Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Η Γεωστρατηγική της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η γεωστρατηγική της Ρώμης άλλαζε με το πέρασμα του χρόνου, και μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις βασικές περιόδους. Στα πρώτα χρόνια, καθώς η Αυτοκρατορία μεγάλωνε, οι Ρωμαίοι κινητοποιούσαν τον Ρωμαϊκό στρατό, και τον έστελναν εναντίον όποιου θεωρούσαν ότι μπορούσε να αποτελέσει μελλοντική απειλή.

Χάρτης


Στην συνέχεια οι Ρωμαίοι φρόντισαν να αποκτήσουν αυτό που λέμε defensible borders, σύνορα δηλαδή που να παρέχουν φυσική προστασία (όρη, βουνά, ερήμους, θάλασσες κλπ). Αυτά τα σύνορα μπορούν να προστατευθούν με πολύ μικρότερο κόστος.

Χάρτης Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Οι Ποταμοί Ρήνος και Δούναβης ήταν τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας.

Χάρτης Ρήνος και Δούναβης
Η Μεσόγειος ήταν μία Ρωμαϊκή Θάλασσα, και δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε αυτήν τίποτα μη Ρωμαϊκό. Κάτω από την Βόρεια Αφρική, η οποία έστελνε το σιτάρι της στην Ρώμη, πχ Καρχηδόνα (Τυνησία) και Αίγυπτος (Νείλος), υπήρχε η Έρημος Σαχάρα, όπως ακριβώς συνέβαινε και με την έρημο της Αραβικής Χερσονήσου στα νοτιοανατολικά σύνορα της Αυτοκρατορίας, οι οποίες προστάτευαν τους Ρωμαίους στην Βόρεια Αφρική.

Χάρτης Σαχάρα και Έρημος της Αραβικής Χερσονήσου

Στα δυτικά σύνορα της Αυτοκρατορίας υπήρχε ο Ατλαντικός Ωκεανός, ενώ στα ανατολικά της σύνορα υπήρχαν τα Όρη Zagros, που είναι και σήμερα τα φυσικά σύνορα του Ιράν, ενώ πιο βόρεια υπήρχε ο Καύκασος, για τον οποίο σκοτώνονται τους τελευταίους αιώνες οι Οθωμανοί, οι Ρώσοι και οι Πέρσες.

Χάρτης Όρη Zagros και ΚαύκασοςΣε αυτή την φάση η στρατηγική της Αυτοκρατορίας ήταν να έχει συγκεντρωμένο τον στρατό της στα σύνορα της, ώστε να μην μπορεί κανείς να διεισδύσει στο εσωτερικό. Στο εσωτερικό υπήρχε ελάχιστος στρατός.

Στην τελευταία φάση, όταν η Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί, και δεν ήταν πλέον δεδομένο ότι μπορούσε να υπερασπιστεί τα σύνορα της, η στρατηγική άλλαξε, και υπήρχε μία σειρά στρατιωτικών επιπέδων από τα σύνορα προς το εσωτερικό, ώστε όσο πιο πολύ προχωρούσε ο εχθρός από τα σύνορα προς το εσωτερικό τόσο μεγαλύτερη αντίσταση να συναντά.

Αυτή ήταν μία αναγκαία προσαρμογή, αφού δεν μπορούσε πλέον να διασφαλιστεί η προστασία των συνόρων. Είχε όμως το μειονέκτημα ότι οι τοπικοί στρατιωτικοί ηγέτες αποκτούσαν μεγάλη αυτονομία και επιρροή, και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να στραφούν εναντίον της Ρώμης συμμαχώντας με αντιπάλους της, αφού αυτοί πλέον είχαν τον έλεγχο των περιοχών που προστάτευαν. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε κατά την διάρκεια της δεύτερη φάσης, όπου η διοίκηση του στρατού ήταν πολύ πιο συγκεντρωτική.
The Grand Strategy of the Roman Empire

The Grand Strategy of the Byzantine Empire

16 σχόλια:

 1. Του ιδίου συγγραφέα επίσης εξαιρετικό το Grand Strategy of the Byzantine Empire. Όπως λέει μάλιστα στον πρόλογο του βιβλίου του η στρατηγική της Βυζαντινής είναι απείρως πιο περίπλοκη από την αντίστοιχη Ρωμαϊκή (αναφέρει στον πρόλογο οτι του πήρε είκοσι χρόνια να τελειώσει το βιβλίο λόγω του πλούτου των βυζαντινών πηγών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν το έβρισκε καν μεταφρασμένο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα δύο εξαιρετικά βιβλία του Luttwak για την Υψηλή Στρατηγική της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας σε pdf δωρεάν.
  http://www.lander.odessa.ua/doc/(ebook%20-%20english)%20Luttwak,%20Edward.%20The%20Grand%20Strategy%20of%20the%20Roman%20Empire.pdf

  https://smerdaleos.files.wordpress.com/2014/11/edward_n-_luttwak_the_grand_strategy_of_the_byzabooksee-org.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Να σαι καλά

   Διαγραφή
  2. Επίσης ευχαριστώ για το έργο σου τόσα χρόνια, Χρόνια Πολλά!

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χρόνια Πολλά!!!

   Διαγραφή
  4. Αυτό είναι όλα τα λεφτά να έχεις υπόψη σου. Γράψου και περίμενε να το κάνουν προσφορά με περίπου 50 δολάρια, ή αγόρασε το από το ebay μεταχειρισμένο ή από το abebooks.com. Αλλά σε DVD για να βλέπεις τους χάρτες όχι σε audio μορφή που είναι πιο φτηνή αλλά δεν συμφέρει

   https://www.thegreatcourses.com/courses/war-peace-and-power-diplomatic-history-of-europe-1500-2000.html

   Διαγραφή
  5. Θα το έχω οπωσδήποτε στα υπόψιν, φαίνεται άκρως ενδιαφέρον και χρήσιμο. Ευχαριστώ πολύ!)

   Διαγραφή
  6. Και αυτό είναι φοβερό. Η διπλωματική ιστορία των ΗΠΑ. Σαν δεύτερο. "America and the World: A Diplomatic History"
   https://www.thegreatcourses.com/courses/america-and-the-world-a-diplomatic-history.html


   Διαγραφή
 3. Μακάρι να είχαμε τέτοια μαθήματα και στα πανεπιστήμια, όσο διδάσκουν είναι υπό το μαρξιστικό πρίσμα (η προσωπική μου τουλάχιστον εμπειρία, καθηγητές του κκε και του ανταρσυα σε μαθήματα διεθνούς ιστορίας και διεθνών σχέσεων, Eric Ηobsbawm και ξερό χωμί:((((

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και αυτοί που κάνουν τα μαθήματα στο Great Courses αριστεροί και κεντροαριστεροί είναι, αλλά δυτικού τύπου αριστεροί. Εμάς είναι λατινοαμερικάνικου, αφρικανικού και ασιατικού τύπου αριστεροί. Έχει διαφορά

   Διαγραφή
  2. Έπιασα επιτέλους στα χέρια μου τα dvds από το diplomatic history of europe 1500-2000, σ' ευχαριστώ και πάλι που μου τα πρότεινες!

   Διαγραφή
  3. Παρακαλώ. Είναι καταπληκτική σειρά θα πάθεις πλάκα. Θα σου πρότεινα να την αγοράσεις και στο audible της Amazon για android ή iphone. Αν γραφτείς και πάρεις προσφορά μπορείς να το παρεις με 10 δολάρια και το καταβάζεις αμέσως.

   Είναι τόσο καλό που αίζει να το βλέπεις και στην tv για να βλέπεις τους χάρτες, και να το ακούς στο κινητό κάνοντας περπάτημα.

   Σαν δεύτερο να πάρεις το America and the World: A Diplomatic History. Στο ebay θα το βρεις φτηνά
   https://www.thegreatcourses.com/courses/america-and-the-world-a-diplomatic-history.html

   Διαγραφή
  4. Εδώ πχ το έχει με 60 δολάρια περίπου, 50 ευρώ πες, και μέσα στην τιμή είναι και τα μεταφορικά με courier και 9 δολάρια για να προπληρώσεις τους δασμούς να μην έχεις τελωνείο. Το σημαντικό είναι το τελωνείο. Γἵατί στο τέλος του χρόνου βάζουν στο great courses κάτι προσφορές με 25 δολάρια την κάθε σειρά, αλλά μετά έχεις το τελωνείο

   https://www.ebay.co.uk/itm/Great-Courses-America-and-the-World-A-Diplomatic-History-DVD-NEW/182972537049?hash=item2a9a0358d9:g:NBIAAOSwh1paIsCR

   Διαγραφή
  5. Και όσες σειρές αγόρασα από το ebay δεν είχα κανένα πρόβλημα. Απλά δεν ξέρω αν είναι γνήσιες ή αν είναι άριστες κόπιες

   Διαγραφή
 4. Το τελωνείο δεν το σκέφτηκα καν, όταν με πήραν τηλέφωνο να μου που οτι θέλει 120 ευρώ το τελωνείο έπαθα ένα σοκ, 50 δολάρια το δέμα και 120 τα υπόλοιπα; εν τέλει βέβαια το πήρα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι το τελωνείο είναι καταστροφή. Θα σου πρότεινα δύο τρόπους.

   Ο πρώτος είναι να περιμένεις να σου στείλουν κάποια προσφορά για την σειρά που θέλεις, και να την αγοράσεις σε DVD Download μορφή, ώστε να την κατεβάσεις στον υπολογιστή σου κατευθείαν.

   Και τις περισσότερες φορές (90%) το Video Download συμπεριλαμβάνει και video streaming, αν το έχει τικαρισμένο από κάτω όταν επιλέγεις το Video Download, που σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθείς την σειρά από το site τους για πάντα μέσω του My Digital Library. Με το Video Download έχεις κατευθείνα την σειρά, με 25-30 δολάρια, και ούτε τελωνεία ούτε τίποτα.

   Η άλλη λύση είναι ebay, με περίπου 50-60 ευρώ και συμπεριλαμβάνει και τους δασμούς όταν εκτός από τιμή και μεταφορικά σου έχει και την τρίτη χρέωση με περίπου 10 δολάρια, οπότε γίνεται αυτομάτως και γλιτώνεις το 100+ για εκτελωνισμούς κλπ.

   Ακόμη και αν είναι αντίγραφα στο ebay δεν είχα κανένα πρόβλημα. Και ίσως και να μην είναι και αντίγραφα.

   Διαγραφή