Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ελλάδα-Ιταλία, Γαλλία-Βρετανία, Ρωσία-Γερμανία και Κίνα-Τουρκία


Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν τον αγωγό East Med, στον οποίο προφανώς θα συμμετέχει και η Αίγυπτος. Άσχετα αν η Αίγυπτος δεν θέλει να το διαφημίζει λόγω Ισραήλ, ώστε να μην πατήσει πάνω στο Ισραήλ η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και χτυπήσει τον σοσιαλιστή δικτάτορα Σίσι. Η Ιταλία έχει ήδη την Λιβύη για πρώτες ύλες.

Η Γαλλία έχει υποτίθεται συμφωνήσει με την Βρετανία να κατασκευάσουν οι Γάλλοι εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Μεγάλη Βρετανία, ουσιαστικά να μοιραστούν με τους Βρετανούς το ουράνιο της Βόρειας Αφρικής.

Και φυσικά, εφόσον οι Αμερικανοί θα σταματήσουν να υποστηρίζουν το αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ιράν+Κατάρ) προς την Ευρώπη, μέσω Σαουδικής Αραβίας, Συρίας και Τουρκίας, η Ρωσία θα κρατήσει την Ολλανδία και την Γερμανία. Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι μαζί με την Κίνα οι τρεις καλύτεροι πελάτες της Ρωσίας, με την Τουρκία λίγο πιο πίσω στην λίστα.

Χάρτης Γαλλία-Βρετανία, Ελλάδα-Ιταλία, Ρωσία-Γερμανία, Κίνα-Τουρκία


Αυτοί είναι τρεις ενεργειακοί άξονες, Ιταλία-Ελλάδα, Γαλλία-Βρετανία, Ρωσία-Γερμανία, και φυσικά δεν σημαίνει ότι θα λειτουργούν ανεξάρτητα. Πχ η Ιταλία εισάγει μεγάλες ποσότητες αερίου από την Ρωσία. Άλλωστε στο Ισραήλ είναι η Gazprom και στην Αίγυπτο η ENI. Για τους Ρώσους είναι καλό να έχουν μία εναλλακτική σε περίπτωση που τους μπλοκάρουν οι Ουκρανοί και οι Τούρκοι τις εξαγωγές τους για κάποιο διάστημα, ώστε να μπορούν να προμηθεύσουν τους πελάτες τους στην Ευρώπη από τον Νότο. Αλλά τέλος πάντων είναι τρεις ενεργειακοί άξονες.

Ενδιαφέρον έχει και ο εμπορικός άξονας Κίνας-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας. Η Τουρκία χρειάζεται τους Αμερικανούς για να αντιμετωπίζει τους Ρώσους, αφού δεν μπορεί να βασιστεί στην Κίνα, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Αν όμως οι Ρώσοι τα βρούνε με τις ΗΠΑ, ή αν γενικότερα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, ο εμπορικός διάδρομος Κίνας-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας θα μπορούσε να γίνει και αμυντικός άξονας, και φυσικά πολλοί Έλληνες αριστεροί θα ήθελαν να ενταχθεί και η Ελλάδα σε αυτόν τον άξονα. Οι Τούρκοι είχαν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να αγοράσουν Κινεζικούς πυραύλους, και είχαν ξεσηκωθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο άξονας Κίνας-Πακιστάν-Ιράν είναι ήδη και στρατιωτικός άξονας, εκτός από εμπορικός. Και το Ιράν έχει ήδη την Συρία, και αν το Ιράν και η Κίνα έπαιρναν και το Ιράκ, η Κίνα θα έβγαινε στην Μεσόγειο (Κίνα-Πακιστάν-Ιράν-Συρία). Αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο για κάποιους αριστερούς, γιατί θα απέφευγε ο άξονας και την Τουρκία, έναν εχθρό της Ελλάδας. Δεν τα έχουν όλοι οι αριστεροί καλά με τους Τούρκους.

Εικόνα


Αν η Κίνα έφτανε στην Μεσόγειο, μπορεί η αριστερά της Ευρώπης να ήταν ευχαριστημένη, αλλά οι Αμερικανοί δεν θα ήταν καθόλου ευχαριστημένοι, και ούτε και οι Ρώσοι θα ήταν ευχαριστημένοι έχοντας μία τέτοια Κίνα από κάτω τους. Η Κίνα ήδη κυριαρχεί οικονομικά στην Κεντρική Ασία και στον Περσικό Κόλπο. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται ποτέ να διεκδικήσουν Ρωσικά εδάφη, κάτι που δεν ισχύει για τους Κινέζους. Και βλέπετε ότι οι Αμερικανοί διεκδικούν το Ιράκ, και αν αφήσουν στην Ρωσία την Συρία, δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα έχει πρόβλημα.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους Γαλλο-Γερμανούς, κάτι που δυσαρέστησε φαντάζομαι τους Κινέζους. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί σκοτώνονται, αλλά συνεργάζονται εναντίον των Κινέζων στην ΕΕ, γιατί η Κίνα απειλεί τις εξαγωγές και των δύο στην ΕΕ.

Είδατε ότι πήγε ο Τσίπρας στην Κίνα, και οι Κινέζοι τον υποδέχτηκαν με την μουσική του Μίκυ Θεοδωράκη, ο οποίος Θεοδωράκης έβρισε τον Τσίπρα πρόσφατα, ίσως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους Γαλλο-Γερμανούς. Ίσως και λόγω ΔΕΗ. Δεν ξέρω ποιος γεμίζει την κοιλάρα του Μίκυ. Το σίγουρο είναι ότι ο Μίκυ Θεοδωράκης εκτιμά αυτούς που του γεμίζουν την κοιλάρα.

Και ο Τσίπρας απάντησε ότι ο αρχαίος πολιτισμός ενώνει την Κίνα και την Ελλάδα, και ταυτόχρονα το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι θέλει να δεσμεύσει κάποια από τα στρέμματα της COSCO στο λιμάνι. Όπως κάνουνε και στους Καταριανούς στο Ελληνικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου