Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ο Άρτος και τα Θεάματα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία


Το “καλάθι με το ψωμί” της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας ήταν η Αίγυπτος, η Τυνησία (Καρχηδόνα) και η Μεσοποταμία (Ιράκ). Από εκεί έφτανε στην Ρώμη το σιτάρι για να ταίσει τις λεγεώνες.

Η Ρώμη είχε φτάσει να έχει 1 εκατομμύριο κατοίκους. Νομίζω το Λονδίνο της βιομηχανικής επανάστασης έφτασε να έχει ξανά 1 εκ κατοίκους, αλλά πολλούς αιώνες αργότερα. Οι Ρωμαίοι βασίζονταν στην Καρχηδόνα, την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία για να προσφέρουν στους Ρωμαίους “άρτο και θεάματα” στο Κολοσσαίο.Ο Δούναβης ήταν η γραμμή που όριζε συνήθως τα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πάνω από τον Δούναβη υπήρχαν οι βάρβαροι, και οι κλιματικές αλλαγές της Βόρειας Ευρώπης ήταν πολύ χειρότερες από της Νότιας Ευρώπης,  παρά τις μεγάλες πεδιάδες. Άλλωστε και ο πόθος των βαρβάρων πάντα να περάσουν τον Δούναβη και να μπούνε στην Ρώμη ήτανε.

Η Ιταλική χερσόνησος ήταν ελλειμματική σε σχέση με την υπόλοιπη αυτοκρατορία. Τα καράβια που έφταναν στην Ρώμη άδειαζαν σιτάρι, αλλά τις περισσότερες φορές έφευγαν άδεια. Οι Ρωμαίοι είχαν επαναπαυτεί στις δάφνες τους, και είχαν αλλάξει. Είχαν αρχίσει να βασίζονται στις εισαγωγές από την υπόλοιπη αυτοκρατορία, αλλά και σε εισαγωγές πολυτελών αγαθών από την Κίνα και την Ασια, πχ μετάξι και μπαχαρικά, και σιγά σιγά παρήκμασαν και έπεσαν.


Μία από τις μεγάλες πληγές της Αυτοκρατορίας ήταν η μετανάστευση. Αναγκαστική μετανάστευση. Από τις περιοχές που κατακτούσαν οι Ρωμαίο έφερναν στην Ιταλική Χερσόνησο δούλους. Οι δούλοι καλλιεργούσαν τα χωράφια, με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι να καταλήγουν στην πόλη, αφού δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τους δούλους που εργάζονταν δωρεάν. Έτσι σταδιακά το οικονομικό μοντέλο της Ρώμης άλλαξε, και οι Ρωμαίοι άρχισαν να βασίζονται στο κράτος αντί να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Δημοφιλείς πολιτικοί άρχισαν να είναι αυτοί που υπόσχονταν περισσότερο άρτο και περισσότερα θεάματα. Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την Ρώμη.


Από την Σκωτία μέχρι τον Περσικό Κόλπο, από τον Ατλαντικό μέχρι την Κασπία Θάλασσα, και από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Σαχάρα. Γατάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου