Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και η Δέσμευση του Τραμπ


Στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί για το άρθρο 5, ότι δηλαδή αν κάποια χώρα, πχ η Ρωσία, επιτεθεί σε κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, πχ Γαλλία, Βρετανία ή Τουρκία, οι ΗΠΑ θα το θεωρήσουν αιτία πολέμου. Πριν δύο μέρες, την Παρασκευή, ο Τραμπ είπε ότι δεσμεύεται για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Προφανώς ο Τραμπ θέλει να ηρεμήσει τους Βρετανούς, οι οποίοι κοντεύουν να βγάλουν τον Corbyn, ο οποίος λέει ότι θα μετακινήσει την Βρετανία προς την Κίνα, και είναι ένας ορκισμένος αντιαμερικανός.

Το θέμα είναι πόση αξία έχει η δέσμευση του Τραμπ? Προφανώς και αν η Γαλλία και η Βρετανία μπούνε κάτω από την φτερούγα των ΗΠΑ, και ενταχθούν στην στρατηγική των ΗΠΑ, η οποία τους λέει “αφήστε την Ρωσία σε εμάς, και ελάτε να δούμε την Κίνα”, τότε φυσικά και οι ΗΠΑ θα τους προστατεύσουν σε περίπτωση που δεν τα βρούνε με τους Ρώσους τελικά, και οι Ρώσοι κάνουν έναν άξονα με τους Κινέζους.

Το ερώτημα στην πραγματικότητα είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ακολουθήσουν την δική τους πολιτική απέναντι στην Ρωσία, άσχετα με το τις κινήσεις των ΗΠΑ. Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, μαζί με την Τουρκία, προκαλέσουν έναν πόλεμο με την Ρωσία, τον οποίο δεν θέλουν οι ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα τους προστατεύσουν από την Ρωσία? Εκεί είναι το θέμα. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να τους προστατεύσουν. Τις ΗΠΑ θα τις συμφέρει να συνεχίσουν να επιδιώκουν την συμμαχία με την Ρωσία, και με την Γερμανία, εναντίον της Κίνας. Αν βέβαια οι Ρώσοι τους πουλήσουν για την Κίνα, τότε φυσικά και θα τους συμφέρει να υποστηρίξουν την Βρετανία και την Γαλλία. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τους λένε “εμείς είμαστε η μεγάλη δύναμη, εμείς χαράζουμε την στρατηγική του ΝΑΤΟ”.

Trump commits to NATO's Article 5”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου