Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Η Ανατομία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)

Ο ISIS ή Ισλαμικό Κράτος εμφανίζεται στο Ιράκ μετά την ανατροπή της Σουνιτικής μειοψηφίας του Σαντάμ Χουσέιν από τους Αμερικανούς. Την επίθεση οι Αμερικανοί φυσικά έκαναν για να φέρουν στην εξουσία την Σιιτιή πλειοψηφία του Νοτίου Ιράκ, και τους πολυάριθμους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

Στον παρακάτω χάρτη με καφέ βλέπετε τους Αλαουίτες του Άσαντ στα παράλια, με ανοιχτό καφέ τους Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ, με μπεζ τους Κούρδους, και με πορτοκαλί τους Σιίτες του Ιράκ.

Χάρτης Ιράκ-Συρία

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι τα νότια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας αποτελούνται από ερήμους. Ουσιαστικά μιλάμε για τις αρτηρίες του Ευφράτη και του Τίγρη, και φαντάζομαι και κάποιες άλλες περιοχές.

Χάρτης Η Έρημος του ΙράκΧάρτης Η Έρημος της Συρίας


Εφόσον τον ISIS έφτιαξαν οι σοσιαλιστές του Σαντάμ Χουσέιν, φορώντας έναν Ισλαμικό μανδύα όταν ανατράπηκαν από τις ΗΠΑ το 2003, το σημαντικότερο είναι να ξέρουμε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι του Σαντάμ ήταν εκπαιδευμένοι από την KGB, και ήταν εχθροί των Σαουδαράβων, τους οποίους κατηγορούσαν ότι πουλούσαν πετρέλαιο στους Αμερικανούς σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι άνθρωποι του Σαντάμ ήταν όμως ακόμη πιο ορκισμένοι εχθροί των Ιρανών, αφού οι Ιρανοί με την σύμμαχο τους Συρία, εγκλώβιζαν τους Ιρακινούς στον δρόμο τους προς την Μεσόγειο.

Να θυμίσω ότι πιο πίσω στον χρόνο, οι Αιγύπτιοι, οι Σύριοι και οι Ιρακινοί προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μία συνομοσπονδία ή ακόμη και ένα ενιαίο κράτος, το οποίο θα μπλόκαρε το πετρέλαιο των Σαουδαράβων προς την Μεσόγειο, και θα έβγαζε το πετρέλαιο των Ιρακινών στην Μεσόγειο. Η Αίγυπτος και η Συρία θα έπαιρναν υποτίθεται κάποια στιγμή και το Ισραήλ, το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Βρετανοί, αλλά και τον Λίβανο, τον οποίο είχαν δημιουργήσει οι Γάλλοι.

Η Αίγυπτος και η Συρία κατάφεραν να ενωθούν την περίοδο 1958-1971 (United Arab Republic), αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το Ισραήλ και τον Λίβανο, και κυρίως όταν οι Ιρακινοί σοσιαλιστές ανέτρεψαν τον φιλοδυτικό μονάρχη του Ιράκ το 1958, αρνήθηκαν να παραχωρήσουν μέρος της εξουσίας του Ιράκ στην Αίγυπτο και την Συρία. Αρνήθηκαν ουσιαστικά να δώσουν στους φτωχούς σε πετρέλαιο Αιγυπτίους και Σύρους μέρος του ελέγχου του πετρελαίου του Ιράκ.

Σταδιακά το Ιράκ και η Συρία απέκτησαν πολύ εχθρικές σχέσεις, και ο πατέρας Άσαντ και ο Σαντάμ Χουσέιν έφτασαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για απόπειρες δολοφονίες. Έτσι οι Άραβες της Συρίας έγιναν σύμμαχοι των Ιρανών και μαζί πολεμούσαν τους Άραβες του Ιράκ. Ο βασικός λοιπόν εχθρός του Σαντάμ ήταν η Συρία και το Ιράν, οι οποίο το εγκλώβιζαν προς την Μεσόγειο και προς την Ανατολή, αλλά και η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, οι οποίοι πέρα από το ότι πουλούσαν πετρέλαιο στο ΝΑΤΟ τον εγκλώβιζαν και προς τον Περσικό Κόλπο.

Αλλά όπως έχω ξαναπεί οι Σαουδάραβες θεωρούσαν μεγαλύτερο εχθρό τους το Ιράν, και χρηματοδοτούσαν το οπλοστάσιο του Σαντάμ εναντίον των Ιρανών, ευελπιστώντας ότι ο Σαντάμ δεν θα τολμήσει ποτέ να κινηθεί εναντίον τους, για να διαψευστούν το 1991 όταν ο Σαντάμ πήρε το Κουβέιτ.

Χάρτης Μέση Ανατολή


Επομένως ο πρόγονος του ISIS, οι μυστικές υπηρεσίες του Σαντάμ, είχαν ως βασικό εχθρό την Συρία και το Ιράν, και ήταν εχθροί αλλά και συνεργάτες της Σαουδικής Αραβίας,

Ο βασικός σύμμαχος των ανθρώπων του Σαντάμ ήταν η Ιορδανία, μέσω της οποίας οι Ιρακινοί χτυπούσαν το Ισραήλ προκειμένου να βγούνε στην Μεσόγειο, παρόλο που η Ιορδανία ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ και όχι της Ρωσίας όπως ήταν το Ιράκ. Αλλά έχω ξαναπεί ότι το Ιράκ έδινε πετρέλαιο στην Ιορδανία, και η Ιορδανία τροφοδοτούσε και έδινε έξοδο στο Ιράκ από την Κόκκινη Θάλασσα και τον Κόλπο της Aqaba, στον οποίο αναμετρώνται η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Χάρτης Gulf of Aqaba

Να πω ότι στον Κόλπο της Aqaba ουσιαστικά ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Συρία το 1967, όταν οι Ισραηλινοί συμφώνησαν με τους Ιρανούς πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 να κατασκευάσουν τον αγωγό πετρελαίου Ιράν-Ισραήλ (Eilat-Ashkelon), με αποτέλεσμα οι Αιγύπτιοι να αρχίσουν να μεταφέρουν στρατό στην Χερσόνησο του Σινά για να αποκλείσουν το Ισραήλ από την Κόκκινη Θάλασσα, και τους Ισραηλινούς να κερδίζουν τον πόλεμο και να κατασκευάζουν τον αγωγό με το Ιράν τον επόμενο χρόνο.

Για τον πατέρα του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) να προσθέσω ότι είχε καλές σχέσεις με τους Τούρκους, γιατί ο Σαντάμ με τους Τούρκους κυνηγούσαν μαζί τους Κούρδους στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. Επίσης ο Σαντάμ έδινε πετρέλαιο στους Τούρκους, συχνά με ανταλλαγή εμπορευμάτων, πχ φαρμάκων κλπ, ώστε να μην κατηγορεί το ΝΑΤΟ την Τουρκία ότι δίνει χρήματα στον Σαντάμ, χρήματα που ο Σαντάμ θα χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί το οπλοστάσιο του και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστήριζε εναντίον του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μία μέση λύση με εχθρικές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, γιατί όταν δίνεις φάρμακα, ρούχα, εμπορεύματα κλπ, ο άλλος δυσκολεύεται να τα μετατρέψει σε χρήμα και να χρηματοδοτήσει το οπλοστάσιο του και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που στηρίζει.

Άρα προ της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 η γεωστρατηγική του ISIS ήταν η παραπάνω. Εχθρός με την Συρία και το Ιράν, εχθρός και συνεργάτης με την Σαουδική Αραβία, σύμμαχος στενός της Ιορδανίας, και συνεργάτης της Τουρκίας.

Όταν οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τους Σουνίτες στο Ιράκ, τον μετέπειτα ISIS δηλαδή, έγιναν έξω φρενών οι Σαουδάραβες, και οι Άραβες του Κόλπου γενικότερα, γιατί αυτό ενίσχυε τους Σιίτες.

Επίσης έγιναν έξω φρενών οι Σύριοι, γιατί η επίθεση στο Ιράκ ήταν ουσιαστικά η αρχή προκειμένου το ΝΑΤΟ να επανακαταλάβει την Συρία και το Ιράκ, τα οποία οι Δυτικοί είχαν κερδίσει από τους Οθωμανούς με τον ΑΠΠ (1914—1918), για να τα δούνε στην συνέχεια να περνάνε στην σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, με την ανατροπή των φιλοδυτικών μοναρχών από τους σοσιαλιστές δικτάτορες.

Τώρα έχει μπει στο παιχνίδι η Κίνα, και λογική λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει χωρίς πόλεμο να δημιουργήσει η Κίνα έναν πυρηνικοποιημένο διάδρομο από τον Ειρηνικό Ωκεανό (Βόρεια Κορέα), την Νότια Κινεζική Θάλασσα (Κίνα), τον Ινδικό Ωκεανό (Πακιστάν), τον Περσικό Κόλπο (Ιράν) και μέχρι την Μεσόγειο (Ιράκ-Συρία). Η λογική λέει ότι το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να ξαναπάρει την Συρία και το Ιράκ και να αφήσει στην Κίνα το Πακιστάν και το Ιράν. Βλέπε “Η Παγίδα του Θουκυδίδη”.

Να πω ότι εδώ είναι που διαφωνούν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς, γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να αφήσουν την Συρία στους Ρώσους για να μην την αντιμετωπίζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό μαζί με την Κίνα. Το αν τελικά οι ΗΠΑ θα μοιραστούν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής με την Ρωσία, όπως τους συμφέρει να κάνουν, ή αν θα υποκύψουν στις πιέσεις των Βρετανών και των Γάλλων και θα διώξουν την Ρωσία από την Συρία και το Ιράκ μένει να το δούμε. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και τα διλήμματα είναι πραγματικά τρομερά.

Τέλος πάντων όμως να γυρίσω στην ανατομία του ISIS. Όταν οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τους Σουνίτες στο Ιράκ, οι Άραβες σύμμαχοι τους, Σαουδική Αραβία, Κατάρ κλπ, άρχισαν να υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έφτιαξαν οι  Σουνίτες του Ιράκ προκειμένου να χτυπάνε τους Σιίτες και τους Κούρδους του Ιράκ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι οργανώσεις υποστήριζονταν και από τον Άσαντ, και χτυπούσαν και τους Αμερικανούς μαζί με τους Σιίτες που συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς. Και άρχισαν οι Αμερικανοί να κατηγορούν τους Άραβες συμμάχους τους, και σωστά, ότι υποστήριζαν στο Ιράκ, είτε άμμεσα είτε έμμεσα τρομοκρατικές οργανώσεις που τους χτυπούσαν.

Αυτή είναι η αρχή του ISIS, παρόλο που ακόμη δεν λέγεται ISIS αλλά Al-Qaeda του Ιράκ. Οι άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν αρχίζουν να δημιουργούν τρομοκρατικές οργανώσεις για να χτυπάνε τους Σιίτες, τους Κούρδους και τους Αμερικανούς στο Ιράκ, και έχουν οικονομική υποστήριξη από τους Άραβες του Κόλπου και στρατιωτική υποστήριξη από τον Άσαντ, και από άλλες Μουσουλμανικές χώρες, και φαντάζομαι και από την KGB. Και οι Αμερικανοί βγάζουν μπροστά τον Ομπάμα, ο οποίος έχει Σιιτική καταγωγή από την Κένυα, προκειμένου να συνεργαστούν με το Ιράν εναντίον των Σουνιτών του Ιράκ. Και ακόμη και σήμερα επί Ντοναλτ Τραμπ οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ιράν εναντίον των Σουνιτών στο Ιράκ, άσχετα αν σκοτώνονται και μεταξύ τους κυρίως στην Συρία, αλλά και στο Ιράκ.

Το πρόβλημα φυσικά ήταν ότι οι Ιρανοί υποστηρίζουν το Σιιτικό Τόξο και την έξοδο προς την Μεσόγειο (Ιράν-Ιράκ-Συρία-Λίβανος), το οποίο είναι μία προέκταση της Κίνας, και επομένως η συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν εξαντλείται στον πόλεμο εναντίον των Σουνιτών του Ιράκ, αφού ακόμη και στο Ιράκ συγκρούονται για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στους Κούρδους και τους Σιίτες του Ιράκ.

Ο λόγος που υπάρχει μεγάλη σύγχυση για τον ISIS είναι ότι το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό στην Συρία και στο Ιράκ. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ όλοι υποστήριζαν τους Σουνίτες εναντίον των ΗΠΑ, είτε άμεσα (Άσαντ), είτε έμμεσα, ίσως και άθελα τους (Σαουδική Αραβία, Κατάρ κλπ), προσπαθώντας να υποστηρίξουν τους Σουνίτες εναντίον των Σιιτών που συνεργάζονταν με τους Ιρανούς.

Γιατί εκεί όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορείς να πεις θα υποστηρίζω τους τάδε Σουνίτες, οι οποίοι χτυπάνε Σιίτες που είναι σύμμαχοι του Ιράν, και θα τους βάλω να υπογράψουν συμβόλαιο ότι δεν θα επιτεθούν σε αμερικανικές δυνάμεις. Στην πράξη αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί μία συμμορία μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο και συμμαχία, και στο μεταξύ θα τις έχουν μείνει τα χρήματα, η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός.

Αλλά τα πράγματα στο Ιράκ ήταν σχετικά απλά. Όλοι οι Μουσουλμάνοι της γειτονιάς ήταν εχθρικοί προς τις ΗΠΑ, εκτός φυσικά από τους Σιίτες του Ιράκ και τους Κούρδους του Ιράκ, αφού αυτοί ήταν που ωφελήθηκαν από την ανατροπή της Σουνιτικής μειοψηφίας του Ιράκ, η οποία μετά την ανατροπή της εντάχθηκε είτε στον ISIS, είτε στην Al-Qaeda, είτε σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Μιλάμε για ανθρώπους πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένους από την KGB στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου στην τρομοκρατία και στο λαθρεμπόριο όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών.

Οι Σουνίτες του Ιράκ ήταν εχθρικοί προς τις ΗΠΑ για προφανείς λόγους, επειδή τους ανέτρεψαν, οι Άραβες του Κόλπου ήταν εχθρικοί προς τις ΗΠΑ επειδή έφεραν στην εξουσία τους Σιίτες του Ιράκ, και οι Τούρκοι ήταν εχθρικοί προς τις ΗΠΑ επειδή έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι πήραν και τον έλεγχο του πετρελαίου του Βορείου Ιράκ, με το οποίο ο Σαντάμ τροφοδοτούσε τους Τούρκους, όταν οι Τούρκοι και οι Σουνίτες του Ιράκ μαζί κυνηγούσαν τους Κούρδους.

Και φυσικά οι Ιρανοί και ο Άσαντ ήταν εξαγριωμένοι με τους Αμερικανούς επειδή γνώριζαν ότι η Συρία θα ακολουθούσε το Ιράκ, σε μία προσπάθεια της Δύσης να πάρει πίσω μετά από πολλά χρόνια αυτά που είχε κερδίσει με τον ΑΠΠ και έχασε στην συνέχεια από τους Σοβιετικούς. Τον διάδρομο που ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία και την Ευρώπη, αλλά και τον Περσικό Κόλπο με την Μεσόγειο Θάλασσα. Την Συρία και το Ιράκ.

Χάρτης Ιράκ-Συρία


Και όπως έχω ξαναπεί, ο ISIS, ως ISIS, δημιουργήθηκε όταν ο Άσαντ έδωσε σε κάποιους ανθρώπους του Σαντάμ πετρελαιοπηγές στην Συρία, μικρές βέβαια αφού η Συρία είναι φτωχή σε πετρέλαιο, προκειμένου να βγάλουν μπροστά το αφήγημα του Ισλαμικού Κράτους και να ενώσουν την Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ, αποτρέποντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα από το να δημιουργήσει τον φιλο-Νατοικό Σουνιτικό άξονα Κατάρ-Τουρκίας. Μιλάμε δηλαδή για έναν Σουνιτικό εμφύλιο στην Συρία, πέρα από τον πόλεμο Σουνιτών-Σιιτών.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι και οι Τούρκοι αγόραζαν πετρέλαιο από τον ISIS, αλλά όχι επειδή οι Τούρκοι δημιούργησαν τον ISIS όπως ψευδώς λέγεται, αλλά επειδή ο ISIS χτυπούσε τους Κούρδους της Συρίας εκτός από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Και έτσι βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί, παρόλο που ούτε τους Τούρκους τους συνέφερε ο ISIS, αφού οι Τούρκοι στην Συρία υποστήριζαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα εναντίον του Άσαντ. Ο ISIS δεν χτυπούσε τον Άσαντ. Ο ISIS χτυπούσε μόνο την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Κούρδους. Ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα χτυπούσε τον Άσαντ στην Συρία. Αλλά οι επιθέσεις του ISIS στους Κούρδους έκαναν το χειλάκι των Τούρκων να χαμογελάει.

 Επομένως είναι πολύ σωστό να λέμε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είναι ο παππούς του ISIS, ότι ο Άσαντ είναι ο πατέρας του ISIS, αλλά είναι και σωστό να λέμε ότι η Τουρκία αγόραζε πετρέλαιο από τον ISIS για να χρηματοδοτεί τις επιθέσεις του ISIS εναντίον των Κούρδων, όπως είναι και σωστό να λέμε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ υποστήριζαν τους ανθρώπους του Σαντάμ, τον μετέπειτα ISIS στο Ιράκ, προκειμένου να χτυπήσουν τους Σιίτες του Ιράκ.

Τα λέω όλα αυτά γιατί μπορεί κάποιος να απορεί πως γίνεται να συνεργάζονται τόσο πολλοί με τον ISIS. Για να τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, παππούς του ISIS είναι ο Σαντάμ, πατέρας του είναι ο Άσαντ, και συνεργάτες του οι Άραβες του Κόλπου και η Τουρκία. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση ο Άσαντ και ο ISIS δεν είναι φυσικοί σύμμαχοι. Μιλάμε για μία ανίερη συμμαχία. Ο Άσαντ και οι άνθρωποι του Σαντάμ ήταν ορκισμένοι εχθροί, και μπορεί να ξαναβρεθούν απέναντι κάποια στιγμή. Ενώθηκαν κυρίως εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και δευτερευόντως εναντίον των Κούρδων.

Εμένα στην Μέση Ανατολή οφείλω να πω ότι μου αρέσει το σχέδιο των ΗΠΑ, που σημαίνει να μοιραστεί ο έλεγχος στην Μέση Ανατολή με την Ρωσία, εφόσον ο μεγάλος αντίπαλος και των δύο των 21ο αιώνα θα είναι η Κίνα. Βλέπε Ρωσία VS Κίνα.


Και φυσικά η ΕΕ να προσπαθήσει να αποκτήσει καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία και να κρατήσει κάποια απόσταση από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αλλά άντε πες το αυτό στους Γάλλους και τους Βρετανούς οι οποίοι έχουν τις δικές τους ανασφάλειες, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των ΗΠΑ. Και οφείλω να πω ότι και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί από την δική τους πλευρά έχουν τα δίκια τους. Όλοι έχουν δίκιο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Βλέπε “Τα Διλήμματα της Συρίας”.


Αλλά αυτό που έκανε η Ρωσία με το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία ήταν πολύ άσχημο. Η Τουρκία κάνει βήματα προς την Ρωσία για να εξοργίσει τους Βρετανούς, ώστε να εκβιάσει τους Αμερικανούς, και η Ρωσία οφείλει νομίζω να κρατάει μία απόσταση από την Τουρκία. Δεν λέω να μην έχει σχέσεις, αλλά όταν βγαίνεις και λες ότι θα κάνεις την Τουρκία πυρηνική δύναμη πας γυρεύοντας νομίζω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου