Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Ο Νέος Φρανκενστάιν : Al-Qaeda+ISIS


Ωραίο άρθρο του National Interest για την πολύ πιθανή συμμαχία που μπορεί να δημιουργηθεί μετά την εκλογή Τραμπ ανάμεσα στον ISIS και την Al-Qaeda στην Σουνιτική Συρία και στο Σουνιτικό Ιράκ, η οποία θα αποτελέσει έναν νέο πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ.

Εγώ να πω ότι πράγματι είναι πιθανό να υπάρξει μία τέτοια συμμαχία μετά την εκλογή Τραμπ. Όσο οι Αμερικανοί χτυπούσαν τον Άσαντ στην Συρία, οι Σουνίτες της Συρίας είχαν συμφέρον να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εναντίον των Ρώσων, γιατί οι Ρώσοι κάλυπταν τον Άσαντ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Al-Qaeda της Συρίας τα έσπασε με το Ιράν και την Χεζμπολάχ και συνεργάστηκε με το Κατάρ και την Τουρκία, και φτάσαμε σε σημείο να πει ο πρώην διευθυντής της CIA Στρατηγός Petreaus ότι ίσως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν στην Συρία με την Al-Qaeda, προκειμένου να χτυπήσουν τον ISIS, ο οποίος υποστηρίζονταν από τον Άσαντ και την Ρωσία. Η Al-Qaeda της Συρίας έφτασε το 2015 να αλλάξει όνομα, και ανέστειλε τις δραστηριότητες της εναντίον της Δύσης, ώστε να επικεντρώσει τις προσπάθειες της εναντίον του Άσαντ, μήπως και δελεάσει το ΝΑΤΟ να την υποστηρίξει στην Συρία.Οι Σουνίτες του Ιράκ, σε αντίθεση με τους Σουνίτες της Συρίας, ήθελαν να διώξουν από το πλούσιο σε πετρέλαιο Νότιο Ιράκ τους Σιίτες που υποστηρίζονταν από τους Αμερικανούς, οι οποίοι μετά την ανατροπή του Σαντάμ από τους Αμερικανούς είχαν πάρει το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο του Ιράκ βρίσκεται στο νότιο (σιιτικό) και στο βόρειο (κουρδικό) τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα οι Σουνίτες Ιρακινοί να έχουν στεγνώσει.

Και γι’αυτό και οι Σουνίτες του Ιράκ, σε αντίθεση με τους Σουνίτες της Συρίας, είχαν συμφέρον να συνεργάζονται με τους Ρώσους και τον Άσαντ εναντίον των ΗΠΑ στο Ιράκ, για να πετάξουν τους Σιίτες και τους Αμερικανούς στην θάλασσα. Ενώ οι Σουνίτες της Συρίας ήθελαν την υποστήριξη των ΗΠΑ για να πετάξουν τους Σιίτες (Αλαουίτες) του Άσαντ και τους Ρώσους στην θάλασσα.

Γι’ αυτό και ο Άσαντ, με τις ευλογίες της Ρωσίας, έδωσε στους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσέιν (ISIS) μικρές πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, και τους βοήθησε να πάρουν και πετρελαιοπηγές στο Ιράκ. Και οι άνθρωποι του Σαντάμ φόρεσαν τον Ισλαμικό μανδύα και άρχισαν να κυνηγάνε στην Συρία τους Σουνίτες που συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Τούρκους και τους Άραβες, και οι οποίοι χτυπούσαν τον Άσαντ (Μουσουλμανική Αδελφότητα και ISIS).

Τις πετρελαιοπηγές του ISIS βομβάρδισαν οι Γάλλοι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, με ενορχηστρωτή προφανώς τον Άσαντ, ο οποίος ήταν ο παραδοσιακός υποστηρικτής του PKK, και έχει μεγάλη παράδοση τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία. Και προφανώς ήταν πίσω και από πολλές επιθέσεις στην Τουρκία.

Με την εκλογή Τραμπ οι Αμερικανοί θέλουν να αφήσουν την Συρία στην Ρωσία με αντάλλαγμα η Ρωσία να μην βοηθήσει την Κίνα και το Ιράν στο Ιράκ (την Συρία για το Ιράκ). Αν γίνει αυτό, οι φτωχοί σε πετρέλαιο και αέριο Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ θα πάψουν να έχουν αντίθετα συμφέροντα, αφού οι μεν (σουνίτες Συρίας) δεν θα μπορούν να πετάξουν τον Άσαντ στην θάλασσα, και οι δε (σουνίτες Ιράκ) δεν θα μπορούν να πετάξουν στους τους Σιίτες του Ιράκ στην θάλασσα. Επομένως θα έχουν κίνητρο να ενωθούν, και όχι μόνο σε επίπεδο τρομοκρατίας. Η Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ δεν έχει πετρέλαιο, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ένας ενιαίος διάδρομος που θα ενώσει το Ιράν με την Συρία, είτε τον Κόλπο με την Τουρκία. Ή θα μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα σουνιτικό κρατίδιο τρομοκράτη.Στο θέμα της τρομοκρατίας, αν οι Ρώσοι τα βρούνε με τις ΗΠΑ, η Al-Qaeda και ο ISIS δεν θα έχουν μεγάλα περιθώρια αντίδρασης, γιατί οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ θα φοβούνται να τους υποστηρίξουν. Γιατί αν  οι ΗΠΑ χτυπήσουν τους Ιρανούς θα είναι δύσκολο για τους Ρώσους να τους καλύψουν, εφόσον θα τα έχουν βρει με τις ΗΠΑ. Εκτός και αν τους βοηθήσει η Κίνα, ή ο σύμμαχος της Κίνας το Πακιστάν, που επίσης έχει μεγάλη παράδοση στην τρομοκρατία.

Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το τι θα κάνουν ο ISIS και η Al-Qaeda, όσο το πόσο θα τα βρούνε οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί. Γιατί αν τα βρούνε αυτοί οι τρεις μεταξύ τους, οι επιχειρησιακές δυνατότητες των τρομοκρατών θα είναι περιορισμένες, και ακόμη και αν οι Πακιστανοί, οι Άραβες ή οι Τούρκοι θέλουν να τους υποστηρίξουν θα είναι διστακτικοί και θα φοβούνται, χωρίς κάποια μεγάλη δύναμη να καλύπτει τα νώτα τους.


An ISIS–Al Qaeda 'Frankenstein' Could Be On Its Way


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου