Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Ο Άξονας Αίγυπτος-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία


Στην Ιταλία για πολύ καιρό πρώτο ήταν το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ιρανή, αλλά χρησιμοποιεί την ρητορική κατά των μεταναστών, αλλά και τον αντι-Σημιτισμό. Είναι κάτι σαν την Χρυσή Αυγή, η οποία έχει ρητορική κατά των μεταναστών, ρητορική αντι-Σημιτισμού, αλλά είναι και πολύ κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα λόγω Ιράν.

Μετά την εκλογή Τραμπ, ενός ορκισμένου εχθρού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η διαφορά του Γκρίλο με το κόμμα του Ματέο Ρέντζι άρχισε να μειώνεται. Τώρα μάλιστα ο Τραμπ συνάντησε τους προέδρους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιταλίας, λόγω προφανώς του ενεργειακού άξονα Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Στα κοιτάσματα του Ισραήλ είναι η Gazprom, αλλά και η Αμερικανική Noble, ενώ το μεγάλο κοίτασμα της Αιγύπτου έχει η Ιταλική ΕΝΙ.

Τώρα το κόμμα του Ρέντζι αρχίζει να παίρνει κεφάλι. Προφανώς το τι θα γίνει, αν θα βγει μπροστά το κόμμα του Ρέντζι, ή οι Ιταλοί θα βγάλουν μπροστά τον Γκρίλο, που είναι ας πούμε ο Ιταλός Τσίπρας, Πάμπλο Ιγκλέσιας κλπ, έχει να κάνει και με το τι θα γίνει στις υπόλοιπες χώρες.Αλλά από αυτά που βλέπω φαίνεται ότι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ σπρώχνουν τον άξονα East Med, άσχετα αν αυτός θα είναι στην μορφή αγωγού ή στην μορφή LNG. Έχω την εντύπωση ότι είναι πλέον ειλημμένη απόφαση της εξωτερικής πολιτικής των 5 χωρών, κάτι που θίγει πολύ την Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ αλλά και την  Αλγερία. Την Αλγερία σπάνια την αναφέρω, αλλά παρόλο που είναι θύμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας, έχει και η ίδια πολλές φορές υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις, και είχε συνήθως καλές σχέσεις με τον Καντάφι. Βέβαια στην εξωτερική πολιτική ποτέ μην λες ποτέ, αλλά αυτή δείχνει να είναι η κατάσταση.

Το θέμα είναι ότι η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ και με την Ιταλία. Για την Ελλάδα και την Κύπρο πια δεν το συζητάμε καθόλου, και δεν φαίνεται ότι η Ρωσία θα χτυπήσει αυτόν τον άξονα, κάτι που μπορούν να κάνουν η Τουρκία, το Ιράν, η Αλγερία και το Κατάρ, που είναι οι χώρες που κυρίως θίγονται.

Και φυσικά η Ελλάδα έχει και το θέμα της Θράκης, που επίσης παρακάμπτει την Τουρκία προς την Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο πήραν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με την εποπτεία των Ρώσων (Σαββίδης), το οποίο είναι επίσης μία μαχαιριά για την Τουρκία και την Κίνα. Είδατε ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία έγινε τρομοκρατική επίθεση στον σιδηρόδρομο με το τραίνο που βγήκε από τις ράγες. Χωρίς να σημαίνει ότι την επίθεση την έκανε η Τουρκία.

Opinion polling for the next Italian general election


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου