Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Μαρξ VS Μπακούνιν (Κομμουνισμός VS Αναρχία)

Ο Μαρξ ήταν ο πατέρας του Κομμουνισμού, και ήταν Πρώσος (Γερμανός), ενώ ο Μπακούνιν ήταν ο πατέρας του αναρχισμού και ήταν Ρώσος 
Ο Καρλ Μαρξ κατηγορούσε τον Μπακούνιν ότι ήταν πράκτορας του Ρώσου Τσάρου, ενώ ο Μπακούνιν κατηγορούσε τον Μαρξ ότι ήταν πράκτορας του μεγάλου Πρώσου πολιτικού Bismark, ο οποίος κατάφερε τελικά να ενώσει τα Γερμανικά κρατίδια, και να νικήσει την Γαλλία. Ο βασικός στόχος της Γαλλίας ήταν να μείνουν διαιρεμένα τα Γερμανικά κρατίδια, ώστε να μην δημιουργηθεί ένας ισχυρός αντίπαλος στα σύνορα της Γαλλίας. Ο Μπίσμαρκ ωστόσο κατάφερε να ενώσει τα Γερμανικά κρατίδια και να διαλύσει την Γαλλία το 1871.

Η στρατηγική του Μπίσμαρκ ήταν να έχει η Γερμανία καλές σχέσεις με την Ρωσία ώστε να είναι ισχυρότερη από την Γαλλία και να μην κινδυνεύει από μία διπλή επίθεση από την Γαλλία και την Ρωσία. Την πολιτική αυτή άλλαξε ο Γερμανός Αυτοκράτορας αργότερα, προσπαθώντας να φτάσει την Γερμανία στον Περσικό Κόλπο και την Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να δεχτεί όντως την επίθεση της Γαλλίας και της Ρωσίας (και της Βρετανίας).

Ο Μπακούνιν ήταν πολύ σκληρός αντισημίτης, όπως και ο ίδιος ο Ρώσος Τσάρος, και έλεγε ότι οι Εβραίοι ήταν παρασιτα που πίνουν ανθρώπινο αίμα. O Τσάρος Νικόλαoς έχωσε μέσα τον Μπακούνιν, τον οποίο είχαν καταδικάσει σε θάνατο το γερμανικό βασίλειο της Σαξονίας και η Αυστρία, αλλά τελικά τον παρέδωσαν στον Ρώσο Τσάρο. Στην συνέχεια ο Τσάρος Αλέξανδρος έδωσε χάρη στον Μπακούνιν.
Η υπόθεση Μαρξ και Μπακούνιν φέρνει στο μυαλό το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμό). Ο Συνασπισμός έκραζε το ΚΚΕ που ήταν Σταλινικό (ΕΣΣΔ), επειδή ο Συνασπισμός τα έπαιρνε από τους Ρουμάνους, τους Αλβανούς και τους Κινέζους. Ή και από τον Καντάφι. Αλλά λογικά η KGB θα ζητούσε από τον Καντάφι να δίνει και κάνα φράγκο στο ΚΚΕ μέσω του Βαρδινογιάννη. Όλοι αντινατοικοί ήταν έτσι κι αλλιώς, παρά τους μεταξύ τους καυγάδες.

ΥΓ 1


Η γυναίκα του Καρλ Μαρξ ήταν εγγονή του "Edler" Christian Philip Heinrich von Westphalen (1723–1792), ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Duke Ferdinand of Brunswick-Wolfenbüttel, ο οποιος ήταν ο αρχηγός του Βρετανικού και του Πρωσικού στρατού στην Ευρώπη, όταν οι Βρετανοί και οι Πρώσοι πολέμησαν τους Γάλλους, τους Ρώσους και τους Αυστριακούς, στον Παγκόσμιο Πόλεμο του 1756-1763, ο οποίος δεν έτυχε να ονομαστεί "παγκόσμιος πόλεμος" όπως έπρεπε, αλλά The Seven Years War (1756-1763). Βλέπε το τμήμα background στο λινκ της γυναίκας του Μαρξ

Jenny von Westphalen

O Μαρξ είχε ζήσει στην Γαλλία το 1843-1845 και τον έδιωξαν οι Γάλλοι. Και μετά βρέθηκε στο Λονδίνο να γράφει το Κεφάλαιο χρηματοδοτούμενος από τον Ένγκελς, έναν επίσης Πρώσο βιομηχανο, o οποίος είχε εργοστάσιο στην Βρετανία. Ήταν μάλιστα ο Ενγκελς που έγραψε τον τελευταίο τόμο, όταν πέθανε ο Μαρξ. Και η Μαρξιστική ιδεολογία ήταν αυτή που χρησιμοποίησε η Γερμανική Αυτοκρατορία για να ρίξει τον Τσάρο κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Βλέπε "Ο Αρχιτέκτονας της Οκτωβριανής Επανάστασης"


ΥΓ 2


Ο  Μαρξ στην Βρετανία είχε επαφές με τον Βρετανό διπλωμάτη David Urquhart ο οποίος ασχολιόταν πάρα πολύ με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας στην Μεσόγειο. Βλέπε δεύτερη παράγραφο του “Karl Marx : A Life”. Το Marxists org είναι σαν να λέμε οι Wikipedia του Μαρξισμού. Έχει μέσα όλα τα κείμενα των μεγάλων Μαρξιστών θεωρητικών κλπ

Πρώτη και Δεύτερη Παράγραφος
Ernest Jones’s apostasy in joining forces with the middle-class liberals incurred the most severe punishment Marx and Engels could mete out: he was labelled an ‘opportunist’. A few years later they passed the same sentence on Ferdinand Lassalle for his proposal that Prussian workers and noblemen should gang up against the industrial bourgeoisie. While railing against these cynical marriages of convenience, however, Marx himself was forming opportunistic partnerships with some pretty rum coves.
The rummiest of them all was David Urquhart, an eccentric Scottish aristocrat and sometime Tory MP who is now remembered, if at all, as the man who introduced Turkish baths to England. ‘To most of his adherents, to the end of his life, Urquhart was the Bey, the Chief, the Prophet, almost "the sent of God",’ one disciple recorded. ‘To his little daughter dreaming of her father ... it did not seem strange that that same father should change, after the strange fashion of dreams, into the Christ. "It is really the same thing, is it not, mother?" she said.’ To less worshipful observers, he was a cantankerous old walrus with a lopsided moustache, a lopsided bow-tie and exceedingly lopsided opinions. ‘There is no art I have practised so assiduously as the faculty of making men hate me,’ Urquhart boasted. ‘That removes apathy. You can get them into speech. Then you have their words to catch and hurl back at them to knock them down with.’ Many mid-Victorian eminences could testify to the success of this technique: he had enemies galore.
Μιλάμε για την εποχή πριν η Πρωσία καταφέρει να ενώσει την Γερμανία και να διαλύσει την Γαλλία το 1871, όταν οι Βρετανοί ήταν σύμμαχοι με τους Πρώσους εναντίον των Ρώσων και των Γάλλων. Όταν η Πρωσία διέλυσε την Γαλλία και ένωσε την Γερμανία το 1871 οι Βρετανοί άλλαξαν εξωτερική πολιτική και σαν νούμερο ένα αντίπαλο άρχισαν να βλέπουν την Γερμανία, και από εκεί προέκυψε η συμμαχία Βρετανίας-Γαλλίας-Ρωσίας και ο ΑΠΠ στον οποίό διέλυσαν την Γερμανική Αυτοκρατορία, την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Θέλω να πω ότι μπορεί οι Πρώσοι και οι Βρετανοί να σκόπευαν να χτυπήσουν με τον Κομμουνισμό την Ρωσία, αλλά τελικά όταν η Γερμανία όντως ανέτρεψε τον Ρώσο Τσάρο με την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 δεν ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας γιατί πλέον οι συμμαχίες στον ΑΠΠ είχαν αλλάξει.

Ο Βρετανός διπλωμάτης και φίλος του Μαρξ David Urquhart είχε υποστηρίξει τον Ελληνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά θαύμαζε και τον Οθωμανικό πολιτισμό και θεωρούσε πολύ επικίνδυνη την Ρωσία, και ήταν αυτός που είχε δημιουργήσει στην Μεγάλη Βρετανία τα Οθωμανικά Λουτρά.

Marx Versus Bakunin
https://www.marxist.com/marx-versus-bakunin-part-four.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου