Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Βρετανικές Εκλογές – Μία Τελική Εκτίμηση μετά τις εξελίξεις στον Κόλπο


Στις 12 (ώρα Ελλάδας) θα δείξει το Sky News την εκτίμηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν η Theresa May διατηρήσει την αυτοδυναμία, τότε θα είναι business as usual, και οι Βρετανοί θα συνεχίσουν την παραδοσιακή τους συμμαχία με τις ΗΠΑ, και θα βασιστούν στις διασφαλίσεις των ΗΠΑ για προστασία από έναν πιθανό μελλοντικό Ρωσό-Γερμανικό άξονα.

Αν βγει ο Jeremy Corbyn, οι Βρετανοί θα πάρουν αποστάσεις από τις ΗΠΑ, και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο Corbyn θα ζητήσει βοήθεια από την Ρωσία για να χτυπήσει τους Γαλλο-Γερμανούς (Brexit) και τους Ισπανούς (Girbaltar), ή αν ο Corbyn θα ακολουθήσει μία πιο επικίνδυνη πολιτική, και θα κινηθεί μακριά από την Ρωσία και προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα (Τουρκία, Κατάρ, Ιράν), προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας στην Κασπία και τον Περσικό, ζητώντας την βοήθεια της Κίνας.

Όπως έχω ξαναπεί, η πρώτη πολιτική, η προσέγγιση δηλαδή με την Ρωσία, είναι καθαρά στο χέρι του Corbyn, και δεν έχει και ιδιαίτερο ρίσκο για τους Βρετανούς. Είναι σχετικά safe.

Η δεύτερη πολιτική, η προσέγγιση της Βρετανίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα εναντίον της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας, εξαρτάται και από την διάθεση της Κίνας να στηρίξει τον Jeremy Corbyn και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Γιατί αν η Κίνα κάνει κάτι τέτοιο θα πάει κόντρα και στις ΗΠΑ και στην Ρωσία, αλλά και στους υπόλοιπους Άραβες του Κόλπου, οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Κίνα πάρα πολλά δισεκατομμύρια, άσχετα αν η Κίνα έχει παραδοσιακά στενότερες σχέσεις με το Ιράν.

Επίσης, ο αποκλεισμός του Κατάρ από τους Άραβες, ο οποίος είχε τις ευλογίες των ΗΠΑ, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν, οι οποίες σίγουρα είχαν τις ευλογίες της Ρωσίας, λόγω της συμμαχίας στην οποία προχώρησαν οι Ιρανοί με την Τουρκία και το Κατάρ, δείχνουν ξεκάθαρα στους Βρετανούς ότι δεν θα έχουν μία εύκολη ζωή αν πάνε κόντρα στις ΗΠΑ και την Ρωσία και στηρίξουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Αν η Κίνα κινηθεί υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέρα από το ότι θα χτυπήσει τις ΗΠΑ, θα έρθει και σε σύγκρουση με την Ρωσία. Θα θέλει η Κίνα να κάνει κάτι τέτοιο? Και στο κάτω κάτω της γραφής την Κίνα δεν την συμφέρει να στείλουν το Κατάρ και το Ιράν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας,  αφού η Κίνα  θέλει να ρουφήξει αυτό το αέριο μέσω του άξονα Κατάρ+Ιράν-Πακιστάν-Κίνας.

Άρα όπως έλεγα και στο κείμενο που ανέβασε για το Δόγμα Corbyn χτες, η λογική λέει ότι οι Βρετανοί είτε θα λάβουν τα μηνύματα και θα κινηθούν με την May και ένα business as usual, ή αν βγάλουν τον Corbyn θα υποστηρίξουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα μέχρι εκεί που δεν ενοχλούν την Ρωσία. Αν και με τους Βρετανούς δεν  μπορείς να είσαι ποτέ και σίγουρος. Αλλά αυτό λέει η λογική.

Στην ακραία όμως περίπτωση που οι Βρετανοί προκαλούσαν την Ρωσία, αν εγώ ήμουν ο Τραμπ, θα άφηνα την Ρωσία να τους κοπανήσει χωρίς να ανακατευτώ, και θα συνέχιζα να επιδιώκω την συνεργασία της Ρωσίας εναντίον της Κίνας. Και αν η Κίνα έμπαινε στο παιχνίδι δυνατά για να στηρίξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τότε θα έμπαινε κι εγώ στο παιχνίδι και θα την κοπανούσα μαζί με την Ρωσική αρκούδα. Είναι αυτό που ο Τραμπ λέει “America First”.

Να πω και κάτι για την Ελλάδα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο Μακρόν είναι υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και η Γαλλία είναι ο σύμμαχος μας στον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας,, γιατί οι Γάλλοι είναι σοσιαλιστάδες σαν και εμάς. Επομένως αν υπάρξει κόντρα της συμμάχου μας Γαλλίας, που αυτή την στιγμή έχει αρχηγό που υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την άλλη μας σύμμαχο την Ρωσία, η οποία έχει ανακηρύξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, τότε θα είναι πάρα πολύ άσχημο για εμάς.

Και βλέπετε ότι ο Μακρόν τα έχει πολύ άσχημα και με τον Πούτιν και με τον Τραμπ. Και υπάρχουν ήδη οι Ιταλοί σοσιαλιστάδες, οι οποίοι είναι εξίσου διεφθαρμένοι με εμάς, και δεν βλέπουν με καλό μάτι τους περιορισμούς της ΕΕ. Και οι οποίοι μακαρονάδες είναι επίσης σύμμαχοι των Ρώσων και των ΗΠΑ, και θα μπορούσαμε μαζί με τους μακαρονάδες να πάρουμε τον πούλο και εμείς από την  ΕΕ ή το ευρώ προκειμένου να μην χρειαστεί να δημιουργήσουμε το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται από την ΕΕ.

Εμείς θέλουμε ηρεμία. Με την Μέι θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία, παρόλο που και η Μέι θα σκοτωθεί με τους Γαλλο-Γερμανούς και με τους Ισπανούς. Και το πρώτο σενάριο του Corbyn ενδεχομένως να είναι ήρεμο, και απλά να του επιτρέψουν οι Ρώσοι να έχει τον ρόλο του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

SKY NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου