Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Η Συνεργασία Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας στον Αρκτικό Ωκεανό


Ο Jeremy Corbyn κατηγορούσε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βρετανίας, μεταξύ άλλων επειδή στην Υεμένη οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούσαν και Βρετανικά όπλα για να χτυπάνε τους αντάρτες Houthis, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Corbyn στην εξωτερική πολιτική είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα έναντι της Σαουδικης Αραβίας. Βλέπε το Middle East Eye που πλέκει το εγκώμιο του Corbyn Oborne: Corbyn's election manifesto for the Middle East is radical and morally courageous”.

Την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί απειλούν τους Αμερικανούς και τους Ρώσους ότι σκέφτονται να βγάλουν μπροστά τον Jeremy Corbyn για να υποστηρίξουν τον άξονα Κατάρ-Ιράν, οι Ρώσοι αγκαλιάζουν τους Σαουδάραβες, και οι Σαουδάραβες λένε ότι σκέφτονται να συμμετάσχουν στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό, και να τροφοδοτούν μαζί την ΕΕ με Ρωσικό LNG. Ουσιαστικά βάζουν την κλιματική αλλαγή του Corbyn και του Μακρόν στον πισινό τους. Βλέπε CNBC “Long-term US ally Saudi Arabia is fast becoming firm friends with Russia”, Ιούνιος 2017.

Αν λοιπόν οι Ιρανοί πουλήσουν τους Ρώσους για τους Βρετανούς και τους Γάλλους, τότε οι Ρώσοι θα αγκαλιάσουν τους Σαουδάραβες. Μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας. Και μην ξεχνάτε ότι οι Ισραηλινοί παρακαλάνε τους Αμερικανούς να τους βοηθήσουν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με Ισραηλινό αίμα και Αμερικανικό εξοπλισμό.

Τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παραδοσιακά υποστηρίζει η Ρωσία. Και η Βόρεια Κορέα με το Πακιστάν, με τις ευλογίες της Κίνας. Αν έρθει κάποια ώρα που να θέλουν και οι Ρώσοι να χτυπήσουν το Ιράν , ο Νετανιάχου από την καύλα του θα μπει μέσα στο πρώτο F-16 που θα φύγει για το Ιράν.

Δεν λέω ότι είμαστε εκεί. Σε καμία περίπτωση. Αλλά οι Ρώσοι στέλνουν μηνυματάκια στο Ιράν, να μην τους κουνιέται, και να μην θέτει σε κίνδυνο την προσέγγιση τους με τις ΗΠΑ. Νομίζω το μηνυματάκι είναι παραπάνω από ξεκάθαρο.

Έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν οι Βρετανοί θα τολμήσουν, όπως απειλούν, να βγάλουν μπροστά τον Corbyn, και να χτυπήσουν την Ρωσία και τις ΗΠΑ, ελπίζοντας στην βοήθεια της Κίνας. Η ΕΕ και η Κίνα ήδη λένε ότι θα συσφίξουν τις σχέσεις τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που θα μπορούσε πχ να σημαίνει να βάλουν φόρους στα Αμερικανικά προϊόντα. Θα μπορούσε να σημαίνει και άλλα πολλά πράγματα.

Αλλά όπως έχω ξαναπεί μπορεί και ο Corbyn να μην ενοχλήσει την Ρωσία στην Μέση Ανατολή, και απλά να της ζητήσει την βοήθεια της στον πόλεμο με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, και στον πόλεμο με την Γαλλία και την Γερμανία για το Brexit. Αυτό είχα αρχικά την εντύπωση ότι συνέβαινε. Αλλά τώρα δεν ξέρω. Και όπως είπα ο Cobryn θα έχει όλες τις επιλογές, κάτι που δεν συμβαίνει με την Τερέζα Μέι.


Long-term US ally Saudi Arabia is fast becoming firm friends with Russia”, Ιούνιος 2017


Oborne: Corbyn's election manifesto for the Middle East is radical and morally courageous”,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου