Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Η Γεωπολιτική του 16 Αιώνα

Όταν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έσπασαν το μπλόκο των Μουσουλμάνων και των Ιταλών στην Μεσόγειο Θάλασσα, και μετέφεραν το εμπόριο στους ωκεανούς, οι Ισπανοί πήραν τον έλεγχο του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, και οι Πορτογάλοι πήραν τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού.

Χάρτης Βάσκο Ντα Γκάμα και Χριστόφορος Κολόμβος


Οι Ισπανοί έπεσαν στα χρυσά και ασημένια βουνά του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα να γίνουν η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης μετά το 1500.

Οι Ισπανοί και οι Αυστριακοί ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό τον Βασιλιά Charles V, βάζοντας στην μέση την Γαλλία, αφού οι Ισπανοί συναγωνίζονταν με τους Γάλλους στον Ατλαντικό και οι Αυστριακοί συναγωνίζονταν τους Γάλλους στην Μεσόγειο. Οι Αυστριακοί και οι Γάλλοι βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ άλλων και για τον έλεγχο της Ιταλίας και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ οι Γάλλοι και οι Ισπανοί κοντράρονταν για τον Νέο Κόσμο (Αμερική).

Η κατάσταση φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Οι Ισπανοί είχαν την Ισπανία, την Σαρδηνία, την Σικελία και την Νότια Ιταλία, και οι Αυστριακοί (Αψβούργοι) είχαν τον  έλεγχο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Holy Roman Empire), η οποία περιελάμβανε και την σημερινή Ολλανδία και Βέλγιο όπως βλέπετε στον χάρτη. Βλέπετε στον χάρτη ότι οι Ισπανοί και οι Αυστριακοί είχαν καταφέρει να περικυκλώσουν την Γαλλία από παντού. Η Βρετανία ήταν ακόμη μία μικρή δύναμη.

Χάρτης Ισπανία και Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Οι Αυστριακοί (Αψβούργοι) όμως δεν είχαν τον απόλυτο έλεγχο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία περιελάμβανε πάνω από 300 δουκάτα, πριγκιπάτα κλπ. Ωστόσο οι Αψβούργοι ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη δύναμη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Ισπανία ήταν τα προπύργια του Καθολικισμού. Αυτή είναι η εποχή που θα διασπαστεί η Καθολική Εκκλησία, και θα εμφανιστεί ο Προτεσταντισμός σε πολλά βόρεια πριγκιπάτα και δουκάτα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα οποία θεωρούσαν ότι καταπιέζονταν από τους Αυστριακούς, και συνεργάζονταν καλύτερα με τους Γάλλους και τους Σουηδούς. Οι Προτεστάντες μάλιστα έλεγαν ότι οι Καθολικοί ήταν πιο αντί-Χριστοι από τους Μουσουλμάνους.

Η Γαλλία, αν και Καθολική χώρα, συμμάχησε με τους Προτεστάντες στα βόρεια τμήματα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και με τους Σουηδούς, αλλά και με τους Μουσουλμάνους, εναντίον των Ισπανών και των Αυστριακών (Καρδινάλιος Ρισελιέ).

Για 150 χρόνια περίπου η Ευρώπη σπαράσσονταν από θρησκευτικούς πολέμους, με τους Καθολικούς Ισπανούς και Αυστριακούς να αμύνονται ή να επιτίθενται εναντίον των Καθολικών Γάλλων, των Προτεσταντών Σουηδών και των Μουσουλμάνων Οθωμανών, αλλά και των Προτεσταντών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Σε αυτήν την μάχη εναντίον των Αυστριακών και των Ισπανών πήραν μέρος τελικά και οι Βρετανοί στο πλευρό των Γάλλων, και τελικά με τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ξεκίνησε η πτώση των Ισπανών και των Αυστριακών και η άνοδος των Γάλλων. Η Γαλλία μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο θα αναδειχτεί στην μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης, μέχρι η Βρετανία να την νικήσει και να της πάρει την πρωτιά τον 18ο αιώνα (1700-1799).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου