Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Πρώτη Στάση του Τραμπ η Σαουδική Αραβία


Το πρώτο ταξίδι του Τραμπ θα είναι στην Σαουδική Αραβία. Στροφή 180 μοιρών από την πολιτική Ομπάμα. Ο Ομπάμα γύρισε την πλάτη στους Σαουδάραβες για να προωθήσει τον άξονα του φυσικού αερίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κατάρ-Ιράν-Τουρκία). Και προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι ο Ομπάμα ήταν γιος ενός αντι-Αμερικανού Σιίτη Μουσουλμάνου από την Κένυα.

Πάντως όσο και να λέμε ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του κόσμου, και όσο και να λέμε ότι η KGB εξακολουθεί να τρέχει την Ρωσία, το δεδομένο είναι ότι ήταν οι ΗΠΑ που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία νέα τάξη πραγμάτων, για να εξυπηρετήσουν τους συμμάχους τους Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Κατάρ, δημουργώντας τον άξονα Κατάρ-Τουρκία-Ευρώπη και Τουρκμενιστάν-Γεωργία-Ουκρανία-Ευρώπη.

Θα σου πούνε με το δίκιο τους οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην Ρωσία, γιατί κάποια μέρα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον άξονα Ρωσίας-Γερμανίας, και δεν μπορείς να είσαι εξαρτημένος από τον αντίπαλο σου στα ενεργειακά.

Υπάρχει όμως η λύση Βόρεια Αφρική-Γαλλία-Μεγάλη Βρετανία, και υπάρχει και η ακριβή λύση ΗΠΑ-Γαλλία-Μεγάλη Βρετανία. Θα μου πεις ξέρουνε οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ότι δεν θα μαλλλιοκουρευτούν και μεταξύ τους, ώστε να ανησυχούν μόνο για τον Ρωσο-Γερμανικό άξονα? Όχι. Δεν το ξέρουνε.

Πάντως το ότι το πρώτο ταξίδι του Τραμπ είναι στην Σαουδική Αραβία ανεβάζει πολύ την Σαουδική Αραβία, και φαντάζομαι ότι σηματοδοτεί μία πιο συμβατική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, όπως αυτή της προ Ομπάμα περιόδου.

Saudi Arabia first stop on Trump's landmark overseas tour


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου