Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Τραμπ VS Πούτιν (η αντίδραση των Ισραηλινών)

Οι Ισραηλινοί ήταν από τους πρώτους που βγήκαν να υποστηρίξουν την επίθεση Τραμπ στον Άσαντ. Σχεδόν πανηγύρισαν το χτύπημα. Δεν δείχνει αυτό ότι το χτύπημα ήταν πολύ χειρότερο για τους εχθρούς των Ισραηλινών, τους Ιρανούς, την Χεζμπολάχ και τον Άσαντ, και πολύ λιγότερο για τους Ρώσους, με τους οποίους οι Ισραηλινοί έχουν πολύ καλή συνεργασία εναντίον της Τουρκίας και του Κατάρ?

Οι Ρώσοι βέβαια ξέχεσαν τους Ισραηλινούς, αλλά το ερώτημα είναι γιατί οι Ισραηλινοί έκαναν τόσο θόρυβο για την επίθεση του Τραμπ, αν όντως έθιξε περισσότερο την Ρωσία, και όχι το Ιράν και τον Άσαντ, την στιγμή που χρειάζονται την Ρωσία τόσο πολύ για να κρατάει την Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο?

Θα πει κάποιος ότι το έκαναν για να δείξουν ότι μετά τα προβλήματα που υπήρχαν στις σχέσεις Ομπάμα-Νετανιάχου, οι Ισραηλινοί ξαναέγιναν το πιστό σκυλί των Αμερικανών μετά την εκλογή Τραμπ. Μα αυτό είναι από τα ευκόλως εννοούμενα. Δεν το γνωρίζει αυτό ο Τραμπ? Γιατί να βγούνε και να πανηγυρίσουν την επίθεση, αν γνώριζαν ότι αυτό θα προκαλέσει πραγματικά προβλήματα στην σχέση τους με την Ρωσία?

Προφανώς τώρα που οι Ισραηλινοί θα έχουν καλύτερες σχέσεις με τους Αμερικανούς, θα έχουν και χειρότερες σχέσεις με τους Ρώσους. Αλλά η λογική λέει ότι για να πανηγυρίσουν οι Ισραηλινοί την επίθεση περισσότερο εθίγησαν από την επίθεση ο Άσαντ και το Ιράν, και πολύ λιγότερο οι Ρώσοι, γιατί η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία είναι ότι πιο επικίνδυνο έχουν αντιμετωπίσει οι Ισραηλινοί στην ιστορία τους. Αν λοιπόν η επίθεση αυτή έφερνε τους Ρώσους και τους Αμερικανούς κοντά σε έναν πόλεμο στην Συρία, οι Ισραηλινοί δεν θα είχαν κανέναν απολύτως λόγω να πανηγυρίζουν.

Αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι η επίθεση άρεσε στους Ρώσους, ή ότι δεν ενόχλησε τους Ρώσους, ή ότι οι Ρώσοι δεν θα κάνουν κάτι για να απαντήσουν. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν για τους Ρώσους αυτή η επίθεση, και πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν για τον Άσαντ και το Ιράν. Γιατί άλλα τα συμφέροντα της Ρωσίας, άλλα του Ιράν, και άλλα του Άσαντ.

NETANYAHU: I SUPPORT TRUMP'S DECISION TO BOMB SYRIA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου