Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Τα Έσοδα του Hollywood


Όπως βλέπετε στο παρακάτω άρθρο του Economist, τα έσοδα των ταινιών του Hollywood από τις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2010 ήταν περίπου 10 δις, ενώ από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν πάνω από 20 δις (υπερδιπλάσια).


Απορούμε βλέποντας το Hollywood να παρουσιάζει τις ΗΠΑ σαν τον κακό, και την Κίνα, την Ρωσία και τους Ισλαμιστές σαν τα θύματα των ΗΠΑ, αλλά βλέποντας τον πίνακα αυτό δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε που οι Αμερικανοί είναι ο μόνος λαός που παρακολουθεί ταινίες στις οποίες αυτός είναι ο κακός. Αν διανοηθείς να γυρίσεις στην Κίνα ή την Ρωσία ταινία που παρουσιάζει τις χώρες αυτούς σαν τους κακούς δεν θα μάθει κανείς τι απέγινες.

Πόσο χάνει ένας παραγωγός του Hollywood κάνοντας επιθέσεις στις ΗΠΑ, και υποστηρίζοντας την εξωτερική πολιτική των αντιπάλων των ΗΠΑ χωρών, όταν έτσι κι αλλιώς παίρνει χρήματα από Κινέζους, τους Μεξικάνους, τους Βενεζουελάνους τους Ισλαμιστές? Να πούμε ότι χάνει τα 2/3 των Αμερικανών? Να πούμε τόσο περίπου. Δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανούς. Και κερδίζει 1.4 δις Κινέζων, 1.6 δις Μουσουλμάνων, 600 εκατομμύρια Λατίνων, και 500 εκατομμύρια Χριστιανών Ευρωπαίων σανοφάγων.

Άρα αν είσαι το Hollywood σε συμφέρει να επιτίθεσαι στις ΗΠΑ. Οι επιθέσεις του Hollywood στις ΗΠΑ πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο, όταν ήδη από την δεκαετία του 30 οι Σοβιετικοί και οι Ναζί χρηματοδοτούσαν και εκπαίδευαν Αμερικανούς σκηνοθέτες στην προπαγάνδα, προσπαθώντας να πάρουν το Αμερικανικό κοινό με το μέρος τους. Μέχρι που οι Κομμουνιστές και οι Ναζί συμμάχησαν το 1939 εναντίον των Γάλλων και των Βρετανών.

Ακόμη και τότε, οι σκηνοθέτες που χρηματοδοτούσαν οι Κομμουνιστές και οι Ναζί στις ΗΠΑ, προσπαθούσαν να πείσουν το Αμερικανικό κοινό ότι οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να υποστηρίξουν τους Γάλλους και τους Βρετανούς ώστε να αντιμετωπίσουν τα Γερμανικά τάνκς και αεροπλάνα, τα οποία πολεμούσαν με Ρωσικό πετρέλαιο, και τους Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι θρέφονταν με Ρωσικό και Ουκρανικό σιτάρι.

Όταν το 1941 ο Χίτλερ έσπασε την συμμαχία με τον Στάλιν, και μπήκε στην Ρωσία για να πάρει το πετρέλαιο του Μπακού, οι Αμερικανοί άφησαν τους Κομμουνιστές σκηνοθέτες να κάνουν προπαγάνδα, ζητώντας από τους Αμερικανούς να βοηθήσουν τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς εναντίον των Ναζί.

“Bigger abroad : Forget the Oscars. Films need foreign viewers, not American prizes”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου