Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Τουρκία VS Ρωσία (Η Τρομοκρατική Επίθεση στο Μετρό της Ρωσίας)

Την χθεσινή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ακολούθησε σήμερα η πιο σκληρή επίθεση με χημικά που έκανε ο Άσαντ εναντίον Σουνιτών μαχητών της Al-Qaeda, σε μία πόλη που ελέγχεται από Σουνίτες αντάρτες (65 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες).

Στην Συρία δεν ισχύει ο κανόνας ότι το Ιράν τα έχει καλά με την Al-Qaeda. Οι Άραβες του Κόλπου έχουν πλέον πολύ περισσότερες παρτίδες με την Al-Qaeda στην Συρία, η οποία μάλιστα άλλαξε όνομα και έκοψε τους δεσμούς της με την Al-Qaeda για να μπορεί να υποστηριχθεί από συμμάχους των ΗΠΑ.

Το άρθρο γράφει ότι η επίθεση του Άσαντ δυσκολεύει την σχέση Πούτιν-Ερντογάν. Πολύ λογικό, αφού η Τουρκία και οι Άραβες του Κόλπου είναι οι προστάτες των Σουνιτών της Συρίας, οι οποίοι χτυπούν τον Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζουν οι Ρώσοι και το Ιράν. Άλλωστε ο Ερντογάν διεκδικεί τον ρόλο του πατερούλη των Μουσουλμάνων. Όλων των Μουσουλμάνων, Σουνιτών, Σιιτών, και ότι άλλο υπάρχει.

Οι ΗΠΑ, γράφει το άρθρο, καταδίκασαν την επίθεση του Άσαντ, αλλά η διακυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ανατροπή Άσαντ δεν αποτελεί προτεραιότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Χωρίς να ξέρω φυσικά τι έχει συμβεί, η λογική λέει ότι την επίθεση στην Ρωσία δεν την έκανε η Τουρκία, γιατί η επίθεση αυτή δυσκολεύει την Τουρκία. Πιο λογικό είναι να υποστήριξαν την επίθεση οι Άραβες του Κόλπου, είτε μέσω της επιρροής τους στην Al-Qaeda, είτε μέσω της επιρροής τους στον ISIS, γιατί οι Άραβες του Κόλπου θίγονται από την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας, και κυρίως φυσικά το Κατάρ. Εννοείται ότι και το Ιράν θίγεται, αλλά το Ιράν δεν θα τολμούσε να κάνει επίθεση στην Ρωσία. Άρα ακόμη και αν το Ιράν χαίρεται με τις εξελίξεις δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπόπτους.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πως τα βλέπουν οι Γάλλοι όλα αυτά.

'Inhuman' chemical attack tests Turkey's relations with Russia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου