Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Αυστρία – Ρωσία-Βόσπρος-Δαρδανέλια


Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι είχαν νικήσει τους Οθωμανούς και τους Αιγυπτίους στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, και είχαν επιβάλλει στους Οθωμανούς την δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1830 στην Πελοπόννησο, αλλά αυτό δεν είχε λύσει τις μεταξύ τους διαφορές.

Οι Ρώσοι ήθελαν είτε να τους δώσουν οι Οθωμανοί προνόμια στην Ανατολική Μεσόγειο, στην σημερινή Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ή ακόμη καλύτερα να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ευρώπη, και να μοιραστούν με τους Αυστριακούς τον έλεγχο των Στενών, με τους Αυστριακούς να ελέγχουν τα Δαρδανέλια και τους Ρώσους τον Βόσπορο (εικόνα 1).Αυτό δεν το ήθελαν οι Γάλλοι, και πολύ περισσότερο δεν το ήθελαν οι Βρετανοί. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα Ρωσικά εμπορικά πλοία που μετέφεραν το σιτάρι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην Μεσόγειο, αλλά δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δούνε αυτά τα πλοία να συνοδεύονται από το Ρωσικό Ναυτικό, κάτι που θα απειλούσε την πρόσβαση τους στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν τους Ρώσους στην Ινδία και το Πακιστάν, την τότε ενιαία Ινδία (Great Game). Ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου ήταν καθοριστικής σημασίας για τους Βρετανούς, προκειμένου να επικοινωνούν εμπορικά και στρατιωτικά με τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδία, την σημαντικότερη αποικία τους, η οποία τροφοδοτούσε με βαμβάκι την Βρετανική βιομηχανία, μαζί με τον Αμερικανικό Νότο.

Μαζί με τους Γάλλους, οι Βρετανοί πίεζαν τους Οθωμανούς να τους επιτρέψουν να κατασκευάσουν σιδηροδρόμους που θα συνέδεαν τον Περσικό με την Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την Διώρυγα του Σουέζ οι Βρετανοί δεν είχαν καταφέρει ακόμη να την δημιουργήσουν, κάτι που έγινε το 1869.Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν ήταν σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να επιστρέψουν στους Ρώσους και τους Αυστριακούς να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να πάρουν τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως έχω ξαναπεί, στην διπλωματία όταν έχεις δύο εχθρούς, υποστηρίζεις τον πιο αδύναμο εκ των δύο, ώστε ο ισχυρότερος να μην τον βγάλει από την μέση και στραφεί εναντίον σου. Αυτό ισχύει για όλους, είναι θέμα στρατηγικής, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λένε με ύφος χιλίων καρδιναλίων οι αριστεροί και οι Ισλαμιστές “διαίρει και βασίλευε”, όταν θέλουν να διακινήσουν θεωρίες συνωμοσίες εναντίον της Δύσης. Είναι κάτι που ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους Δυτικούς.

Οι Βρετανοί λοιπόν, μαζί με τους Γάλλους και τους Οθωμανούς, επιτέθηκαν στην Χερσόνησο της Κριμαίας στην  Ρωσία, όταν η Ρωσία χτύπησε τους Οθωμανούς στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.


Οι Αυστριακοί δεν ήταν τόσο εύκολο να βοηθήσουν τους Ρώσους, οι οποίοι ήταν έτσι και αλλιώς αντίπαλοι τους, γιατί οι Αυστριακοί ήταν στην πιο ευαίσθητη θέση, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τους Γάλλους, και τους Ρώσους και τους Οθωμανούς στα σύνορα τους (εικόνα 3).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου