Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Η Πολιτική της Τουρκίας για τον 25ο Μεσημβρινό

Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Σάββα Καλεντερίδη για την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, που είναι ο έλεγχος του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Για την άναλυση του Καλεντερίδη βλέπε:

“Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλά για τα ελληνοτουρκικά”

Χάρτης 25ος ΜεσημβρινόςΕπειδή η Ελλάδα ήταν στο πλευρό των νικητών και η Τουρκία στο πλευρό των ηττημένων των Παγκοσμίων Πολέμων, η Ελλάδα πήρε τον έλεγχο ολόκληρου του Αιγαίου. Και μπορεί η Τουρκία και το ΚΚΕ να λένε ότι αυτό είναι άδικο για την Τουρκία, η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρόκειται για μία δίκαιη μοιρασιά, γιατί η Τουρκία ακόμη και έτσι έχει μία τεράστια γεωστρατηγική σημασία, αφού είναι μαζί με την Ουκρανία οι δύο γέφυρες που ενώνουν την Ασία και την Ευρώπη. Η Τουρκία δεν χρειάζεται το Αιγαίο για να είναι μία χώρα τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Ελλάδα αντιθέτως, αν χάσει την αποκλειστικότητα του Αιγαίου, τι αξία θα έχει? Η Τουρκία μπορεί να την προσπεράσει από τον Βορρά (Τουρκία-Βουλγαρία-Σκόπια-Αλβανία), ώστε να συνδέεται με την Δυτική Ευρώπη, και  θα μπορεί να την προσπεράσει και από τον Νότο (Αίγυπτος-Ισραήλ-Τουρκία-Ανατολική Ευρώπη). Ποια θα είναι λοιπόν η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας αν δεν έχει τον έλεγχο του Αιγαίου? Θα πάρει και την Θράκη η Τουρκία και θα τελειώσει η ιστορία.


Άρα μπορεί να φαίνεται ότι η Τουρκία αδικείται από το να έχει η Ελλάδα τον έλεγχο του Αιγαίου, αλλά πρώτον η Ελλάδα έχει τον έλεγχο του Αιγαίου επειδή ήταν στην πλευρά των νικητών των Παγκοσμίων Πολέμων, και δεύτερον η Ελλάδα έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία και χωρίς το Αιγαίο, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα. 

3 σχόλια:

 1. Κάτι αντίστοιχο γράφουν και στο Stratfor, οτι το Αιγαίο είναι που προσδίδει την όποια γεωπολιτική βαρύτητα στην Ελλάδα.. "Despite the limitations on its capital generation, Greece has no alternative but to create an expensive defensive capability that allows it to control the Aegean Sea. Put simply, the core of Greece is neither the breadbaskets of Thessaly and Greek Macedonia, nor the Athens-Piraeus metropolitan area, where around half of the population lives. The core of Greece is the Aegean Sea — the actual water, not the coastland — which allows these three critical areas of Greece to be connected for trade, defense and communication. Control of the Aegean also gives Greece the additional benefit of influencing trade between the Black Sea and the Mediterranean. Without control of the Aegean, there simply is no Greece."
  https://worldview.stratfor.com/article/geopolitics-greece-sea-its-heart#/entry/jsconnect?client_id=644347316&target=%2Fdiscussion%2Fembed%3Fp%3D%252Fdiscussion%252Fembed%252F%26title%3DThe%2BGeopolitics%2Bof%2BGreece%253A%2BA%2BSea%2Bat%2Bits%2BHeart%26vanilla_category_id%3D1%26vanilla_identifier%3D265574%26vanilla_url%3Dhttps%253A%252F%252Fworldview.stratfor.com%252Farticle%252Fgeopolitics-greece-sea-its-heart

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε ναι νομίζω είναι λογικό. Όσο το Αιγαίο είναι μια Ελληνική λίμνη έχει γεωστρατηγική αξία η Ελλάδα. Και το Ελλάδα-Τουρκία-Ιταλία είναι σίγουρα σημαντικό.

   Διαγραφή
 2. Ιάκωβε άψογος και εύστοχος, πλην άφαντος στο τηλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή