Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Σαουδική Αραβία + Τζιμπουτί - Το Μπλόκο του Ιράν


Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με το Τζιμπουτί για κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Θα μου πεις και ποιος χέστηκε για το Τζιμπουτί? Δεν είναι έτσι, γιατί οι Ιρανοί τα έχουν ήδη καλά με το Ομάν, το οποίο έχει πολύ λιγότερο πετρέλαιο από τις Σουνιτικές χώρες του Κόλπου, και ευελπιστεί στην συνεργασία Ιράν-Ομάν-Ινδίας (Iran-Oman-India Pipeline).

Επίσης, οι Ιρανοί ελέγχουν ήδη την μισή Υεμένη με τους αντάρτες Houthis, και έχουν μεγάλη επιρροή στην Σομαλική τρομοκρατική οργάνωση Al-Shabaab, η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της Σομαλίας.

Το Μπλόκο του Ιράν


 Επομένως, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Σαουδική Αραβία, το Ιράν μπορεί να μπλοκάρει την έξοδο της Σαουδιικής Αραβίας στον Ινδικό Ωκεανό, και αυτό μειώνει πάρα πολύ την αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας ως προμηθευτή πετρελαίου, γιατί οι υποψήφιοι αγοραστές φοβούνται μία κρίση στον Κόλπο που θα αφήσει τις βιομηχανίες τους ξεκρέμαστες.

Η ασφάλεια έχετε υπόψη σας είναι και ένας από τους λόγους που οι Ρώσοι ίσως να μην βλέπουν με κακό μάτι τον ενεργειακό άξονα Ιταλίας-Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ. Γιατί σε περίπτωση που οι Ρώσοι πλακωθούν με τους Ουκρανούς και τους Τούρκους για κάποιο διάστημα, θα μπορούν να προμηθεύουν την Ιταλία μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Gazprom είναι στο Ισραήλ και η ΕΝΙ στην Αίγυπτο.

Η Ιταλία, σε αντίθεση με την Γαλλία και την Βρετανία, αγοράζει μεγάλες ποσότητες Ρωσικού αερίου, και αυτή η λύση αυξάνει την αξιοπιστία των Ρώσων έναντι των Ιταλών. Οι Ρώσοι είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν την κρατική Αλγερινή Sonatrach, αλλά δεν προχώρησε το πράμα γιατί θα ήταν σαν να μπαίνουν οι Ρώσοι στα χωράφια των Γάλλων.

Αρκεί φυσικά να μην κουμπώσει σε αυτό το κόλπο της Ανατολικής Μεσογείου το Κατάρ ή το Ιράν, γιατί εκεί τα πράγματα αλλάζουν για τους Ρώσους. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν αθροιστικά 2 τρις κυβ μέτρα αερίου, ενώ το Ιράν και το Κατάρ έχουν αθροιστικά πάνω από 50 τρις κυβ μέτρα αερίου. Άλλο μέγεθος το Zohr (Αίγυπτος) και ο Leviathan (Ισραήλ), και άλλο το South Pars / North Fields (Ιράν-Κατάρ).

Να αφήσω όμως την κόντρα Γαλλίας-Ρωσίας και να γυρίσω στην κόντρα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας. Οι Ιρανοί λοιπόν μπορούν να μπλοκάρουν την Σαουδική Αραβία, παρόλο που οι Σαουδάραβες κατασκεύασαν τον αγωγό East West Petroline, ώστε να μεταφέρουν το πετρέλαιο τους από τον Περσικό στην Κόκκινη Θάλασσα. Μπορούν να τους μπλοκάρουν γιατί εκτός από το μπλόκο Ιράν-Ομάν υπάρχει και το μπλόκο Υεμένης-Σομαλίας. Και εδώ κολλάει το Τζιμπουτί, γιατί με το Τζιμπουτί η Σαουδική Αραβία αποκτά πάτημα δίπλα στην Al-Shabaab της Σομαλίας.

Το Ιράν είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την Σαουδική Αραβία, γιατί εκτείνεται πέρα του Περσικού Κόλπου, αλλά και πέρα από αυτό μπορεί να φτάσει στην Ασία και μέσω στεριάς, κάτι που δεν ισχύει για την Σαουδική Αραβία.


Saudi Arabia, Djibouti Sign Protocol to Face Extremism”, Ιούνιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου