Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Η Απάτη με το Άνοιγμα των Κλειστών Επαγγελμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου. Συμφώνησε δηλαδή να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) στα σούπερ μάρκετ. Θέλω λοιπόν να εξηγήσω γιατί παρόλο που πρόκειται για μία φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, είναι παραδόξως μία μεταρρύθμιση που συμφέρει πολύ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ λιγότερο την ΝΔ.Σε μία σχετικά καπιταλιστική οικονομία, όπως πχ συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία, η απελευθέρωση της αγοράς του φάρμακου είναι κάτι δεδομένο, και είναι και κάτι πολύ καλό. Περισσότερος ανταγωνισμός, χαμηλότερες τιμές κλπ. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι μία καπιταλιστική, αλλά μία σκληρή σοσιαλιστική οικονομία, και από την δεκαετία του 80 και μετά έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Το Ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης ήταν το κράτος να δανείζεται δισεκατομμύρια από το εξωτερικό, ή να παίρνει δισεκατομμύρια επιδοτήσεων από την ΕΕ, και στην συνέχεια προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους, να κάνει δημόσια έργα, και ταυτόχρονα δημιουργεί στα πανεπιστήμια σχολές ελευθέρων επαγγελμάτων, τα οποία προστατεύονται από πολλές κρατικές ρυθμίσεις. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι τα φαρμακεία. Βλέπε “Το Ελληνικό Οικονομικό Μοντέλο”.

Σε μία λοιπόν χώρα όπως την Μεγάλη Βρετανία, αντί ένας έξυπνος μαθητής να σπουδάσει κάποιο από τα ελεύθερα επαγγέλματα, γίνεται στέλεχος σε μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και κερδίζει όσα θα κέρδιζε και ως φαρμακοποιός κλπ. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες και ευκαιρίες. Ή υπάρχουν πολύ λίγες.

Η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία είναι η ΔΕΗ. και η Εθνική Τράπεζα, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι η Λούκα Κατσέλη, η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, του πρώτου υπουργού οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μέσα σε μία μόλις τετραετία έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (1981-1985). Βλέπε “Οι Μεγαλύτερες Ελληνικές Εταιρείες και η Σχέση τους με τα ΜΜΕ”

Τι σημαίνουν τα παραπάνω? Σημαίνουν ότι όταν σε μία σοσιαλιστική ή Ισλαμική χώρα απελευθερώνεις τις αγορές του μικρού ιδιωτικού τομέα,  ουσιαστικά μειώνεις τις έτσι κι αλλιώς λίγες ευκαιρίες της μεσαίας τάξης, πχ φαρμακοποιούς κλπ, σπρώχνοντας την οικονομία σου σε μία κινεζοποίηση. Βλέπε “Το Μοντέλο του Κινεζικού Κρατικο-Καπιταλισμού”.

Εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι υπόλοιπες ευκαιρίες αφορούν σε κακοπληρωμένες δουλειές ιδιωτικών υπαλλήλων,  πχ σε fast food κλπ, ή σε κάποιες κάπως καλύτερες δουλειές του δημοσίου τομέα. Άρα κινεζοποίηση της οικονομίας σου κάνεις όταν απελευθερώνεις τα κλειστά επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, χωρίς ταυτόχρονα να προχωράς σε μία πραγματική φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η οποία θα επέτρεπε σε μεγάλες επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν, προκειμένου να υπάρξει ένας πραγματικός ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα μπορεί να απορροφήσει το δυναμικό που προηγουμένως κατευθύνονταν στα προστατευμένα από το κράτος επαγγέλματα, και λειτουργούσε με υψηλότερες τιμές από αυτές που επέτρεπε η αγορά.

Πραγματική φιλελευθεροποίηση σημαίνει για παράδειγμα να αλλάξεις το δικαστικό σύστημα της χώρας, ώστε να υπάρχει γρήγορη και αδιαμφισβήτητη απονομή δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για τον ρόλο των βαρώνων της δικαιοσύνης, όπως πχ του Πάκη του Παυλόπουλου, της Ζωής Κωνστναντοπούλου και τόσων άλλων.

Φιλελευθεροποίηση της οικονομίας σημαίνει επίσης να αλλάξεις τον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να μην είναι οι εταιρείες στο έλεος του ΚΚΕ, του κάθε Λαφαζάνη και του κάθε συνδικάλα.

Φιλελευθεροποίηση σημαίνει να απελευθερώσεις την αγορά ενέργειας ώστε να έχουν φτηνή ενέργεια οι Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ξένες εταιρείες που θα σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα.

Φιλελευθεροποίηση σημαίνει να επιτρέπεις να μην είναι τα πανεπιστήμια εξαρτημένα από το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και τα σχολεία, ώστε να μην βγαίνουν όλοι οι Έλληνες αγράμματοι.

Φιλελευθεροποίηση σημαίνει να μην επιβάλλεις capital controls, και να αφήνεις τους ανθρώπους να έχουν τα χρήματα τους όπου επιθυμούν.

Φιλελευθεροποίηση σημαίνει να μην ακυρώνεις τα 2/3 των αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε ο Σαμαράς, αντικαθιστώντας τα έσοδα που θα είχες από τις αποκρατικοποίησης και την ανάπτυξη, με φόρους και με περικοπές στις συντάξεις. Βλέπε “ΣΥΡΙΖΑ-Αποκρατικοποιήσεις”.

Μην μπερδεύετε την διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει λίγο νερό στο κρασί του στο θέμα της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ με πραγματική διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η ΔΕΗ δεν είναι θέμα της χρεοκοπίας, αλλά θέμα της νομοθεσίας ΕΕ. Η ΕΕ δεν επιτρέπει μία εταιρεία, δημόσια ή ιδιωτική, να έχει πάνω από το 50% της αγοράς. Αν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν ήταν θέμα ΕΕ αλλά μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε τις συντάξεις ακόμη και στο μηδέν, προκειμένου να βρει τα έσοδα και να μην γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Και θα έβγαινε ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Γιώργος Αυτιάς να λένε στους σανοφάγους ότι φταίει ο κακός Σόιμπλε.

Φιλελευθεροποίηση της οικονομίας σημαίνει να προχωρήσεις την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και να μην μπλοκάρεις τους Καταριανούς επειδή γουστάρεις τους Ιρανούς, ή επειδή θέλεις να βάλεις τους Καλογρίτσες σου στο κόλπο. Οι Καταριανοί είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως, λόγω του μικρού πληθυσμού τους και της τεράστιας ρευστότητας τους, και δεν έχεις την πολυτέλεια να τους σνομπάρεις, την στιγμή που ξέρεις ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα του Λαφαζάνη και της Ζωής. Μόνο Ρώσοι, Άραβες, Τούρκοι, Ιρανοί, Κινέζοι και Βενεζουελάνοι θα έρθουν στην Ελλάδα.

Φιλελευθεροποίηση της οικονομίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να καταστρέφεις, να εξαθλιώνεις  και να κινεζοποιείς την μεσαία σου τάξη, χωρίς να της δίνεις κάποια άλλη ευκαιρία. Γιατί αυτό κάνεις όταν ανοίγεις τα κλειστά επαγγέλματα, χωρίς να φιλελευθεροποιείς πραγματικά την οικονομία σου.

Δείτε και τα βενζινάδικα. Οι βενζινάδες είναι μία κοινωνική ομάδα της μεσαίας τάξης. Αν επιτρέψεις την πώληση των καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ, ναι μεν πετυχαίνεις μεγαλύτερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, αλλά και μείωση της φοροδιαφυγής. Αλλά ταυτόχρονα δεν δίνεις σε αυτή την ομάδα περιθώρια αντίδρασης, αν δεν φιλελευθεροποιήσεις την οικονομία σου, ώστε να δημιουργήσεις ανάπτυξη, και με την ανάπτυξη να αντισταθμίσουν οι βενζινάδες τις χασούρες που θα έχουν από τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό και την μείωση των τιμών.

Αναφέρω ενδεικτικά τους φαρμακοποιούς και τους βενζινάδες επειδή γνωρίζω κάποιους. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά δείτε τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, δύο από τις αγαπημένες συντεχνίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και δείτε πόσο διαφορετικά φέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις συντεχνίες, σε σχέση με άλλες συντεχνίες.

Ποια είναι η ουσία των όσων λέω. Η ουσία δεν είναι οι φαρμακοποιοί και οι βενζινάδες. Οι φαρμακοποιοί και οι βενζινάδες είναι δύο πολύ μικρές κοινωνικές ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της κάθε κοινωνίας. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι η “ψευτο-φιλελευθεροποίηση” των σοσιαλιστικών και Ισλαμικών οικονομιών, όταν αυτές οι οικονομίες μετά από χρόνια γραφειοκρατίας και διαφθοράς φτάνουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτού του ψευτοφιλελευθερισμού που λαμβάνει χώρα στις σοσιαλιστικές και τις Ισλαμικές χώρες είναι το υποτιθέμενο άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεις στα κεφάλαια να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα από την σοσιαλιστική ή Ισλαμική χώρα.

Πολύ συχνά τα αποτυχημένα κράτη σοσιαλιστικά και Ισλαμικά κράτη, αναζητώντας ανάπτυξη, αλλά μη θέλοντας να κάνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, συμμαζεύουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα, και προχωράνε σε μία ψευτοαπελευθέρωση του, ώστε να μπορούν να στέλνουν κεφάλαια και να κάνουν επενδύσεις στην χώρα οι Άραβες, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ιρανοί κλπ.

Χωρίς όμως οι σοσιαλιστές και οι Ισλαμιστές να πειράξουν επί της ουσίας την γραφειοκρατία και την διαφθορά. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν να έρχονται κεφάλαια στην χώρα, ώστε να επενδυθούν στην αγορά ακινήτων ή στις υποδομές. Γιατί η αγορά ακινήτων και οι υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε σοσιαλιστικά και Ισλαμικά καθεστώτα υψηλής γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Αρκεί να υπάρχει κάποιος να βάλει τα χρήματα. Βλέπετε ότι και ο Ερντογάν εκβιάζει συνέχεια τους Άραβες και τους Κινέζους, ζητώντας επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας και σε έργα υποδομής.

Άλλο παράδειγμα ψευτοφιλελευθεροποίησης είναι οι απολύσεις του δημοσίου. Αν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ βρει τα σκούρα μπορεί να πει “απολύω 5.000 υπαλλήλους της ΔΕΗ, και κόβω από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο”. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αλλά δεν πρόκειται για πραγματική φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Είναι απλά συμμάζεμα της οικονομίας. Φιλελευθεροποίηση είναι να απελευθερώσεις την αγορά ενέργειας και να την δώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και αν φυσικά χρειαστεί να κάνεις απολύσεις να κάνεις απολύσεις. Αλλά οι απολύσεις από μόνες τους είναι συμμάζεμα και όχι μεταρρύθμιση.

Γιατί λοιπόν βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ η ψευτοφιλελευθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας? Τον βολεύει γιατί ένα εξαθλιωμένο πρώην μέλος της Ελληνικής μεσαίας τάξης όταν κινεζοποιείται έρχεται στο έλεος των σοσιαλιστών. Του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ενός άλλους κόμματους που θα βγάλουν οι δημοσιογράφοι αύριο αν ο Τσίπρας δεν κάνει χούντα.

Γιατί ελπίζει να πάρει κάποιο επιδοματάκι και να επιβιώσει. Είναι παράδοξο, αλλά όσο πιο πολύ κινεζοποιείς τον λαό σου τόσο περισσότεορ σοσιαλισμό θέλει αυτός ο λαός.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν την κινεζοποίηση της οικονομίας ως αποτέλεσμα του καπιταλισμού και όχι του σοσιαλισμού. Άκουγα έναν δημοσιογράφο στο Ε ο οποίος έλεγε “τι θέλει ο καπιταλισμός? Φτηνά μεροκάματα”. Και όλοι στο τραπέζι συμφωνούσαν. Ενώ τα φτηνά μεροκάματα τα θέλουν οι κινεζοποιημένες και όχι οι καπιταλιστικές κοινωνίες. Βλέπε “Το Μοντέλο του Κινεζικού-Κρατικοκαπιταλισμού”.

Άρα με την ψευτοφιλελευθεροποίηση της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την μεσαία τάξη, η οποία ανήκει κυρίως στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και διευρύνει την εκλογική του βάση. Επίσης κόβει έξοδα και αποφεύγει τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πίστευε ότι θα εκβίαζε την ΕΕ και ότι θα έπαιρνε παραπάνω λεφτά. Απλά ήθελε να βάζει φόρους και να κόβει συντάξεις, παρουσιάζοντας τα στους σανοφάγους ως επιλογή των “κακών δανειστών”. Ενώ ήταν μία συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις μπορεί. Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βλέπε “Μαθήμτα Μακροοικονομίας για Σανοφάγους”Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου