Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Οι Σπαρτιάτες Έξω από τα Τείχη της Αθήνας


Οι Αθηναίοι προσπαθούσαν πάντα να έχουν τείχη που θα έφταναν από την Ακρόπολη μέχρι τα λιμάνια τους στον Πειραιά και τον Φάληρο, ώστε να μπορούν να κάνουν εισαγωγή τροφίμων από την θάλασσα κατά την διάρκεια των Σπαρτιατικών εισβολών. Αυτό ενοχλούσε πάρα πολύ τους Σπαρτιάτες, και υπήρχαν συνεχώς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους για τον βαθμό της οχύρωσης της Αθήνας που ήταν διατεθειμένη να ανεχτεί η Σπάρτη χωρίς πόλεμο.
Όταν οι Σπαρτιάτες έχαναν την ψυχραιμία τους, ξεκινούσαν με τον στρατό τους και έφταναν έξω από τα τείχη της Αθήνας, ελπίζοντας ότι οι Αθηναίοι θα έβγαιναν να τους αντιμετωπίσουν. Όταν οι Αθηναίοι δεν τολμούσαν να βγουν έξω, αποφεύγοντας το ανίκητο πεζικό των Σπαρτιατών, οι Σπαρτιάτες άρχιζαν να καίνε και να λεηλατούν τις καλλιέργειες που βρίσκονταν έξω από τα τείχη, ελπίζοντας ότι θα αναγκάσουν τους Αθηναίους να βγούνε έξω.

Ακόμη και αν οι Αθηναίοι δεν έβγαιναν έξω, οι Σπαρτιάτες ήλπιζαν ότι ταπεινώνοντας τους θα ενθάρρυναν τα νησιά που ήταν υπό τον έλεγχο των Αθηναίων να εξεγερθούν, βλέποντας τους προστάτες τους Αθηναίους να μένουν κρυμμένοι και ταπεινωμένοι πίσω από τα τείχη τους ενώ οι Σπαρτιάτες κατέστρεφαν τις καλλιέργειες τους. Το πρόβλημα όμως για τους Σπαρτιάτες ήταν ότι δεν είχαν ναυτικό για να στείλουν σε αυτές τις πόλεις, ώστε να τις υποστηρίξουν σε περίπτωση εξέγερσης εναντίον της Αθήνας.

https://en.wikipedia.org/wiki/Long_Walls#/media/File:AtheneOudheid.JPG

Οι Σπαρτιάτες ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν να ψοφήσουν στην πείνα τους Αθηναίους, αλλά παρακολουθούσαν απογοητευμένοι τα πλοία των Αθηναίων να φέρνουν φορτία με σιτάρι και να τροφοδοτούν την Αθήνα από τον Πειραιά, παραμένοντας εντός των τειχών, χωρίς το πεζικό των Σπαρτιατών να μπορεί να τους σταματήσει.


Οι Σπαρτιάτες κατέστρεψαν τα τείχη των Αθηναίων με την νίκη τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ), ο οποίος σηματοδότησε το τέλος των Αθηναίων, αλλά και των Σπαρτιατών. Όταν καταστρέφονταν τα τείχη της Αθήνας οι Σπαρτιάτες έπαιζαν μουσική και γλεντούσαν παρακολουθώντας εκστασιασμένοι το θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου