Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ελληνικός Εμφύλιος - Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, ΚΚΕ


Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε γιατί οι Αλβανοί, οι Γιουγκοσλάβοι και οι Βούλγαροι αγνόησαν την συμφωνία που είχε κάνει ο Στάλιν με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στην Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945, και χτύπησαν με το ΚΚΕ τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος υποστηρίζονταν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Ο λόγος είναι ότι απλά η Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική για την Αλβανία, την Γιουγκοσλαβία και την Βουλγαρία. Οι Αλβανοί ευελπιστούσαν ότι θα καταφέρουν να πάρουν από την Ελλάδα την Ήπειρο, ώστε να μοιράοζνται με την Ιταλία τον έλεγχο των πυλών της Αδριατικής Θάλασσας, αλλά και του Ιονίου Πελάγους Από την Ήπειρο περνάει η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της Ελλάδας, ο οποίος συνδέει την Τουρκία με την Ιταλία, και από την Ήπειρο θα περάσουν και οι αγωγοί αερίου από την Τουρκία και την Ρωσία για την Ιταλία και την Δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας και πάλι την Αλβανία.

Οι Γιουγκοσλάβοι, οι οποίοι τότε είχαν και τα Σκόπια, τα οποία ο χάρτης εμφανίζει ως Μακεδονία, αλλά και την Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Σλοβενία και την Κροατία, ευελπιστούσαν να πάρουν από την Ελλάδα την Μακεδονία, και να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο, να βγούνε δηλαδή από το μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο Αιγαίο.

Οι Βούλγαροι ευελπιστούσαν να πάρουν από την Ελλάδα την Δυτική Θράκη, και να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο της εξόδου στο Αιγαίο, ώστε να γίνουν η χώρα των δύο θαλασσών.

Γι’αυτό και στον Γράμμο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, οι μαχητές του ΚΚΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό Αλβανοί, ενώ στο Βίτσι, στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία, οι μαχητές του ΚΚΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό Σλάβοι. Τελικά οι Βούλγαροι και οι Γιουγκοσλάβοι έκλεισαν τα στρατόπεδα του ΚΚΕ στις χώρες τους, και το ΚΚΕ παρέμεινε μόνο με τα στρατόπεδα του στην Αλβανία να πολεμάει από τον Γράμμο.

Το 1949 οι Αμερικανοί έδωσαν στον Ελληνικό Στρατό τις βόμβες Ναπάλμ Β, τις οποίες χρησιμοποίησε εναντίον του ΚΚΕ και της Αλβανίας στον Γράμμο, και ο εμφύλιος τελείωσε, αφού ο Στάλιν δεν ήταν διατεθειμένος να αθετήσει την συμφωνία που είχε κάνει με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς για τα Βαλκάνια.ΥΓ

Βάζω την Wikipedia για τον Εμφύλιο δεν τους αρέσει. Αυτό είναι το Marxists.org, η Μαρξιστική ας πούμε Wikipedia, όπου καταχωρούνται σε πάρα πολλές γλώσσες τα έργα των μεγάλων Μαρξιστών. Όπως βλέπετε στην δεύτερη παράγραφο για τον Ελληνικό Εμφύλιο λέει το αυτονόητο, ότι τον Εθνικό Στρατό υποστήριζαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, ενώ το ΚΚΕ υποστήριζαν η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία.

“The Greek Civil War”
2η Παράγραφος
In October 1946, DSE (Democratic Army of Greece) launched a campaign to win control of the whole country, and received support from neighboring Yugoslavia, Albania and Bulgaria. Despite the presence of British troops and aid from the US, the Royalists were not expected to last long against the guerillas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου