Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

JFK : Ο Πρώτος Καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι Προτεστάντες, και ο John Kennedy (JFK) ήταν ο πρώτος Καθολικός Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Βλέπε CNN “JFK: America's first Catholic president”

Εικόνα JFKΟ JFK δολοφονήθηκε από έναν άντρα που είχε υπηρετήσει στους Αμερικανούς Πεζοναύτες, στην συνέχεια είχε ζήσει στην Ρωσία, όπου εκπαιδεύτηκε απο΄την KGB και παντρεύτηκε με Ρωσίδα, και ο οποίος όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ έκανε συχνά ταξίδια στην Κούβα (Όσβαλντ).

Το ότι ο JFK το 1961 έγινε ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον δείχνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να κάνουν μία κίνηση φιλική προς τους Καθολικούς (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία), ίσως προς το Βατικανό, προκειμένου όλοι μαζί να χτυπήσουν τους Σοβιετικούς. Ίσως κυρίως προς τους Πολωνούς και το Βατικανό. 

Ο Κένεντι μάλιστα θεωρείται και ο αρχιτέκτονας της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ που ξεκινάει από την δεκαετία του 60, ενώ μέχρι τότε οι Ισραηλινοί ήταν σύμμαχοι των Γάλλων και των Βρετανών, και μαζί πολεμούσαν τους Αλγερινούς, που έκαναν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, και τον Αιγύπτιο Νάσερ, ο οποίος απειλούσε να κλείσει την Διώρυγα του Σουέζ, και υποστήριζε τους Αλγερινούς και Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Οι Αμερικανοί είχαν πλέον ξεπεράσει το σχίσμα Καθολικών-Προτεσταντών, που είχε στο παρελθόν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ την χώρα, καθώς οι θρησκευτικοί πόλεμοι Καθολικών-Προτεσταντών της Ευρώπης είχαν άμεσο αντίκτυπο στις ΗΠΑ. Μτά τον ΒΠΠ οι ΗΠΑ ήταν πλέον η μεγάλη δύναμη, και ήταν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί που τους είχαν ανάγκη. Ο πόλεμος δεν ήταν πλέον ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες, αλλά ανάμεσα σε Χριστιανούς και Κομμουνιστές.

Μάλιστα τo 1978 Πάπας έγινε ο Πολωνός Jean Paul II, ο οποίος ως Πολωνός ήταν και αντικομμουνιστής, και υποστήριζε τους Πολωνους εναντίον των Σοβιετικών, αφού οι  Πολωνοί είναι φανατικοί Καθολικοί και πάντα θεωρούσαν ότι ήταν υπό Σοβιετική κατοχή. Η KGB η Al-Qaeda έκαναν δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Πάπα.

Ο JFK μάλιστα έγινε πρόεδρος την πιο επικίνδυνη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Σοβιετικοί έβαλαν τους πυραύλους στην Κούβα (1962). Εκείνη την χρονιά θεωρείται ότι η ανθρωπότητα έφτασε μία ανάσα από τον πυρηνικό πόλεμο, και ο Κένεντι διέταξε λίγο πριν δολοφονηθεί την αποτυχημένη εισβολή στην Κούβα. Τελικά η κρίση ξεπεράστηκε με τους Σοβιετικούς και τους Αμερικανούς να αποσύρουν τους πυραύλους τους από την Κούβα και την Τουρκία αντίστοιχα.

Ο Mitt Romney που ήταν αντίπαλος του Ομπάμα το 2012, και έχασε για πολύ λίγο, ήταν ο πρώτος Μορμόνος υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρώτος αριστερός μαύρος (Μουσουλμάνος) απέναντι στον πρώτο δεξιό άσπρο Μορμόνο. Και ο Romney χαρακτήριζε την Ρωσία τον νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ. Ο Romney όμως ήταν αγαπητός στο Ισραήλ ενώ ο Ομπάμα ήταν αγαπητός στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, και ως Σιίτης θα μπορούσε να πολεμήσει μαζί με το Ιράν τους Σουνίτες του Ιράκ, που ήταν ο κοινός εχθρός των ΗΠΑ και του Ιράν.

Το 1848 έγιναν μαζικές επαναστάσεις στα Ιταλικά κρατίδια, υποκινούμενες κυρίως από την Γαλλία, ώστε να φύγουν από τον έλεγχο της Αυστριακής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, που ήταν η βασική δύναμη του Καθολικισμού μαζί με την Ισπανία. Η Γαλλία ήταν επίσης Καθολική χώρα, αλλά ήταν ο μεγάλος αντίπαλος των Αυστριακών, και γι’αυτό υποστήριζε εναντίον των Αυστριακών τους Προτεστάντες του Βορρά και τους Μουσουλμάνους από τα ανατολικά των Αυστριακών. Οι Βρετανοί μέχρι να γίνουν μεγάλη δύναμη σπαράσσονταν από εμφυλίους Καθολικών-Προτεσταντών, και πότε ήταν στο πλευρό του ενός πότε στο πλευρό του άλλου.

Οι Αψβούργοι είχαν υπό τον έλεγχο τους και την Ισπανία, και περικύκλωναν την Γαλλία, και γι'αυτό από την εποχή ακόμη του Καρδινάλιου Ρισελιέ οι Γάλλοι συνεργαζόντουσαν με τους Προτεστάντες και τους Μουσουλμάνους εναντίον του Αυστριακού Αυτοκράτορα. Με την Γαλλική Επανάσταση το 1789 οι Γάλλοι αποχριστιανοποίησαν πλήρως την Γαλλία, και γι’αυτό και η Γαλλική Επανάσταση είναι τόσο σημαντική για την αριστερά.

Με τις εξεγέρσεις του 1848 στην Ιταλία ο Πάπας Pius XI ανρήθηκε να είναι επικεφαλής ενός ιταλικού στρατού εναντίον της Αυστρίας, και έφυγε από την Ρώμη κυνηγημένος από τους Γάλλους και τους συμμάχους τους. Την ίδια περίοδο στην Νέα Υόρκη σκοτώνονταν στους δρόμους οι Καθολικοί με τους Προτεστάντες (βλέπε πχ Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης)

Ευρωπαικές Αποικίες Βόρειας Αμερικής


Χάρτης Ευρώπη 1500

Χάρτης Ευρώπη 1600


Χάρτης Ευρώπη 1700


Χάρτης Ευρώπη 1800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου