Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Μαρία Αντουανέτα VS Μαρία Λουίζα : Η Έναρξη και η Λήξη της Γαλλικής Επανάστασης


Η Μαρία Αντουανέτα και η Μαρία Λουίζα (Marie Louise Duchess of Parma) σηματοδοτούν την έναρξη και την λήξη της Γαλλικής Επανάστασης. Και οι δύο ήταν Αυστριακές Πριγκίπισσες, με την πρώτη να είναι θεία της δεύτερης. Η Μαρία Λουίζα είναι η Marie Louise Duchess of Parma και όχι η Marie Louise of Parma, η οποία είναι διαφορετικό πρόσωπο.Με την φυλάκιση της και τον αποκεφαλισμό της το 1793, η Μαρία Αντουανέτα σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ η ανιψιά της Μαρία Λουίζα σηματοδοτεί με τον γάμο της με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1810 την λήξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Όπως έχω ξαναπεί η Γαλλία και η Αυστρία ήταν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Ευρώπης μέχρι την άνοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Με την άνοδο της Βρετανίας και την επικράτηση της στους Ωκεανούς, οι Γάλλοι θα συμμαχήσουν με τους Αυστριακούς το 1756, που είναι και η έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στους Γάλλους και τους Βρετανούς (Seven Years War 1756-1763).

Η συμμαχία αυτή θα επισημοποιηθεί και θα ενισχυθεί  με τους Αυστριακούς να στέλνουν την έφηβη σχεδόν Μαρία Αντουανέτα στο κρεβάτι του Γάλλου Βασιλιά Λουδοβίκου 16ου, ο οποίος αμούστακος ακόμη είχε αναλάβει τον θρόνο.

Με τον Επταετή Πόλεμο (1756-1763) οι Βρετανοί θα καθαρίσουν τους Γάλλους από την Βόρεια Αμερική και την Ινδία, και στην συνέχεια οι Γάλλοι θα καθαρίσουν τους Βρετανούς από τις σημερινές ΗΠΑ, με την Αμερικανική Επανάσταση του 1765-1783, δημιουργώντας το ανεξάρτητο Αμερικανικό Κράτος στο δυτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής. Οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πλέον ως κοινό εχθρό το πανίσχυρο Βρετανικό Ναυτικό. Οι Γάλλοι με την Γαλλική Επανάσταση θα αποκεφαλίσουν τον Γάλλο Βασιλιά και την Αυστριακή σύζυγο του, και μαζί με τους Αμερικανούς θα βάλουν στην μέση τους Βρετανούς.

Οι Γάλλοι θα καταφέρουν να κατακτήσουν την Πρωσία και την Αυστρία, και ολόκληρη την  Ευρώπη, θα αναγκάσουν την Ρωσία να συνθηκολογήσει, και θα απαγορεύσουν στην Ευρώπη να έχει σχέσεις με τους Βρετανούς. Οι Αμερικανοί θα επιτεθούν στους Βρετανούς και θα προσπαθήσουν αποτυχημένα να καθαρίσουν τους Βρετανούς από τον Καναδά με τον Anglo American War of 1812, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα το Αμερικανικό τμήμα των Ναπολεόντειων Πολέμων που μαίνονται στην Ευρώπη ανάμεσα στην Γαλλία και την Βρετανία και τους συμμάχους τους.

Το 1810, όταν οι Γάλλοι θα έχουν κατακτήσει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη, ο νέος Αυτοκράτορας της Ευρώπης θα ζητήσει το χέρι της αδερφής του Ρώσου Τσάρου, προκειμένου η Γαλλία και η Ρωσία να επιτηρούν από κοινού την Αυστρία και την Πρωσία, και μαζί να πολεμήσουν τους Βρετανούς.

Ο Ρώσος Τσάρος θα αρνηθεί, και ο Ναπολέων θα ζητήσει το χέρι της Μαρίας Λουίζας, προκειμένου να δείξει στους υποτακτικούς του πλέον Αυστριακούς ότι η Γαλλία και η Αυστρία μπορούν να είναι ξανά φίλοι, και να δημιουργήσουν έναν άξονα εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και μαζί να επιτηρούν τους Ρώσους. Οι Αυστριακοί θα δεχτούν, και θα στείλουν στο κρεβάτι του Ναπολέοντα την Μαρία Λουίζα.

Όταν όμως οι Ρώσοι με την βοήθεια των Βρετανών θα διαλύσουν τον στρατό των Γάλλων, ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας θα κηρύξει τον πόλεμο στον Βοναπάρτη και την κόρη του.

Νομίζω έχει ενδιαφέρον πως η Μαρία Αντουανέτα και η ανιψιά της Μαρία Λουίζα σηματοδοτούν την έναρξη και την λήξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Μαρία Λουίζα, δούκισσα της Πάρμας

Μαρία Αντουανέτα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%84%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου