Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ανεξάρτητο Κουρδιστάν (Update)

Θέλω να ανεβάσω ένα update για το Κουρδιστάν, που είναι και πολύ hot θέμα λόγω του δημοψηφίσματος για την Κουρδική ανεξαρτησία, αλλά γράφω γράφω και δεν τελειώνει. Βάζω αυτά που έχω γράψει, και θα προσπαθήσω να το τελειώσω. Θέλω να βάλω και χάρτες.ΗΠΑ

Το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία, και η προσπάθεια τους γενικότερα για ανεξαρτησία, θίγει πάρα πολύ τους Αμερικανούς, γιατί δημιουργεί μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους δύο συμμάχους των ΗΠΑ στο Ιράκ, τους Κούρδους του Ιράκ από την μία πλευρά, οι οποίοι θέλουν ανεξαρτησία, και τους Σιίτες Άραβες του Ιράκ από την άλλη ( την κυβέρνηση της Βαγδάτης).

Αυτούς τους δύο οι ΗΠΑ τους έφεραν στην εξουσία ανατρέποντας τους Σουνίτες του Ιράκ (πρώην Σαντάμ Χουσέιν νυν ISIS). Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τα βρούνε σε αυτούς τους δύο ώστε να τους έχουν συμμάχους, και κατ’ επέκταση να έχουν τον έλεγχο του Ιράκ. Γιατί αν πάνε σε πόλεμο οι Κούρδοι του Ιράκ με τους Σιίτες του Ιράκ, όπως απειλούν οι Σιίτες του Ιράκ, τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επιλέξουν έναν από τους δύο, και αυτό είναι κόντρα στα συμφέροντα τους.

Γι’αυτό και οι ΗΠΑ ζητούσαν επιτακτικά από τους Κούρδους του Ιράκ να ματαιώσουν το δημοψήφισμα. Οι Κούρδοι ωστόσο τους αγνόησαν. Αν βέβαια οι Σιίτες του Ιράκ πουλήσουν τους Αμερικανούς για τους Ιρανούς και τους Κινέζους, και οι Τούρκοι πουλήσουν τους Αμερικανούς για τους Κινέζους, τότε οι ΗΠΑ θα σπρώξουν έναν ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αφού δεν θα τους ενδιαφέρει πλέον η γνώμη των Τούρκων και των Σιιτών του Ιράκ. Η γνώμη των δύο αυτών είναι που περιορίζει τις ΗΠΑ αυτή την στιγμή στο θέμα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από τον Barzani να αναβάλει το δημοψήφισμα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Ο Barzani είναι ο ηγέτης που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο Ιρακινό Κουρδιστάν (KDP), ενώ ο Talabani (PUK) είναι ο ηγέτης που είναι ο άνθρωπος των Ιρανών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Το KDP και το PUK ήταν οι πρωταγωνιστές του εμφυλίου των Κούρδων του Ιράκ την περίοδο 1994-1997.


Μόνο οι Ισραηλινοί που έχουν εχθρικές σχέσεις και με την Τουρκία, και με την Συρία, και με το Ιράκ και με το Ιράν, και έχουν την πολυτέλεια να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Καμία άλλη χώρα δεν τολμάει να στηρίξει ευθέως ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Βλέπε την εφημερίδα του Ερντογάν Daily Sabah “Tillerson asks Barzani to postpone KRG independence referendum”, Σεπτέμβριος 2017

Γι’αυτό και οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί λένε “δεν θα ανεχτούμε την δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στην Μέση Ανατολή”. Βλέπε το κρατικό Ιρανικό Press tv. Iraq vice president: Baghdad won't tolerate creation of ‘second Israel’”, Σεπτέμβριος 2017

Ρωσία

Η Ρωσία ήταν η μόνη μεγάλη δύναμη που δεν πίεσε τους Κούρδους του Ιράκ να ματαιώσουν το δημοψήφισμα, ενθαρρύνοντας τους σιωπηλά. Χωρίς όμως πολλές φωνές. Ο λόγος είναι ότι οι Κούρδοι του Ιράκ υπέγραψαν συμφωνίες με τους Ρώσους για κατασκευή αγωγών. Το αν οι αγωγοί θα είναι μέσω Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ ή Ιράν θα το δούμε στην πορεία. Το ότι οι Ρώσοι μπήκανε για τα καλά στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι πολύ σημαντικό για τους Κούρδους του Ιράκ, και ίσως γι’αυτό είναι και τόσο τσαμπουκαλεμένοι. Βλέπε Reuters “Russia becomes Iraq Kurds' top funder, quiet about independence vote”, Σεπτέμβριος 2017.

Ισραήλ

Αν η Ρωσία ήταν η μόνη μεγάλη δύναμη που δεν έσπευσε να πιέσει τους Κούρδους του Ιράκ να ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το Ισραήλ ήταν η μόνη μικρή χώρα που άρχισε να ουρλιάσει υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Οι Ισραηλινοί είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει πολύ εχθρικές σχέσεις και με το Ιράν, και με το Ιράκ και με την Συρία, πλέον και με την Τουρκία, και δεν ενδιαφέρεται για το πως θα πάρουν αυτές οι 4 χώρες την στήριξη του Ισραήλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν.  Εξάλλου η Τουρκία υποστηρίζει την Χαμάς, και οι Σιίτες του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας την Χεζμπολάχ. Επομένως οι Ισραηλινοί παίρνουν εκδίκηση μέσω της στήριξης τους στους Κούρδους.

Μάλιστα ένας από τους κορυφαίους Ισραηλινούς στρατηγούς βγήκε και είπε ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση κατά την γνώμη του. Βλέπε Haaretz “Israeli General Yair Golan, Former IDF Deputy Chief, Says PKK Not a Terror Organization”, Σεπτέμβριος 2017

Και μιλάμε ότι πριν λίγα χρόνια οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί μαζί πολεμούσαν το PKK (Άσαντ) και την σύμμαχο του PKK την Χεζμπολάχ (Ιράν). Αν θυμάστε το αφήγημα στην Ελλάδα ήταν ότι οι Εβραίοι έπιασαν τον Οτσαλάν, τον οποίο έκρυβε ο Πάγκαλος στην Ελληνική πρεσβεία της Κένυας. Ενώ στην πραγματικότητα ο Άσαντ είχε διώξει τον Οτσαλάν από την Συρία επειδή τα είχαν βρει οι Ρώσοι με τους Τούρκους για τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream, ώστε να στέλνουν οι Ρώσοι αέριο στην Τουρκία, αλλά και στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. Γι’αυτό και είχε στον αγωγό πολύ μεγάλο ποσοστό η μεγαλύτερη εταιρεία της Ιταλίας η ENI. Kαι ο Καραμανλής, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία, είχε παντρέψει την κόρη του Ερντογάν.

Να πω ότι ο Καντάφι, η Λιβύη μάλλον του Καντάφι, είχε το 2% της ΕΝΙ, της μεγαλύτερης Ιταλικής εταιρείας στην οποία ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ιταλικό δημόσιο. Ο Καντάφι είχε τεράστιες επενδύσεις στην Ιταλία, αφού η Λιβύη είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ιταλίας. Βλέπε το άρθρο του περιοδικού Time “Italy's Bad Romance: How Berlusconi Went Gaga for Gaddafi”

Ο Καντάφι είχε και το 7.5% της μεγαλύτερης Ιταλικής τράπεζας της Unicredit εκτός από το 2% της ΕΝΙ, το 2% της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Ιταλίας, το 7% της Γιουβέντους και της Μίλαν. Το 2008 ο Μπερλουσκόνι και ο Καντάφι υπέγραψαν συμφωνία και η Ιταλία έδωσε 5 δις αποζημίωση στην Λιβύη για τον Β Παγκόσμιο, και ο Καντάφι ανέλαβε να μην αφήνει λαθρομετανάστες να πηγαίνουν στην Ιταλία. Το Time είναι κεντροαριστερό Αμερικανικό και στηρίζει Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ήταν αντίπαλος του Καντάφι. Αντίπαλος του Καντάφι ήταν και οι Ισλαμιστές της Al-Qaeda. Λόγω της έχθρας του με την Al-Qaeda ο Καντάφι τα βρήκε με τις ΗΠΑ μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και κάρφωσε τους Πακιστανούς που του πουλούσαν πυρηνική τεχνολογία και εξοπλισμό στην μαύρη αγορά.

Ο Καντάφι προμήθευε επίσης με εκρητικά και όπλα τους Κολομβιανούς Κομμουνιστές ναρκοτρομοκράτες της FARC, και τους βοηθούσε να  περνάνε τα ναρκωτικά τους στην Αφρική και την Ευρώπη, μέσω του Ιρλανδικού IRA και της Ισπανικής ΕΤΑ, οι οποίες υποστηρίζονταν μεταξύ άλλων από τον Καντάφι. Βλέπε Independent  “IRA's four tons of Semtex was sold to FARC narco-terrorist groups”.

Ο Καντάφι ήταν και κολλητός του Μπερλουσκόνι. Οι Ιταλοί δεν ήθελαν να χτυπήσουν τον Καντάφι. Το έκαναν μόνο όταν ο Καντάφι είπε ότι αν τον βοηθήσουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα τους έδινε τις δουλειές της ΕΝΙ στην Λιβύη.

Ο γιος του Καντάφι είχε παίξει και ποδόσφαιρο στην Περούτζια. Ο Καντάφι είχε μετοχές σε πολλές ομάδες πχ Περούτζια, Ρόμα, Γιουβέντους κλπ. Το 2011 οι Ιταλοί πάγωσαν τις μετοχές του Καντάφι στην Γιουβέντους και την Ρόμα και ο γιος του ψηφίστηκε ο χειρότερος παίκτης. Βλέπε “Football and the Gaddafi Family
Να γυρίσω όμως στο θέμα. Τώρα που οι Τούρκοι, οι Ιρανοί κι οι Σιίτες του Ιράκ θέλουν να χτυπήσουν μαζί τους Κούρδους, οι Ισραηλινοί απλώνουν χέρι φιλίας ακόμη και στο PKK του Άσαντ. Οι Ισραηλινοί ήδη αγοράζουν πετρέλαιο από τους Κούρδους του Ιράκ, και δίνουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ και σε κάποιες ομάδες Κούρδων του Ιράν. Αλλά μία στήριξη των Ισραηλινών στο PKK θα είναι κάτι καινούργιο, και θα ανεβάσει κατακόρυφα τον αντι-Σημιτισμό στην Μεγάλλη Βρετανία, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία της Βρετανίας η BP είναι η βασίλισσα της Κασπίας Θάλασσας και θεωρεί το PKK κίνδυνο θάνατο.

Μεγάλη Βρετανία

Το να λένε λοιπόν οι Ισραηλινοί ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση είναι μία τεράστια αλλαγή. Και ανεβαίνει ο αντισημιτισμός στην Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Βρετανική BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης, πίσω μόνο από την Αγγλο-Ολλανδική Shell. Η BP είναι η βασίλισσα της Κασπίας Θάλασσας, και απειλείται από το PKK. Οι Βρετανοί μέσω της Τουρκίας και της Γεωργίας παρακάμπτουν την Ρωσία από την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.

Αν δεν υπήρχε η Γερμανία οι Βρετανοί ίσως θα μπορούσαν να τα βρούνε με τους Ρώσους, γιατί η Βρετανία είναι βιομηχανική χώρα ενώ η Ρωσία εξάγει πρώτες ύλες. Αλλά οι Βρετανοί ξέρουν ότι αν πάνε σε πόλεμο με την Γερμανία θα ξαναβρούν μπροστά τους τον Γερμανο-Ρωσικό άξονα, όπως έγινε το 1939, όταν οι Γερμανοί Ναζί και οι Ρώσοι Κομμουνιστές συμμάχησαν, και με την τεχνολογία της Γερμανίας και το πετρέλαιο, τον σίδηρο και το σιτάρι της Ρωσίας διέλυσαν την Γαλλία και την Βρετανία. Η Βρετανία τελικά δεν έπεσε αλλά υπέστη τρομερό πόνο από την επίθεση των Ναζί και των Κομμουνιστών. Γι’αυτό και οι Βρετανοί δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι ενεργειακά από τους Ρώσους, και τους κακοφαίνεται πάρα πολύ να βλέπουν τους Αμερικανούς να κλείνουν το μάτι στους Ρώσους. Ενώ οι Γάλλοι έχουν τουλάχιστον την Αλγερία και την Βόρεια Αφρική ως εναλλακτική, όπως και οι Ιταλοί έχουν την Λιβύη.

Εικόνα Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες της Ευρώπης (2014)


Αν βέβαια οι ΗΠΑ κάποια στιγμή στηρίξουν ένα Κουρδιστάν που θα φτάνει από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Μεσόγειο, οι Βρετανοί λογικά θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ. Αλλά το λίγο έτσι λίγο αλλιώς που είναι η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία και την Τουρκία τους δυσκολεύει πολύ, και έχουν έτοιμο τον τριτοκοσμικό Jeremy Corbyn, του οποίου το στόμα στάζει μέλη όταν μιλάει για την Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, και ζητάει σύσφιξη των σχέσεων Βρετανίας με Κίνα (σε έναν άξονα κάτω από την Ρωσία). Οι Βρετανοί δεν φοβούνται την Κίνα αλλά την Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που φοβούνται πλέον την Κίνα και όχι την Ρωσία.

Οι σχέσεις των Βρετανών με τους Τούρκους πηγαίνουν περίφημα, και οι Βρετανοί θα βοηθήσουν μάλιστα τους Τούρκους να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος για τον στρατό τους, και θα βάλουν και ως επιδότηση 100 εκ. Ένας Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, και όπως το 1580 η Βρετανική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνεργάστηκαν εναντίον των Καθολικών της Ευρώπης, έτσι και τώρα η ίδια δυναμική φέρνει τις δύο χώρες κοντά. Βλέπε Al Monitor “As EU ties chill, UK-Turkey defense cooperation thrives”, Σεπτέμβριος 2017

Οι Βρετανοί θα προμηθεύσουν επίσης τους Καταριανούς με 24 Eurofighters (Typhoon) (LNG με αντάλλαγμα Eurofighters). Τα Eurofighters είναι μία κοινοπραξία Γαλλίας-Βρετανίας-Γερμανίας-Ισπανίας-Ιταλίας. Βλέπε Telegraph “UK signs deal with Qatar for 24 Typhoon jets in boost for BAE”, Σεπτέμβριος 2017

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν φύγει ο Άσαντ. Βλέπε Reuters  Anti-Assad nations say no to Syria reconstruction until political process on track”, Σεπτέμβριος 2017

Η επίσημη ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα για την Κουρδική ανεξαρτησία ήταν να μην κάνουν στην παρούσα φάση οι Κούρδοι του Ιράκ δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία βγάζει σπυριά και μόνο που ακούει για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αλλά αν το πράγμα φτάσει στο απροχώρητο οι Σαουδάραβες μπορούν να στηρίξουν τους Κούρδους για να χτυπήσουν τους Τούρκους, τους Ιρανούς και τους Σιίτες του Ιράκ. Παρόλο που οι Σαουδάραβες και οι Σιίτες του Ιράκ έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους και έχουν ανοίξει μετά από πολλά χρόνια τα σύνορα τους.

Όπως θα διαβάσετε στο Kursdistan24, στα social media της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκαν υποστηρικτικές κινήσεις για την Κουρδική Ανεξαρτησία. Το site γράφει ότι ίσως οι κινήσεις αυτές είναι μία απάντηση στην Τουρκία, λόγω της στήριξης της Τουρκίας στο Κατάρ. Βλέπε Kurdistan 24 “Saudis storm social media in support of Kurdistan Independence”, Σεπτέμβριος 2017

Η Τουρκία αγνόησε τις συστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όταν η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει την στρατιωτική βάση στο Κατάρ, και αντιθέτως μάλιστα η Τουρκία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στο Κατάρ. Βλέπε Bloomaberg Turkey Adds Troops in Qatar in Defiance of Saudi-Led Isolation”, Ιούνιος 2017

Τον Εμίρη του Κατάρ τον φυλάνε τώρα οι Ιρανικές και Τουρκικές ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να μην τον καθαρίσουν οι συγγενείς του που τα έχουν καλά με την Σαουδική Αραβία.

Ο Τραμπ είπε ότι αν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να φύγουν από το Κατάρ, όπου έχουν την μεγαλύτερη βάση τους στην Μέση Ανατολή,  υπάρχουν 10 χώρες που θα πλήρωναν για να φτιάξουν αμερικανικές βάσεις στο έδαφος τους. Το είπε βέβαια για να τους απειλήσει, γιατί βγήκαν από το Άμυνας των ΗΠΑ και είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν από το Κατάρ. Και καλά αν τους διώξουν οι Καταριανοί.

Το
The National AE είναι κρατική εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και μαζί με το Σαουδαραβικό Al Arabiya, που επίσης έχει την βάση του στα ΗΑΕ, έχουν πόλεμο με το Καταριανό Aljazeera. Και επειδή είναι Αγγλικά sites και αναφέρονται σε διεθνές ακροατήριο, αφού φροντίζουν στους Άραβες να μην μαθαίνουν καλά Αγγλικά, έχουν και κάποιο επίπεδο. Και έχει δωρεάν news letter πάνω πάνω δεξιά. Αξίζει να ρίχνεις μία ματιά σε αυτά τα τρία sites για να βλέπεις λίγο τον Αραβικό εμφύλιο.

Trump says US has alternatives to Qatar’s Al Udeid airbase”, Ιούλιος 2017

Και είναι και πολύ καλό το επίσης φιλο-Σαουδαραβικό που έχει και
newsletter και αυτό.
Qatar: The Wolf Protecting the Sheep”, Ιούλιος 2017

Συρία

Ο Άσαντ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τους Κούρδους αν οι Κούρδοι έβγαζαν το πετρέλαιο τους μέσω της Συρίας στην Μεσόγειο, και όχι μέσω της Τουρκίας, όπως κάνουν σήμερα. Φυσικά προς το παρόν ο Άσαντ λέει ότι είναι κατά του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, αλλά δεν θα τον χαλούσε αν οι Ρώσοι συμφωνούσαν με ένα τέτοιο σενάριο, γιατί ο Άσαντ σίγουρα φοβάται πολύ περισσότερο τους Ρώσους πάρα τους Ιρανούς. Χωρίς τους Ρώσους τον Άσαντ θα τον έτρωγαν οι Σουνίτες.

Όταν οι Τούρκοι και οι Άραβες του Κόλπου ξεσήκωσαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Σουνιτική Συρία για να ανατρέψουν τον Άσαντ, κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ο Άσαντ έδωσε πετρελαιοπηγές της Σουνιτικές Συρίας στους πρώην εχθρούς του, τους ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν, τους οποίους στο μεταξύ είχαν ανατρέψει οι ΗΠΑ, ώστε να επιβληθούν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας και να πάρουν τον έλεγχο του Σουνιτικού Ιράκ και της Σουνιτικής Συρίας (ISIS). Οι πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα αερίου της Συρίας είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά της Κασπίας και του Περσικού, αλλά έκαναν τον ISIS την πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου για ένα διάστημα. Άλλωστε το PKK είναι μία οργάνωση του Άσαντ στο μεγαλύτερο ποσοστό. Με την υποστήριξη της Ρωσίας φυσικά.

Και έτσι θα μπορούσαν να βγαίνουν οι Κούρδοι στην Μεσόγειο ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι Αμερικανοί, αλλά να υπάρχει και ο Άσαντ μπροστά τους να για τους τσεκάρει, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι Ρώσοι. Για τους Ρώσους το μεγάλο όφελος θα ήταν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα γίνονταν κομμάτια οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, και αυτό θα ήταν μεγάλο κέρδος για την Ρωσία, της οποίας ο μεγάλος αντίπαλος είναι η Τουρκία. Και αν υπήρχε ισορροπία όλα θα ήταν οκ. Αν κάπου στράβωνε το πράγμα οι Αμερικανοί θα είχαν την επιλογή να πάνε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία, και αν ήταν οι νικητές θα μπορούσαν  να παρακάμψουν τον Άσαντ και να βγάλουν τους Κούρδους στην Μεσόγειο κατευθείαν, και να φτάνουν οι Κούρδοι από την Κασπία μέχρι την Μεσόγειο.

Γράφει η εφημερίδα του Ερντογάν ότι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ SDF (Syrian Democrtic Forces) χτύπησαν τον Άσαντ, και οι Ρώσοι κατηγόρησαν το υποστηριζόμενο από το PKK SDF (1η και 2η παράγραφος). Σαν να λέει στους Τούρκους ότι οι Ρώσοι είναι πιο καλοί από τους Αμερικανούς, γιατί δεν τα έχουν πια καλά με το PKK ενώ οι Αμερικανοί το βλέπουν πιο θετικά. Στην σύνοδο των Ηνωμένω Εθνών βέβαια ο Τραμπ είπε ότι ο Ερντογάν είναι φίλος του. Λογικό γιατί δεν τους συμφέρει τους Αμερικανούς να τα σπάσουν με τους Τούρκους και να είναι εξαρτημένοι από τους Ρώσους, οι οποίοι Ρώσοι πουλάνε τόνους πετρέλαιο στην Κίνα

Ο Ερντογάν είχε πει ότι 68 Γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Daimler (Μερσεντές) και η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η οποία συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά στους γερμανορωσικούς αγωγούς, στηρίζουν την τρομοκρατία (τον Γκιουλέν).  Φαντάζομαι και λόγω της συμπάθειας των Γερμανών για τους Κούρδους. Και ήθελε να τους απαγορεύσει να κάνουν δουλειές στην Τουρκία, όπως και στις υπόλοιπες 66. Διάβαζα όμως σήμερα ότι οι Τούρκοι και οι Γερμανοί ίσως τα βρούνε στην μέση και οι Γερμανοί δεχθούν να δώσουν στην Τουρκία κάποια δισεκατομμύρια ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου