Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Το Δόγμα Jeremy Corbyn

Ο Jeremy Corbyn έχει πει ότι θα βγάλει την Χαμάς, την θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Γάζα, από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Μεγάλης Βρετανίας. Βλέπε το γεωπολιτικό Ισραηλινό Tower Labour Chief Jeremy Corbyn Sought to Remove Hamas From UK’s List of Terror Groups”, Ιούνιος 2017Η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ, και έχει ήδη έτοιμους 27.000 μαχητές για να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ισραήλ. Βλέπε το γεωπολιτικό Ισραηλινό Tower “Hamas Assembles Army of 27,000 Men in Preparation for Next War Against Israel”, Ιούνιος 2017

Αλλά φυσικά για να ξεκινήσει η Χαμάς έναν πόλεμο με το Ισραήλ πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Ιράν ή από την Τουρκία. Από το Ιράν μου φαίνεται κάπως δύσκολο, γιατί θα ήταν σαν το Ιράν να προσπαθεί να χτυπήσει την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας. Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα τολμούσε να χτυπήσει την Ρωσία, αν τουλάχιστον στο παιχνίδι δεν μπει δυνατά η Κίνα εναντίον της Ρωσίας, και αν η Κίνα δεν υποστηρίζεται και από τους Γάλλους και τους Βρετανούς.

ΧάρτηςΗ Τουρκία και το Κατάρ θα μπορούσαν πιο εύκολο να προκαλέσουν μία ανάφλεξη στο Παλαιστινιακό, ώστε να προκαλέσουν προβλήματα στην προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι εχθροί της Ρωσίας.

Αλλά με τον Τραμπ στο τιμόνι, ποιος μπορεί να αποκλείσει οι Αμερικανοί να δώσουν ακόμη περισσότερα όπλα στους Κούρδους της Συρίας, αν οι Τούρκοι κάνουν κάτι τέτοιο? Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, την στιγμή μάλιστα που θα στραβώσει και η Ρωσία με τους Τούρκους.

Αν ο Jeremy Corbyn όντως στηρίξει την Χαμάς, κάπως βελτιώνονται τα πράγματα για την Τουρκία, ειδικά αν η Βρετανία έχει δίπλα της την Γαλλία και την Κίνα. Ο Jeremy Corbyn έχει πει ότι θέλει στενότερες σχέσεις με την Κίνα. Βλέπε το κρατικό ενημερωτικό δίκτυο της Κίνας Xinhua Net “Interview: UK opposition leader promises to seek stronger ties with China if elected”, Μάιος 2017

Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, οι Βρετανοί σκοτώνονται με τους Γάλλους και τους Γερμανούς για το Brexit, ζητώντας να έχει η Βρετανία με την ΕΕ σχέσεις ελεύθερου εμπορίου, χωρίς να είναι αναγκασμένη να παίρνει μετανάστες, πχ Ευρωπαίους ή Μουσουλμάνους από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Επίσης, η Βρετανία σκοτώνεται με τους Ισπανούς για το Γιβραλτάρ, και η ΕΕ στήριξε την Ισπανία, λέγοντας ότι η Ισπανία θα αποφασίσει αν το Γιβραλτάρ θα έχει πρόσβαση χωρίς δασμούς στην ΕΕ. Να πω ότι λίγο μετά από αυτή την απόφαση η Teressa May πήγε σε εκλογές ενώ το κόμμα της είχε ακόμη τρία χρόνια διακυβέρνησης με αυτοδυναμία.

Οι Βρετανοί έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Τούρκους λόγω του αγωγού πετρελαίου Baku-Ceyhan (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Τουρκίας), ο οποίος βγάζει το πετρέλαιο της Κασπίας στην Μεσόγειο και ανήκει κατά 30% στην Βρετανική BP. Η Βρετανική BP είναι επίσης διαχειρίστρια του αγωγού Baku-Supsa (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία) ο οποίος βγάζει το πετρέλαιο της Κασπίας στην Μαύρη Θάλασσα. Και οι δύο αγωγοί που ελέγχονται από την Βρετανία είναι ανταγωνιστικοί στο πετρέλαιο της Ρωσίας.

Χάρτης Αγωγός Baku-Ceyhan και Baku-SupsaΕικόνα Ιδιοκτήτες Αγωγού Baku-Ceyhan (Ιούνιος 2017)Οι Βρετανοί έχουν επίσης παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Κατάρ, αφού από το Κατάρ αγοράζουν το 30% του φυσικού αερίου που εισάγουν.

Με τον Jeremy Corbyn, ο οποίος είναι πολύ κοντά στο Ιράν και την Χεζμπολάχ, οι Βρετανοί θα μπορούν να έχουν πολύ καλές σχέσεις και με το Ιράν και τον Λίβανο, και να ηγεμονεύσουν στον νέο άξονα που δημιουργήθηκε (Κατάρ-Ιράν-Τουρκία), ο οποίος είναι ορφανός μετά την προσέγγιση Τραμπ-Πούτιν. Ελπίζοντας φυσικά να πλαισιωθούν από την Γαλλία και την Ρωσία.

Χάρτης Κίνα-Βρετανία-ΓαλλίαΑλλά δεν γίνονται ρε  παιδί μου αυτά τα πράγματα. Πρώτον οι Βρετανοί σκοτώνονται με τους Γάλλους για το Brexit, και άρα πως θα ενταχθούν σε έναν Γαλλο-Βρετανο-Κινεζικό άξονα, και δεύτερον αν το κάνουν αυτό θα έχουν να αντιμετωπίσουν Ρωσία-Γερμανία, ΗΠΑ και Ισπανία. Ποιος θα τους σώσει? Η Κίνα? Είναι έξυπνη στρατηγική αυτή? Δεν νομίζω.

Χάρτης Βρετανία VS (ΗΠΑ-Ρωσία)Ενώ αν ο Jeremy Corbyn τα βρει με τους Ρώσους, κρατώντας κάποιες αποστάσεις από τους Αμερικανούς, χωρίς όμως να τα σπάσει μαζί τους, μπορεί να έχει την υποστήριξη των Ρώσων εναντίον των Γάλλων και των Γερμανών για το Brexit, καθώς και την στήριξη των Ρώσων εναντίον των Ισπανών για το Γιβραλτάρ.

Επίσης οι Ρώσοι δεν θα τους ενοχλήσουν στην Κασπία, και ενδεχομένως να τους δώσουν τον ρόλο του εκπροσώπου του Κατάρ, του Ιράν και της Τουρκίας. Και οι Βρετανοί θα έχουν και τις διασφαλίσεις των Αμερικανών ότι αν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί τους επιτεθούν κάποια στιγμή θα τους προστατεύσουν και θα τους τροφοδοτούν με Αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο.

Συν το ότι όντως ο Κόρμπιν θα προχωρήσει σε μία σύσφιξη των σχέσεων Βρετανίας-Κίνας, ώστε να υπάρχει και η πιθανότητα να βάλουν οι Βρετανοί και οι Κινέζοι την Ρωσία στην μέση. Να υπάρχει και αυτό το σενάριο στο τραπέζι εννοώ, ως ένα επιπλέον χαρτί της Βρετανίας έναντι της Ρωσίας.

Χάρτης Αν οι Βρετανοί Είναι Καλά ΠαιδιάΕπομένως εγώ θα προβλέψω ότι αν οι Βρετανοί βγάλουν μπροστά τον Jeremy Corbyn θα ακολουθήσει το δόγμα του παραπάνω χάρτη, ζητώντας την βοήθεια των Ρώσων εναντίον του Γαλλο-Γερμανο-Ισπανικού άξονα, και την ανοχή των Ρώσων στον άξονα του πετρελαίου της Κασπίας και του αερίου του Περσικού, χωρίς όμως να καταστρέψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά παίρνοντας όντως κάποιες αποστάσεις από τις ΗΠΑ, ώστε η Βρετανία να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία. Και κάνοντας και το άνοιγμα στην Κίνα.

Η άλλη λύση θα ήταν ο Κόρμπιν να τα κάνει μπάχαλο, να χτυπήσει την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, και να κάνει εχθρούς και τις ΗΠΑ και την Ρωσία, την στιγμή που έχει ήδη προβλήματα με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Ισπανούς, ευελπιστώντας να καθαρίσει η Κίνα για την Βρετανία. Αυτή θα ήταν μία καταστροφική πολιτική για την Βρετανία. Άρα θα στοιχηματίσω στο δόγμα 1 αν οι Βρετανοί βάλουν μπροστά τον Corbyn, που φαίνεται πλέον πολύ πιθανό.

Επίσης, οι Liberal Democrats, με τους οποίους ο Corbyn θα συγκυβερνήσει αν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και οι Σκωτσέζοι, με τους οποίους επίσης θα συγκυβερνήσει, δεν θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, που σημαίνει ότι αν οι Βρετανοί κάνουν κάποια συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο Corbyn στο θέμα του Brexit είναι κάπως πιο θολός από την Μέι, ενώ οι Liberal Democrats ζητάνε δεύτερο δημοψήφισμα.

Στα θέματα της οικονομίας της Βρετανίας οπωσδήποτε ο Κόρμπιν θα κάνει λίγο μπάχαλο και θα πάει την οικονομία λίγο πιο πίσω, αλλά νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει τους Βρετανούς αυτή την στιγμή είναι τα γεωπολιτικά τους.

ΥΓ (από Facebook)

Βρετανικές Εκλογές – Μία Τελική Εκτίμηση μετά τις εξελίξεις στον Κόλπο

Στις 12 (ώρα Ελλάδας) θα δείξει το Sky News την εκτίμηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν η Theresa May διατηρήσει την αυτοδυναμία, τότε θα είναι business as usual, και οι Βρετανοί θα συνεχίσουν την παραδοσιακή τους συμμαχία με τις ΗΠΑ, και θα βασιστούν στις διασφαλίσεις των ΗΠΑ για προστασία από έναν πιθανό μελλοντικό Ρωσό-Γερμανικό άξονα.

Αν βγει ο Jeremy Corbyn, οι Βρετανοί θα πάρουν αποστάσεις από τις ΗΠΑ, και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο Corbyn θα ζητήσει βοήθεια από την Ρωσία για να χτυπήσει τους Γαλλο-Γερμανούς (Brexit) και τους Ισπανούς (Girbaltar), ή αν ο Corbyn θα ακολουθήσει μία πιο επικίνδυνη πολιτική, και θα κινηθεί μακριά από την Ρωσία και προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα (Τουρκία, Κατάρ, Ιράν), προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας στην Κασπία και τον Περσικό, ζητώντας την βοήθεια της Κίνας.

Όπως έχω ξαναπεί, η πρώτη πολιτική, η προσέγγιση δηλαδή με την Ρωσία, είναι καθαρά στο χέρι του Corbyn, και δεν έχει και ιδιαίτερο ρίσκο για τους Βρετανούς. Είναι σχετικά safe.

Η δεύτερη πολιτική, η προσέγγιση της Βρετανίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα εναντίον της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας, εξαρτάται και από την διάθεση της Κίνας να στηρίξει τον Jeremy Corbyn και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Γιατί αν η Κίνα κάνει κάτι τέτοιο θα πάει κόντρα και στις ΗΠΑ και στην Ρωσία, αλλά και στους υπόλοιπους Άραβες του Κόλπου, οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Κίνα πάρα πολλά δισεκατομμύρια, άσχετα αν η Κίνα έχει παραδοσιακά στενότερες σχέσεις με το Ιράν.

Επίσης, ο αποκλεισμός του Κατάρ από τους Άραβες, ο οποίος είχε τις ευλογίες των ΗΠΑ, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν, οι οποίες σίγουρα είχαν τις ευλογίες της Ρωσίας, λόγω της συμμαχίας στην οποία προχώρησαν οι Ιρανοί με την Τουρκία και το Κατάρ, δείχνουν ξεκάθαρα στους Βρετανούς ότι δεν θα έχουν μία εύκολη ζωή αν πάνε κόντρα στις ΗΠΑ και την Ρωσία και στηρίξουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Αν η Κίνα κινηθεί υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέρα από το ότι θα χτυπήσει τις ΗΠΑ, θα έρθει και σε σύγκρουση με την Ρωσία. Θα θέλει η Κίνα να κάνει κάτι τέτοιο? Και στο κάτω κάτω της γραφής την Κίνα δεν την συμφέρει να στείλουν το Κατάρ και το Ιράν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας,  αφού η Κίνα  θέλει να ρουφήξει αυτό το αέριο μέσω του άξονα Κατάρ+Ιράν-Πακιστάν-Κίνας.

Άρα όπως έλεγα και στο κείμενο που ανέβασε για το Δόγμα Corbyn χτες, η λογική λέει ότι οι Βρετανοί είτε θα λάβουν τα μηνύματα και θα κινηθούν με την May και ένα business as usual, ή αν βγάλουν τον Corbyn θα υποστηρίξουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα μέχρι εκεί που δεν ενοχλούν την Ρωσία. Αν και με τους Βρετανούς δεν  μπορείς να είσαι ποτέ και σίγουρος. Αλλά αυτό λέει η λογική.

Στην ακραία όμως περίπτωση που οι Βρετανοί προκαλούσαν την Ρωσία, αν εγώ ήμουν ο Τραμπ, θα άφηνα την Ρωσία να τους κοπανήσει χωρίς να ανακατευτώ, και θα συνέχιζα να επιδιώκω την συνεργασία της Ρωσίας εναντίον της Κίνας. Και αν η Κίνα έμπαινε στο παιχνίδι δυνατά για να στηρίξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τότε θα έμπαινε κι εγώ στο παιχνίδι και θα την κοπανούσα μαζί με την Ρωσική αρκούδα. Είναι αυτό που ο Τραμπ λέει “America First”.

Να πω και κάτι για την Ελλάδα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο Μακρόν είναι υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και η Γαλλία είναι ο σύμμαχος μας στον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας,, γιατί οι Γάλλοι είναι σοσιαλιστάδες σαν και εμάς. Επομένως αν υπάρξει κόντρα της συμμάχου μας Γαλλίας, που αυτή την στιγμή έχει αρχηγό που υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την άλλη μας σύμμαχο την Ρωσία, η οποία έχει ανακηρύξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, τότε θα είναι πάρα πολύ άσχημο για εμάς.

Και βλέπετε ότι ο Μακρόν τα έχει πολύ άσχημα και με τον Πούτιν και με τον Τραμπ. Και υπάρχουν ήδη οι Ιταλοί σοσιαλιστάδες, οι οποίοι είναι εξίσου διεφθαρμένοι με εμάς, και δεν βλέπουν με καλό μάτι τους περιορισμούς της ΕΕ. Και οι οποίοι μακαρονάδες είναι επίσης σύμμαχοι των Ρώσων και των ΗΠΑ, και θα μπορούσαμε μαζί με τους μακαρονάδες να πάρουμε τον πούλο και εμείς από την  ΕΕ ή το ευρώ προκειμένου να μην χρειαστεί να δημιουργήσουμε το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται από την ΕΕ.

Εμείς θέλουμε ηρεμία. Με την Μέι θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία, παρόλο που και η Μέι θα σκοτωθεί με τους Γαλλο-Γερμανούς και με τους Ισπανούς. Και το πρώτο σενάριο του Corbyn ενδεχομένως να είναι ήρεμο, και απλά να του επιτρέψουν οι Ρώσοι να έχει τον ρόλο του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου