Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Η Στρατηγική της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Η κατασκευή των τειχών που ένωνε την Ακρόπολή με τον Πειραιά ήταν μία επανάσταση που άλλαξε την στρατηγική του πολέμου. Μέχρι εκείνη την εποχή, ο ισχυρότερος στρατός, ο στρατός που ήθελε να προκαλέσει τον πόλεμο, βάδιζε μέχρι τα τείχη της αντίπαλης πόλης, και άρχιζε να καταστρέφει τις καλλιέργειες, μέχρι οι αντίπαλοι να αναγκαστούν να βγούνε από τα τείχη τους και να πολεμήσουν.

Με την ένωση της Ακρόπολης με τον Πειραιά οι Αθηναίοι απέκτησαν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι των Σπαρτιατών, των οποίων το πεζικό ήταν ανίκητο στα πεδία των μαχών. Η Αθήνα ήταν η μεγάλη ναυτική δύναμη, και οι Αθηναίοι πεζοναύτες μπορούσαν με ευκολία να καταπνίγουν τις εξεγέρσεις στα νησιά του Αιγαίου. Όμως οι Αθηναίοι πεζοναύτες δεν μπορούσαν να σταθούν απέναντι  από το πεζικό των Σπαρτιατών.

Όπως Βρετανοί πεζοναύτες πολλούς αιώνες αργότερα μπορούσαν να καταπνίγουν τις εξεγέρσεις που υποκινούσαν οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι στην Αυτοκρατορία τους, αλλά δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Γερμανικό πεζικό στα χαρακώματα της Ευρώπης, έτσι και οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους Σπαρτιάτες στην Πελοπόννησο και την Αττική.

Ο Περικλής δεν έκανε πίσω στις πιέσεις των Σπαρτιατών, πιστεύοντας ότι οι Σπαρτιάτες ήταν αδύνατον χωρίς ναυτικό να νικήσουν την Αθήνα. Ο Περικλής πίστευε ότι ένας πόλεμος με την Σπάρτη ήταν καταδικασμένος να τελειώσει ισόπαλος μέσα σε λίγα χρόνια. Οι Αθηναίοι θα απέφευγαν πάση θυσία έναν πόλεμο έξω από τα τείχη τους με τους Σπαρτιάτες, και ταυτόχρονα, τους μήνες του έτους που το πεζικό της Σπάρτης θα ήταν έξω από τα τείχη της Αθήνας, οι Αθηναίοι πεζοναύτες θα χτυπούσαν τα νότια παράλια της Πελοποννήσου, που θα ήταν σχεδόν απροστάτευτα, ξεσηκώνοντας τους είλωτες, και προκαλώντας εξεγέρσεις σε άλλες πόλεις συμμάχους των Σπαρτιατών.

http://sillysoft.net/plugins/images/Peloponnesian%20War.jpg


Αυτή ήταν η στρατηγική του Περικλή σε γενικές γραμμές. Να μένουν οι Αθηναίοι κρυμμένοι πίσω από τα τείχη τους, για τους μήνες κάθε χρόνου που οι Σπαρτιάτες θα ήταν έξω από τα τείχη, και ταυτόχρονα να εισάγουν σιτάρι από το Αιγαίο και να χτυπάνε με τους Αθηναίους πεζοναύτες τους Σπαρτιάτες στα νώτα τους, αναγκάζοντας τους να γυρίσουν στην Πελοπόννησο για κάποιο διάστημα για να επιβάλουν την τάξη. Τελικά ο Περικλής έκανε λάθος, οι Αθηναίοι ηττήθηκαν από μία συμμαχία Σπάρτης- Περσίας, και ο Πελοποννησιακός Πόλεμος τελείωσε και την Αθήνα και την Σπάρτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου