Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Ιορδανία

Η Τουρκία και η Ιορδανία υπέγραψαν στρατιωτική συνεργασία. Πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Σημαίνιε ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα έχουν την Τουρκια στα σύνορα τους.Η Ιορδανία ήταν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, και είναι, αλλά ήταν και πολύ στενός σύμμαχος του Σαντάμ Χουσέιν (Ιράκ), παρόλο που ο Σαντάμ ήταν σύμμαχος της ΕΣΣΔ. Όταν οι ΗΠΑ χτύπησαν τον Σαντάμ η Ιορδανία έκανε ανακωχή με το Ισραήλ. Και η Σαουδική Αραβία έχει πολύ μεγάλη επιρροή στην Ιορδανία, και μέχρι η Σαουδική Αραβία να τα βρει με την Αίγυπτο έβγαζε το πετρέλαιο της στην Μεσόγειο από την Ιορδανία και τον Λίβανο (Trans-Arabian Pipeline). Την εποχή που σκοτώνονταν η Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο και οι Αιγύπτιοι σοσιαλιστές του Νάσερ υποστήριζαν τους σοσιαλιστές στην Σαουδική Αραβία, και οι Σαουδάραβες υποστήριζαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο (δεκαετία 50 και 60).

Η Ιορδανία και το Ιράκ ήθελαν να πάρουν το Ισραήλ για να δημιουργήσουν τον Σουνιτικό άξονα Ιράκ-Ιορδανίας-Ισραήλ που θα έβγαζε το πετρέλαιο του Ιράκ στην Μεσόγειο αποφεύγοντας τον Περσικό Κόλπο, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Οι Αιγύπτιοι με τους Σύριους ήθελαν να πάρουν το Ισραήλ (Αίγυπτος) και τον Λίβανο (Συρία), ώστε να έχουν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουν το Σουνιτικό μπλόκο της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να επιβάλλουν δασμούς, ή να ζητάνε ποσοστά και επενδύσεις από τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπο.

Turkey, Jordan ink military cooperation deal”, Φεβρουάριος 2018
Turkey and Jordan have inked a military cooperation agreement, the Jordanian army said in a statement on Feb. 20.
The deal came that same day, after Turkish Chief of General Staff Gen. Hulusi Akar met with Jordan’s King Abdullah II and his Jordanian counterpart Mahmoud Freihat.
The two army chiefs discussed international and regional developments, as well as cooperation and coordination between the two countries’ militaries, the statement added.
Akar arrived in Amman earlier that day for talks with Jordanian officials.
The king’s meeting with Akar took up aspects of military cooperation between Jordan and Turkey and efforts aimed at fighting terrorism, the Jordanian Royal Court said in a statement.
On Feb. 19, Turkish Foreign Minister Mevlut Çavuşoğlu also visited Amman and met King Abdullah II and his Jordanian counterpart Ayman Safadi.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου