Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Η Κίνηση Ματ στο Κατάρ και οι Βρετανικές Εκλογές

Όπως έλεγα χθες, μία επιλογή των Βρετανών είναι να βγάλουν μπροστά των Jeremy Corbyn, υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κατάρ-Ιράν-Τουρκία), ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. Δηλαδή το αέριο του Κατάρ και του Ιράν (South Pars/North Fields), απ’όπου οι Βρετανοί ήδη προμηθεύονται το 30% του φυσικού τους αερίου (Κατάρ), και τους αγωγούς Baku-Ceyhan και Baku-Supsa, που βγάζουν το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, και τους οποίους διαχειρίζεται η Βρετανική BP.Και υποτίθεται ότι και η κρατική Γαλλική EDF, μαζί με την Κινεζική CGN, θα κατασκεύαζαν ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο στην Βρετανία (Hinckley Nuclear Power Station), ώστε η Γαλλία, η Κίνα, και Βρετανία να μοιράζονται το ουράνιο του Νίγηρα και του Τσαντ, για το οποίο προς το παρόν οι Γάλλοι σκοτώνονται με τους Κινέζους, και οι τρομοκρατικές οργανώσεις του Ιράν χτυπάνε τους Γάλλους στην Βόρεια Αφρική.

Μία λύση είναι οι Γάλλοι να τα βρούνε με τους Ιρανούς, να αγοράζουν δηλαδή πετρέλαιο και αέριο από το Ιράν, και οι Ιρανοί να μην χτυπάνε τους Γάλλους. Άλλωστε ο λόγος που το Ιράν και η Χεζμπολάχ, με τις ευλογίες της Ρωσίας, εκπαίδευαν την Al-Qaeda πριν ξεσπάει ο πόλεμος στην Συρία και το Ιράν τα σπάσει με την Al-Qaeda, ήταν η κοινή έχθρα με την Γαλλία (Βόρεια Αφρική) και τις ΗΠΑ (Αφγανιστάν), αλλά και τον Σαουδάραβα Βασιλιά και τους Αιγύπτιους σοσιαλιστές.

Να πω επίσης ότι η Αμερικανική Exxon, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ρωσία, είχε προσπαθήσει να αγοράσει την BP, και ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός David Cameron είχε πει ότι δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, και ενδεχομένως να προχωρούσε και σε κρατικοποίηση της BP, προφανώς γιατί δεν θέλουν οι Βρετανοί να δεσμεύονται από τις πολιτικές των Αμερικανών έναντι των Ρώσων, είτε αυτές είναι φιλικές πχ Τραμπ, είτε είναι εχθρικές πχ Ομπάμα.

Η Theresa May πέταξε την καρέκλα της στην φωτιά, ενώ είχε ακόμη τρία χρόνια πρωθυπουργίας με αυτοδυναμία, υποτίθεται επειδή ήθελε να κερδίσει με ακόμη μεγαλύτερη αυτοδυναμία. Θα κέρδιζε υποτίθεται με 25% διαφορά, και τελικά έχασε την αυτοδυναμία και έκανε μάγκα τον Κορμπιν, έναν παραδοσιακό αντι-Αμερικανό, ο οποίος παλιότερα έκανε την προπαγάνδα της KGB, αλλά σήμερα όπως και οι περισσότεροι αριστεροί είναι πολύ πιο κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα παρά στην Ρωσία.

Κάνοντας το ντου στο Κατάρ, ο οποίος είναι ο βασικός χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την Τουρκία και το Ιράν να είναι οι βασικοί υποστηρικτές της σε στρατιωτικά θέματα, οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Άραβες έφεραν τους Βρετανούς σε πολύ δύσκολη θέση.

Αν δηλαδή ο Κόρμπιν αναλάμβανε την πρωθυπουργία, και στήριζε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι επίσης κάνουν τεράστιες επενδύσεις στην Βρετανία. Αλλά και με την Αίγυπτο, η οποία ελέγχει την Διώρυγα του Σουέζ, απ’όπου περνάνε οι Βρετανοί πριν φτάσουν στο Γιβραλτάρ που ελέγχουν αυτοί. Και οι Αιγύπτιοι θεωρούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση.

Άρα, αν οι Βρετανοί αποφάσιζαν να βγάλουν μπροστά τον Corbyn, η κίνηση στο Κατάρ διαμορφώνει για τον Corbyn μία  πολύ δύσκολη κατάσταση, πριν καν αναλάβει. Και μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία έχει ανακηρύξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση εδώ και χρόνια.

Επομένως δεν ξέρω τι θα κάνουν τελικά οι Βρετανοί, αλλά το σημερινό αποτέλεσμα μπορεί να έχει κάποια σχέση με την κρίση στο Κατάρ. Πχ αν δεν υπήρχε η κρίση στο Κατάρ, ο Κόρμπιν θα μπορούσε να είχε υποσχεθεί κάτι σε  κάποια ομάδα του Βρετανικού πληθυσμού τις τελευταίες μέρες, και να είχε πάρει κάποιες έδρες παραπάνω.Μην νομίζετε ότι το πρόβλημα των Βρετανών αυτή την στιγμή είναι το εσωτερικό τους. Οι κεντροδεξιοί κυβερνούν 7 χρόνια και έχουν φτιάξει την οικονομία. Η οικονομία τους αντέχει μερικά χαστούκια από τον Jeremy Corbyn. Το πρόβλημα των Βρετανών είναι τα οικονομικά τους με την ΕΕ (Brexit), και τα γεωπολιτικά τους (Μουσουλμανική Αδελφότητα). Επομένως, παρόλο που δεν είμαι μάγος για να ξέρω τι θα κάνουν οι Βρετανοί, θεωρώ ότι η κίνηση των Αράβων και των Αμερικανών στο Κατάρ τους επηρέασε, και ενδεχομένως αποσκοπούσε στο να τους προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται και ότι θα ακολουθήσουν την πολιτική τους, ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να επηρέασε και το τελικό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι ίσως έκανε τον Jeremy Corbyn να μην επιδιώξει μεγαλύτερο ποσοστό. Είναι εύκολο για έναν πολιτικό να αυξήσει το ποσοστό του. Υπόσχεται κάτι σε κάποια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού.

Και μην ξεχνάτε και την τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν, που ναι μεν έχει σίγουρα να κάνει με τους Άραβες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ κλπ, αλλά το χτύπημα έδειξε ότι οι τρομοκράτες ήξεραν πράγματα για την εσωτερική ασφάλεια του Ιράν, και άρα αφήνει να υπάρχει στον αέρα το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε με τις ευλογίες της Ρωσίας. Μην ξεχνάτε ότι ο ISIS του Ιράκ είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ  Χουσέιν, τους οποίους εκπαίδευε η KGB.

Αν έτσι έγιναν τα πράγματα, θα ήταν σαν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να είπαν στους Βρετανούς “στείλε μας τον Ιερεμία Corbyn και εμείς θα τον περιμένουμε με τα πουλιά όρθια”. Ακόμη λένε ότι ίσως ο Ιερεμίας Corbyn βγει μπροστά ως πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν συμβεί αυτό ο Ιερεμίας θα πρέπει με την μία να βουτήξει στα σκατά, παίρνοντας το μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κόντρα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ή θα πρέπει να πάει πρώτα στον Πούτιν και να του πει “κύριε Βλαδιμήρ σας πειράζει να στηρίξω λίγο την Μουσουλμανική Αδελφότητα? Όχι πολύ βρε αδερφέ, όσο πατάει η γάτα”.

Και τότε ίσως ο Βλαδίμηρος του πει “εντάξει Ιερεμία, πήγαινε, αλλά τον νου σου”.

Αν όμως οι Βρετανοί επηρεάστηκαν από το ντου τον Αράβων και των Αμερικανών στο Κατάρ, και από την τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν, και άλλαξαν έστω και λίγο την στρατηγική τους, τότε η κίνηση στο Κατάρ ήταν για τους Αμερικανούς και τους Άραβες πολύ επιτυχημένη.

Ξέρετε αν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, χτυπούσαν την Ρωσία, οι Ρώσοι θα τα έβρισκαν σκούρα. Έχουν ξαναχτυπήσει οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τους Ρώσους μαζί με τους Οθωμανούς, και μάλιστα τους νίκησαν, στον Πόλεμο της Κριμαίας το 1853. Το θέμα τώρα είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν είναι αυτές, αλλά η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Επομένως μιλάμε για ένα καινούργιο γεωπολιτικό τοπίο. Θα μπορούσαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί να έχουν την υποστήριξη της Κίνας και της Τουρκίας, και οι Ρώσοι την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι ένας καινούργιος κόσμος, και όπως είπε ο Τραμπ το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο και America First. Και αντίπαλος των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα δεν θα είναι η Ρωσία, αλλά η Κίνα. Επομένως αν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν θεωρούν την Κίνα πρόβλημα, αλλά θεωρούν πρόβλημα τον Γερμανο-Ρωσικό άξονα, τότε μπορεί να ξημερώσει ένας καινούργιος κόσμος, όπου ο άξονας θα είναι Γαλλία-Βρετανία-Τουρκία-Ιράν-Κίνα, και ο άλλος άξονας θα είναι ΗΠΑ-Ιαπωνία-Ρωσία-Ινδία-Σαουδική Αραβία.Ή απλά οι Γάλλοι και οι Βρετανοί θα ενταχθούν στην γεωστρατηγική των Αμερικανών, και θα δεχθούν τις διαβεβαιώσεις τους, ότι δηλαδή αν χρειαστεί οι Αμερικανοί θα τους προστατεύσουν από τον Γερμανο-Ρωσικό άξονα. Αν όμως οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν δεχτούν να μπουν κάτω από την φτερούγα των ΗΠΑ, και ακολουθήσουν μία δική τους στρατηγική εναντίον της Ρωσίας, δεν βλέπω οι Αμερικανοί να έχουν την διάθεση να παρεκκλίνουν από την δική τους στρατηγική, που λέει βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία και την Ινδία, και προσοχή στην Κίνα.

UK government warns BP over potential takeover”, Απρίλιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου