Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Theresa May VS Donald Trump


Οι Liberal Democrats, το Βρετανικό Ποτάμι, ένα κόμμα πολύ κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα (Κατάρ), που στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο με 9% περίπου, ζήτησε από την Theresa May να ακυρώσει την επίσκεψη του Τραμπ στην Αγγλία, γιατί όπως είπαν ο Τραμπ ντροπιάζει τις ΗΠΑ.

Εφόσον οι Liberal Democrats είναι 3ο κόμμα, η άποψη τους δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία αν δεν υπήρχε η πιθανότητα να κάνουν μία κυβέρνηση συνεργασίας με τον Jeremy Corbyn, που είναι πολύ κοντά στο Ιράν και την Χεζμπολάχ, και είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις με ένα ποσοστό κοντά στο 35%, λίγο πίσω από το κόμμα της Μέι.

Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν έχουν προχωρήσει την συνεργασία τους, οι Τούρκοι λόγω της συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων. Οι Καταριανοί και οι Ιρανοί λόγω της προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Οι Βρετανοί τα έχουν πολύ καλά με τους Τούρκους, αφού από την Τουρκία βγάζουν στην Μεσόγειο το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, όπου κυριαρχεί η Βρετανική BP, και στο Κατάρ βασίζουν οι Βρετανοί την ενεργειακή τους ασφάλεια, για να μην είναι εξαρτημένοι από την Ρωσία, με το 30% του αερίου τους να προέρχεται από το Κατάρ. Αν πρωθυπουργός είναι ο Corbyn οι Βρετανοί θα τα έχουν καλά και με τους Ιρανούς, εκτός από τους Καταριανούς και τους Τούρκους, και θα μπορούν να ενταχθούν στον άξονα Κατάρ-Ιράν-Τουρκία.

Θα τολμήσουν λοιπόν οι Βρετανοί να βγάλουν μπροστά τον Jeremy Corbyn? Ήδη ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μουσουλμάνο δήμαρχο του Λοντονιστάν Shadiq Khan, ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις ψήφους των Μουσουλμάνων του Λονδίνου (13% περίπου) και των αριστερών Λονδρέζων.

Θεωρητικά, όπως έχω ξαναπεί, ο Corbyn μπορεί να ζητήσει την βοήθεια της Ρωσίας εναντίον των Ισπανών στο Γιβραλτάρ, και εναντίον των Γάλλων και των Γερμανών στο Brexit, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας. Αν αυτό θέλουν οι Βρετανοί. Αν δεν θέλουν αυτό οι Βρετανοί, και τους τρομάζει ακόμη περισσότερο η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Corbyn, ο οποίος είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, μπορεί να κάνει τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας μπάχαλο, ώστε η κεντροαριστερά και η αριστερά στις ΗΠΑ να λένε ότι ο Τραμπ τα έκανε μπάχαλο και οι ΗΠΑ έχασαν τους συμμάχους τους.

Επίσης, ο Corbyn μπορεί να προστατεύσει το Ιράν, στηρίζοντας τις θέσεις του Ιράν, του Κατάρ και της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση την Ρωσία, και να την ντροπιάσει στον Μουσουλμανικό Κόσμο αν η Ρωσία δεν πάρει το μέρος των Παλαιστινίων για να μην κοντραριστεί με τις ΗΠΑ. Αν η Ρωσία πάρει το μέρος των Παλαιστινίων και του Ιράν, δίπλα στην Γαλλία και την Βρετανία, τότε θα τα σπάσει με τον  Τραμπ.

Ήδη ο Corbyn την έπεσε στην Σαουδική Αραβία, η οποία συμμάχησε με τον Τραμπ, λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Σαουδική Αραβία, γιατί η Σαουδική Αραβία σκοτώνει αμάχους στην Υεμένη, τους αντάρτες Houthis του Ιράν στην πραγματικότητα.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους Ρώσους, και κίνηση ματ εναντίον της Ρωσίας, με πολύ μεγάλο όμως ρίσκο για την Βρετανία, ή οποία θα  έχει χτυπήσει ταυτόχρονα και την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Πολύ επικίνδυνη στρατηγική αλλά στο τραπέζι για τους Βρετανούς αν ενδιαφέρονται περισσότερο για το να σπάσουν την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας και λιγότερο για το Γιβραλτάρ και το Brexit.

Να πω ότι η και η Teresa May και ο Υπουργός Εξωτερικών είπαν ότι δεν θα ακυρώσουν την επίσκεψη του Τραμπ στην Βρετανία, η οποία είναι πριν τις εκλογές της Πέμπτης. Και οι δύο όμως πήραν το μέρος του δημάρχου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Sadiq Khan. Στην συνάντηση αυτή ο Τραμπ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Βρετανούς, και να τους εντάξει στην συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πάλι ιστορικές εκλογές την Πέμπτη στην Βρετανία, και να δούμε αν οι Βρετανοί θα βγάλουν μπροστά τον Jeremy Corbyn, και αν όντως τον βγάλουν μπροστά, αν όντως ο Corbyn θα κάνει μπάχαλο τις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, και αν θα ξεφτιλίσει την Ρωσία στο Παλαιστινιακό.

Πάρα πολύ σημαντικές εκλογές και αυτές, πολύ σημαντικότερες από τις Γερμανικές. Στις Γερμανικές δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον. Όσοι οι Γάλλοι τα βρίσκουν με τους Γερμανούς, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες φίλοι των Ρώσων δεν θα προσπαθούν να κερδίσουν τις εκλογές, και το κόμμα της Μέρκελ θα προελαύνει. Οι Γερμανικές εκλογές θα έχουν ενδιαφέρον αν τα σπάσουν στο μεταξύ οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, και οι Γερμανοί βγάλουν τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες μπροστά και φωνάξουν για βοήθεια τους Ρώσους. Κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν να συμβαίνει.

Όπως έχω ξαναπεί το κόμμα της Μέρκελ είχε αυτοδυναμία για περισσότερο ακόμη από τρία χρόνια, αφού η θητεία είναι πενταετής, αλλά η Teresa May πήγε λέει σε εκλογές επειδή οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν μπροστά 25% από τον Corbyn, και ήθελε λέει να κάνει την αυτοδυναμία αυτοδυναμιότερη. Και φυσικά ο Cobryn υποσχέθηκε τα πάντα μέσα σε έναν μήνα και η διαφορά έκλεισε. Αλλά αυτό δεν είχε περάσει από το μυαλό της Μέι. Εμένα μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά δεν είχε περάσει από το μυαλό της Teresa May.

Να πω ότι αυτή η κόντρα είναι πολύ άσχημη και για την  Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται ηρεμία. Γιατί αν εκτός από τα δικά μας έχουμε και φουρτούνες στην Ευρώπη θα έχουμε πρόβλημα.

 Εγώ ελπίζω οι Βρετανοί να αποφασίσουν να βγάλουν μπροστά την May, και να βασιστούν οι Βρετανοί στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για προστασία από την Ρωσία. Ή αν τουλάχιστον βγάλουν μπροστά τον Corbyn να το κάνουν για να χτυπήσουν μόνο τους Ισπανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς, και όχι τους Αμερικανούς. Αλλά ο Corbyn δεν έχει ξεκινήσει καλά με τον Τραμπ. Ήδη έχει πει πολλά. Όχι ότι δεν θα μπορεί αν είναι πρωθυπουργός να μην ασχολείται με τις ΗΠΑ. Αλλά Corbyn και Τραμπ να τα έχουν και πολύ καλά είναι λίγο δύσκολο.

“Theresa May told to cancel Donald Trump's state visit to UK”, Ιούνιος 2017

“Trump UK state visit to go ahead despite criticism of London mayor: foreign minister”, Ιούνιος 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου