Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Η Στροφή προς τους Σουνίτες


Επί Ομπάμα οι ΗΠΑ άλλαξαν στρατηγική, και προσέγγισαν τους Σιίτες (Ιράν), και το αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ιράν+Κατάρ), δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις σχέσεις τους με τους παραδοσιακούς Σουνίτες συμμάχους τους, οι οποίοι βλέπουν εχθρικά την Μουσουλμανική Αδελφότητα (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος), αλλά και με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ άρχισαν να συνεργάζονται με την Ρωσία εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ η Αίγυπτος έκατσε πάνω, γιατί η Κίνα έχει πολύ στενότερους δεσμούς με το Ιράν, και η Ρωσία είναι ο βασικός της αντίπαλος στις αγορές πετρελαίου.

Ο Τραμπ ξανακάνει την στροφή προς τους Σουνίτες και το Ισραήλ. Στην φωτογραφία τον βλέπετε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τον Σαουδάραβα Βασιλιά να προωθούν τον Αμερικανο-Σουνιτικό άξονα κατά της Ισλαμικής τρομοκρατίας, και όταν μιλάνε για Ισλαμική τρομοκρατία αυτοί οι τρεις εννοούν το Ιράν και την Χεζμπολάχ.

Με τους Σουνίτες της Τουρκίας και του Πακιστάν ο Τραμπ θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο. Με την Τουρκία λόγω των Κούρδων της Συρίας. Αν βέβαια ο Τραμπ τα χαλάσει με την Τουρκία θα έχει πολύ καλή σχέση με την μεγάλη εχθρό της Τουρκίας την Αίγυπτο, κάτι που συμφέρει και την Ελλάδα. Αν η Τουρκία έχει κακές σχέσεις και με την Ρωσία και με τις ΗΠΑ ενισχύεται η Ελλάδα. Αλλά να δούμε πως θα πάνε οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ρωσία γιατί η Τουρκία είναι μία πάρα πολύ σημαντική χώρα.

Με το Πακιστάν ο Τραμπ θα δυσκολευτεί λόγω της υποστήριξης που οι Πακιστανοί παρέχουν στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και λόγω της στρατηγικής τους συμμαχίας με τοιυς Κινέζους, και φυσικά λόγω της συμμαχίας των ΗΠΑ με την νέα τους φίλη Ινδία, η οποία είναι ορκισμένη εχθρός του Πακιστάν.

Ο Τραμπ επίσης ξεκινάει μία πολιτική που συναγωνίζεται την πολιτική της Κίνας. Η Κίνας δεν ασχολείται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται, κάτι που την κάνει πολύ δημοφιλή σε σοσιαλιστικές και Ισλαμικές χώρες. Ο Τραμπ θέλει να αντιγράψει την πολιτική της Κίνας, και δήλωσε στο ταξίδι του ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας του οι ΗΠΑ δεν θα λένε στους συμμάχους τους πως να διαχειριστούν τις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί οι Κινέζοι ελέγχουν άφθονους δημοσιογράφους, διανοούμενους, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν κανέναν στην Κίνα όπου δεν επιτρέπεται να κρίνεις το καθεστώς.

NBC’s Bill Neely Trump Trip Notebook: So Long, Saudi Arabia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου