Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

ΗΠΑ VS Κίνα

Οι ΗΠΑ δαπανούν τρεις φορές περισσότερα χρήματα από την Κίνα για τις στρατιωτικές τους δαπάνες, 600 δις VS 200 δις περίπου.


Η διαφορά όμως των δύο χωρών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται, γιατί ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα από την Κίνα στο να χτυπήσουν, αλλά η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα από τις ΗΠΑ στο να απορροφήσει χτυπήματα.

Οι Κινέζοι μπορούν να αντέξουν πολύ μεγάλη πίεση, και να εξηγούν στους Κινέζους τι ωραία που είναι η ζωή τους αφού έχουν κάθε μέρα γεμιστά, και την ίδια στιγμή οι Κινέζοι μπορούν να χρησιμοποιούν τους διανοούμενους που ελέγχουν στις ΗΠΑ για να ξεσηκώσουν τους Αμερικανούς αν δεν μπορούν μία χρονιά να πάρουν το καινούργιο i-phone.

Επίσης, οι Κινέζοι υποστηρίζουν τα καρτέλ των συνθετικών ναρκωτικών του Μεξικού (αμφεταμίνες κλπ), και έχουν ουσιαστικά ήδη ομάδες ανταρτών που μπορούν να ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μαζί με την Βενεζουέλα και το Ιράν. Πχ η άγρια συμμορία MS-13 του Los Angeles υποστηρίζεται από την Χεζμπολάχ.Αυτή είναι και η ιστορία που ακούτε με το τείχος του Μεξικού. Το τείχος του Μεξικού είναι στην πραγματικότητα μία κωδική ονομασία για τον πόλεμο που ετομάζει ο Τραμπ εναντίον των καρτέλ που υποστηρίζονται από τους Κινέζους, τους Ισλαμιστές και τους Λατίνους, προφανώς μέχρι πρόσφατα και από τους Ρώσους.

Οι Αμερικανοί αντιθέτως δεν έχουν καμία επιρροή στο εσωτερικό της Κίνας, γιατί το Κινεζικό καθεστώς δεν επιτρέπει την κριτική. Μόνο αν οι Κινέζοι τα σπάσουν με τους Άραβες ή με τους Τούρκους, οι Αμερικανοί μπορούν να συνεργαστούν με τους Ισλαμιστές για να ξεσηκώσουν τους Ουιγούρους στην ευαίσθητη επαρχία Κίνας την Xin Jiang. Αλλά και πάλι οι Αμερικανοί θα βασίζονται στο Πακιστάν, και το Πακιστάν είναι πλέον μάλλον πιο πιστός σύμμαχος της Κίνας παρά των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί απειλούν να σταματήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν, λόγω της υποστήριξης των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών προς τους Ταλιμπάν και την Al-Qaeda. Οι Πακιστανοί δηλητηρίασαν τον αρχηγό της CIA στο Πακιστάν, όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν, και έβαλαν στην φυλακή τον Πακιστανό γιατρό που κάρφωσε στους Αμερικανούς τον Μπιν Λάντεν.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ΗΠΑ είναι το θεσμικό τους πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει σε νέες εταιρείες και νέες τεχνολογίες να ξεπηδούν, πριν οι Κινέζοι δελεάσουν αυτές τις εταιρείες ώστε να μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους στην Κίνα.

Η Κίνα προσφέρεται για παραγωγή αλλά όχι για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, γιατί μπορεί να δελεάζει τις επιχειρήσεις, προσφέροντας τους εξευτελιστικά μεροκάματα, την δυνατότητα να ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον, και άλλες ευκολίες που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά η Κίνα δεν έχει αξιόπιστο δικαστικό σύστημα κλπ. Επομένως μπορεί η Apple να μεταφέρει εκεί την γραμμή παραγωγής της, αλλά δεν μπορεί να πάρει από τις ΗΠΑ το τμήμα ερευνών και ανάπτυξης ώστε να διασφαλίζει τις πατέντες της κλπ.

Άρα το πραγματικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ είναι να απειλήσουν την Κίνα ότι δεν θα επιτρέπουν πια σε Αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν στην Κίνα, ώστε η Κίνα σιγά σιγά να μαραζώσει. Και βλέπετε ότι πολλές Αμερικανικές πολυεθνικές λειτουργούν πλέον ως Δούρειοι Ίπποι των Κινέζων στις ΗΠΑ, δίνοντας μεγάλα ποσά στους Black Lives Matters κλπ. Ο λόγος είναι ότι στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να τα έχεις καλά με το γκουβέρνο για να κινηθείς, ενώ αντιθέτως στην Κίνα αν τα έχεις καλά με το Κομμουνιστικό Κόμμα θα έχεις και πολύ καλύτερες συνθήκες λειτουργίας.

2 σχόλια: