Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Πακιστάν VS Σαουδική Αραβία - Η Νέα Κόκκινη Τζιχάντ


Το Πακιστάν, ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, που όμως παραδοσιακά βοηθάει και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν σκοπεύει να διακόψει τις σχέσεις του με το Κατάρ.

Το Πακιστάν είναι σύμμαχος και των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά βρίσκεται πολύ περισσότερο στον Κινεζικό παρά στον Αμερικανικό άξονα, και πολλοί Αμερικανοί ζητάνε να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Πακιστάν, ώστε να ενισχύσουν την φιλία τους με τον άλλοτε παραδοσιακό σύμμαχο των Σοβιετικών την Ινδία. Η Ινδία, σε αντίθεση με το Πακιστάν, είναι αντίπαλος της Κίνας, και η λογική λέει ότι έχει έρθει η ώρα για τις ΗΠΑ να αλλάξουν στρατόπεδο.

Το Πακιστάν όμως είναι το αντίστοιχο του Ιράν για την Σουνιτική τρομοκρατία, και αν οι Αμερικανοί τα σπάσουν με το Πακιστάν, και δεν πάνε καλά τα πράγματα και με την Κίνα, τότε θα έχουν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μία νέα Κόκκινη Τζιχάντ (Κίνα-Πακιστάν), η οποία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Κόκκινη Τζιχάντ (Ρωσία-Ιράν). Υπό προυποθέσεις η νέα Κόκκινη Τζιχάντ θα μπορούσε να είναι και ενισχυμένη (Κίνα-Πακιστάν-Ιράν), αν το Ιράν και το Πακιστάν ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα Ιράν-Πακιστάν είναι ο έλεγχος του Αφγανιστάν, ένα άλλο είναι ότι οι Ιρανοί έχουν συμφωνήσει να αφήσουν την Ινδία να περάσει μέσα από το Ιράν για να φτάσει στην Ρωσία και την Κεντρική Ασία αποφεύγοντας το Πακιστάν, ένα άλλο είναι οι μεγάλες ενισχύσεις που οι Πακιστανοί λαμβάνουν από την Σαουδική Αραβία για να την προστατεύουν από το Ιράν. Αλλά αν οι Κινέζοι καταφέρουν να τους ενώσουν τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα ενισχυμένη Κόκκινη Τζιχάντ.

Οι πρωταθλητές στην τρομοκρατία είναι οι Ρώσοι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι Κινέζοι δεν έχουν τα προσόντα. Συμβαίνει επειδή οι Αμερικανοί μέχρι τώρα έχουν εχθρικές σχέσεις με την Ρωσία και καλές με την Κίνα. Αν τα πράγματα αλλάξουν τότε μπορεί να αλλάξει και η Κόκκινη Τζιχάντ.

Το θέμα είναι ότι ούτε ο Τραμπ θέλει να τα σπάσει εντελώς με την Κίνα, ούτε οι Κινέζοι θέλουν να τα σπάσουν με τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ θέλει να πιέσει την Κίνα, θέλει να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για έναν πόλεμο με την Κίνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να πάνε οι ΗΠΑ και σε έναν τέτοιο πόλεμο. Ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα ήταν καταστροφικός και για τους δύο.


Pakistan has no plans to cut off ties with Qatar”, Ιούνιος 2017

1 σχόλιο: