Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Δημογραφία : Ο Μεγάλος Αντίπαλος της Αρχαίας Σπάρτης

Οι Σπαρτιάτες είχαν υποδουλώσει τους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου (είλωτες), και τους είχαν για να καλλιεργούν την εχθρική (ορεινή) προς την γεωργία γη της Νότιας Πελοποννήσου, προκειμένου να θρέφουν τους Σπαρτιάτες στρατιώτες. Οι Σπαρτιάτες ήταν επαγγελματίες στρατιώτες, ήταν με διαφορά οι καλύτεροι της Αρχαίας Ελλάδας, και όλη τους η ανατροφή περιστρέφονταν γύρω από το πως θα έβγαιναν νικητές από τα πεδία των μαχών.Οι Σπαρτιάτες όμως είχαν ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, γιατί έπρεπε συχνά να βρίσκονται στα πεδία των μαχών εκτός Σπάρτης, ακόμη και εκτός Πελοποννήσου. Λόγω της συχνής τους απουσίας από την Σπάρτη, και λόγω των μεγάλων απωλειών στα πεδία των μαχών,  στην Σπάρτη υπήρχε υπογεννητικότητα και έντονο δημογραφικό πρόβλημα, και οι Σπαρτιάτες ολοένα και μειώνονταν, ενώ οι είλωτες ολοένα και αυξάνονταν.

Οι είλωτες ήταν οι τοπικοί πληθυσμοί των άλλων πόλεων, ήταν πολύ ομοιογενείς πληθυσμοί, και μισούσαν τους Σπαρτιάτες θανάσιμα. Γι’αυτό και ο φόβος ήταν ο βασικός σύμβουλος των Σπαρτιατών, παρόλο που ήταν οι πιο γενναίοι μαχητές της αρχαιότητας, αφού η Σπάρτη ήταν πάρα πολύ ευαίσθητη σε εξεγέρσεις των ειλώτων. Εξεγέρσεις υποκινούμενες από εχθρούς της Σπάρτης, όπως πχ το Άργος και η Αθήνα.

Εικόνα
Επίσης, οι Σπαρτιάτες βρίσκονταν ανάμεσα στα βουνά Ταΰγετο και Πάρνωνα, και είχαν μεγάλη δυσκολία στο να μεταφέρουν γρήγορα στρατιωτικές δυνάμεις στην Νότια Πελοπόννησο, η οποία η βάση τους. Και σε αντίθεση με τους Αθηναίους, που είχαν τον Πειραιά, οι Σπαρτιάτες δεν είχαν ούτε λιμάνια (μόνο το Γύθειο).
http://photodentro.edu.gr/lor/retrieve/23677/Greece_Pelop.jpg


Κατά την διάρκεια του πολέμου με τους Πέρσες οι Σπαρτιάτες μαχητές αριθμούσαν γύρω στους 10.000 άνδρες. Και οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι τόσους στρατιώτες είχαν περίπου, και μαζί με τους στρατιώτες των συμμάχων τους μπορούσαν να φτάσουν τις 50-60 χιλιάδες. Πολλές φορές οι Σπαρτιάτες έπρεπε να ελέγχουν έναν πληθυσμό 250.000 με 10.000 επαγγελματίες στρατιώτες, και αυτό ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα, ειδικά όταν οι είλωτες υποστηρίζονταν από αντιπάλους της Σπάρτης.

http://www.loggia.com/myth/images/mapgreece.gif

Οι Σπαρτιάτες είχαν σχεδόν ποινικοποιήσει το εμπόριο, ώστε οι είλωτες να μην έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Σπάνια οι Σπαρτιάτες κατασκεύαζαν χρυσά και ασημένια νομίσματα, όπως έκαναν οι έμποροι Αθηναίοι, και χρησιμοποιούσαν κάτι πολύ βαριά σιδερένια νομίσματα, ώστε να αποθαρρύνουν το εμπόριο με τον έξω κόσμο.

Οι Σπαρτιάτες είχαν συμμαχήσει με τους Αθηναίους για να διώξουν τους Πέρσες από την Ελλάδα γύρω στο 500 π.Χ., αλλά στην συνέχεια φοβήθηκαν τον “χρυσή” Αθήνα του Περικλή, θεωρώντας ότι αργά ή γρήγορα η Αθήνα θα στρέφονταν προς τον νότο και την Σπάρτη.

ΕικόναΟι Σπαρτιάτες συμμάχησαν με τους Πέρσες, και νίκησαν τους Αθηναίους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Οι Σπαρτιάτες διέλυσαν τα τείχη που ένωναν την Ακρόπολη με τον Πειραιά, στερώντας την Αθήνα από την μεγάλη της δύναμη, μετατρέποντας την σε μία ανοχύρωτη πόλη.

Εικόνα Τα Τείχη της ΑθήναςΟ Πελοποννησιακός πόλεμος (431-404 π.Χ.) ήταν όμως τόσο άγριος, που ούτε και οι Σπαρτιάτες άντεξαν τις πληγές που άφησε στην  Σπάρτη, και γρήγορα έσβησαν μαζί με τους Αθηναίους, ανοίγοντας τον δρόμο  στον Μεγάλο Αλέξανδρο, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει την Αίγυπτο και την Περσία (330 π.Χ.), κάτι που δεν είχε καν ξύσει το μυαλό των Αθηναίων και των Σπαρτιατών. Ο Μέγας Αλέξανδρος βασίστηκε στα κοιτάσματα χρυσού της Μακεδονίας για να χρηματοδοτήσει αρχικά τον στρατό του.


Εικόνα Μέγας Αλέξανδρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου