιταλισμού.


Αυτά τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Τραμπ. Γιατί τώρα έχει αλλάξει το πράγμα, και αν οι Ρώσοι τα βρούνε με τους Αμερικανούς τα πράγματα αλλάζουν. Αλλά και πάλι να τα βρούνε τελείως οι Αμερικανοί με τους Ρώσους είναι δύσκολο, γιατί οι Αμερικανοί θα χάσουν τους Βρετανούς και τους Γάλλους και οι Ρώσοι θα χάσουν τους Κινέζους.

2 σχόλια:

 1. Ο συνεπής αντικομμουνιστής Γεώργιος Παπανδρέου ήταν η "κόκκινη απειλή" για την Ελλάδα;
  Η δικτατορία των συνταγματαρχών ήταν η χειρότερη δεξιά αντίδραση στην λίγο πιο κεντρώα διαχείριση της Ένωσης Κέντρου και συνέβη με ανοχή και της Δύσης και των υπόλοιπων στρατοπέδων.
  Άστα αυτά και διάβασε νέο άρθρο Βαρουφάκη για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με Τουρκία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 25% είχε η ΕΔΑ το 1960 και έλεγε να φύγουν οι βάσεις από την Κύπρο. Τι ήταν η ΕΔΑ? Το ΚΚΕ ήτανε

   Διαγραφή