Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Ρωμαίοι VS Γότθοι


Οι Γότθοι ήταν βαρβαρικές φυλές που ζούσαν βόρεια και ανατολικά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πάνω από τον Δούναβη, που ήταν το βόρειο σύνορο της Αυτοκρατορίας. Η φιλοδοξία των Γότθων ήταν πάντα να καταφέρουν να μπούνε και να ζήσουν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου ανθούσε το εμπόριο, και υπήρχαν καλύτερες κλιματικές συνθήκες. Κάτι που φυσικά δεν τους επέτρεπαν οι Ρωμαίοι. Η ζώνη του Δούναβη ήταν μία εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Γότθους.

Οι βαρβαρικές φυλές του βορά βρίσκονταν σε πόλεμο και μεταξύ τους, ενώ οι Ρωμαίοι είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου, και υπήρχε ασφάλεια, γιατί  οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες είχαν νικήσει όλους τους αντιπάλους τους.

Γύρω στο 400 μ.Χ., λίγο πριν την πτώση της (δυτικής) Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Αυτοκρατορία είχε αρχίσει να παρακμάζει. Την ίδια περίοδο οι Ούνοι έκαναν επιδρομές εναντίον των Γότθων και των Βανδάλων από την Ανατολική Ευρώπη. Οι Γότθοι ήταν τρομοκρατημένοι από την αγριότητα των Ούννων, οι οποίοι ήταν και ανώτεροι πολεμιστές.

Οι Γότθοι ζήτησαν και έλαβαν από τους Ρωμαίους την άδεια να περάσουν τον Δούναβη, και να ζήσουν στην Ρωμαική όχθη του ποταμού, ώστε να προστατεύονται από τους Ούννους στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Γότθοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους Ρωμαίους να αντιμετωπίσουν τους Ούννους αν χρειαζόταν στο μέλλον. Οι Γότθοι εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας (μεγάλη κηλίδα στα ανατολικά).


Οι οικονομικές συνθήκες όμως της Αυτοκρατορίας χειροτέρευαν, λόγω της γενικότερης παρακμής, και οι Ρωμαίοι δεν άργησαν να έρθουν σε σύγκρουση με τους Γότθους, γιατί δεν μπορούσαν να τους προμηθεύουν με τα απαραίτητα για την επιβίωση τους τρόφιμα (σιτάρι κλπ).

Οι Γότθοι ξεσηκώθηκαν, και νίκησαν τις Ρωμαϊκές Λεγεώνες της περιοχής το 378 μ.Χ., σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν κάποια στιγμή, και δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο Γοτθικό κρατίδιο στο εσωτερικό πλέον της Αυτοκρατορίας, νότια του Δούναβη.

Το 410 μ.Χ. οι Γότθοι κατάφεραν να πολιορκήσουν και να καταλάβουν την Ρώμη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου