Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Κάντο Όπως ο Βολταίρος


Ο Βολταίρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους διανοούμενους την εποχή του Διαφωτισμού, και πέθανε λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση.

Ο Βολταίρος ήταν Μασόνος, και πολύ σκληρός πολέμιος της Καθολικής Εκκλησίας, και βρισκόταν στο μισθολόγιο του επίσης Μασόνου Προτεστάντη Βασιλιά της Πρωσίας Frederic the Great (βλέπε τμήμα Prussia και τμήμα Geneva and Ferney στο link της Wikipedia).

Ο Βολταίρος εκτός από το να επιτίθεται στους Καθολικούς της Γαλλίας και να υποστηρίζει την μικρή μειοψηφία των Γάλλων Προτεσταντών (ανθρώπινα δικαιώματα), ήταν και ο πιο σκληρός αντι-Σημίτης διανοούμενος του Διαφωτισμού. Να πω ότι εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί η οικολογία, και έτσι ο Βολταίρος δεν ήταν οικολόγος.

Για τους Εβραίους ο Βολταίρος έλεγε ότι είναι άνθρωποι βάρβαροι, οι οποίοι τρέφουν το πιο βαθύ μίσος για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους και τους ανέχονται (βλέπε τμήμα Judaism).

Ο Βολταίρος ήταν για την εποχή του αυτό που οι δημοσιογράφοι σήμερα λένε ένας φιλελεύθερος με τα όλα του. Ο Βολταίρος ήταν σαν να λέμε η Δράση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Ποτάμι του Γαλλικού Διαφωτισμού, αλλά στο κάπως πιο ποιοτικό και στο κάπως λιγότερο αστείο.

 "Voltaire" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου