Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Γερμανικές Εκλογές (Μάιος 2017)

Με 11, 12 ακόμη και 13 μονάδες προηγούνται στις δημοσκοπήσεις οι κεντροδεξιοί στην Γερμανία (CDU), έναντι των σοσιαλδημοκρατών (SPD). Όταν οι Γάλλοι απειλούσαν να βγάλουν μπροστά την Λεπέν, οι Γερμανοί κεντροδεξιοί είχαν κάνει πίσω, για να βγούνε μπροστά οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Ρώσους, και είναι αυτοί που προώθησαν με την Ρωσία τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream, αφού πρώτα οι ίδιοι έλυσαν το ασφαλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας.

Μέσα σε χρόνο dt οι σοσιαλδημοκράτες έκλεισαν την ψαλίδα των 15 μονάδων. Τις περισσότερες φορές, όταν η ψαλίδα κλείνει ή ανοίγει τόσο απότομα, η πτώση και η άνοδος γίνεται με την συναίνεση αυτού που πέφτει. Και στις Γαλλικές εκλογές η Λεπέν βγήκε στο τελευταίο debate και άφησε τον Μακρόν να την διαλύσει. Στις επόμενες εκλογές, αν οι Γερμανοί δεν τα βρούνε με τους Γάλλους θα τον κάνει σουβλάκι. Όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015 (θα μας βγάλετε από το ευρώ vs η ελπίδα έρχεται).

Τώρα που οι Γάλλοι έβγαλαν τον Μακρόν, οι Γερμανοί σοσιαληδμοκράτες κάνουν ξανά πίσω, και αφήνουν τους Γερμανούς κεντροδεξιούς να βγούνε μπροστά, επειδή οι Γερμανοί κεντροδεξιοί έχουν παραδοσιακά κακές σχέσεις με τους Ρώσους και καλές με τους Αμερικανούς, ώστε να καθησυχάσουν τους Γάλλους για την συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας.

Κάνει μεγάλο λάθος όποιος νομίζει ότι τα κόμματα δεν συνεννοούνται στην εξωτερική πολιτική μεταξύ τους. Σε περιπτώσεις που πλησιάζουν τον εμφύλιο είναι που τα κόμματα μίας χώρας δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, και υποστηρίζουν διαφορετικές συμμαχίες. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους μεγάλης έντασης, μεγάλων πολέμων κλπ. Σε περιόδους που οι μεγάλες δυνάμεις τα βρίσκουν μεταξύ τους, και τα κόμματα των μικρότερων δυνάμεων προσπαθούν να τα βρούνε μεταξύ τους και να προσαρμοστούν στο πλαίσιο που χαράσσεται από τις μεγάλες δυνάμεις, πχ στην παρούσα φάση ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ.

Βέβαια για τον Σουλτς έπαιξε και έναν ρόλο το ότι τον στήριξε ο κατσικοπόδαρος Αλέξης, και ως γνωστόν όποιον στηρίζει ο Αλέξης πέφτει, όπως λέει και ο Άδωνις.

Opinion polling for the German federal election, 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου