Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Αχμαντινετζάντ VS Τραμπ


Και ξαφνικά ο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, ο σκληρος πρώην πρόεδρος του Ιράν, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του Ιράν στις “εκλογές” που θα γίνουν τον Μάιο. Ο Αχμεντινετζάντ, ίνδαλμα φαντάζομαι του Μπογδάνου και της Μπουσδούκου, ήταν αυτός που μαζί με τον  Τσάβεζ, τον Κάστρο, τον Άσαντ και την Χεζμπολάχ, λειτουργούσαν το aero-terror, το δίκτυο ναρκωτικών, εμπορίου όπλων και τρομοκρατίας που λειτουργούσε στον άξονα Βενεζουέλας-Συρίας, με τις ευλογίες φυσικά και της Ρωσίας και της Κίνας.

Τον Αχμεντινετζάντ διαδέχθηκε ο πιο μετριοπαθής Χασάν Ρουχανί, ο οποίος είναι αυτός που με τον Ομπάμα έκανε την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αχμεντινετζάντ υποστηρίζει ότι το Ιράν θα πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις ΗΠΑ.

Αν εκλεγεί ο Αχμεντινετζάντ, και μαζί με την Χεζμπολάχ αρχίσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των ΗΠΑ, είτε στις ΗΠΑ, είτε στο Ιράκ, ο Τραμπ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τον αντιμετωπίσει, και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ρωσία. Γιατί αν η Ρωσία δεν στηρίξει το Ιράν, το Ιράν θα στραφεί προς την Γαλλία. Την Κίνα έτσι και αλλιώς την έχει δεδομένη το Ιράν, γιατί τα συμφέρονταν του Ιράν και της Κίνας είναι δεμένα λόγου του ενεργειακού διαδρόμου Κίνας-Ιράν.

Όσο οι Ρώσοι στηρίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και πουλάνε όπλα στους Ιρανούς, οι Ιρανοί αποφεύγουν την Ευρώπη, ώστε να μην χτυπήσουν την Gazprom και την Rosneft, τις μεγαλύτερες εταιρείες αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας, οι οποίες βασίζονται στις εξαγωγές τους στην Ευρώπη.

Αν οι Ρώσοι τα βρούνε με τους Αμερικανούς, έστω και μερικώς, οι Ιρανοί μπορούν να προτείνουν στους Γάλλους να τους τροφοδοτούν με φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέσω του διαδρόμου Ιράν-Ιράκ-Συρίας, ώστε οι Γάλλοι να αποφεύγουν τους Ρώσους και τους Γερμανούς (Nord Stream), και να αποφεύγουν τους Ρώσους και τους Τούρκους (Turk Stream). Και φυσικά να σταματήσουν οι Ιρανοί να υποστηρίζουν στην Βόρεια Αφρική τους Ισλαμιστές τρομοκράτες που κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Γάλλων, αφήνοντας στους Γάλλους το ουράνιο της Βόρειας Αφρικής.

Το θέμα όμως είναι ότι για τους Ρώσους είναι πολύ πολύτιμη μία βελτίωση των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ, και αυτό σημαίνει ότι αν οι Γάλλοι και οι Κινέζοι, μαζί με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς, υπονομεύουν την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, θα είναι σαν να υπονομεύουν τα συμφέροντα της Ρωσίας, και αυτό σίγουρα δεν θα αρέσει καθόλου στους Ρώσους.

Πολύ δύσκολες αποφάσεις, γιατί αν οι Ρώσοι επιτρέψουν να χτυπήσουν οι Αμερικανοί τους Ιρανούς, και στην συνέχεια ανέβουν στην εξουσία μετριοπαθείς φιλοδυτικοί Ιρανοί, ένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί στο μέλλον να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, πλήττοντας τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η λύση για τους Αμερικανούς, αν θέλουν να είναι αξιόπιστοι απέναντι στους Ρώσους, είναι να προωθήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τους Ρωσικούς αγωγούς αερίου, δηλαδή τον Nord Stream 2, τον Turk Stream, τον αγωγό Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, και τον αγωγό Ρωσίας-Τουρκμενιστάν-Πακιστάν-Ινδίας. Και μετά άσε τους Μπογδάνους και τις Μπουσδούκες να ουρλιάζουν.

"In surprise move, Iran's Ahmadinejad to run for president", Απρίλιος 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου