Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

ΕΕ VS ΗΠΑ και Ιράν VS Ρωσία


Η ΕΕ υπέγραψε για πρώτη φορά συνεργασία με το Ιράν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Την στιγμή που ο Τραμπ απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ΕΕ βαδίζει προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση, με την Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, να κάνει πόλεμο στον Τραμπ.

Η Μογκερίνι προέρχεται από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τους παλιούς Ιταλούς Κομμουνιστές επί Σοβιετικής Ένωσης, η Μογκερίνι είναι σκληρή Ισλαμίστρια και σκληρή επικρίτρια της Ρωσίας, όπως συμβαίνει σήμερα με τους περισσότερους αριστερούς, οι οποίοι τα έχουν καλά είτε με τον άξονα Κίνας-Ιράν, είτε τα έχουν καλά με τους Λατίνους. Όσο οι Ρώσοι τα έχουν καλά με αυτούς δεν τους ενοχλούν. Αν όμως οι Ρώσοι τα βρούνε με τους Αμερικανούς θα ξεσηκωθεί η αριστερά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Όσοι τα έχουν καλά με τους Άραβες ήδη έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της Ρωσίας για την Συρία.

Ο Τραμπ θέλει να βοηθήσει τους Ρώσους να πουλήσουν φυσικό αέριο στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Ινδία, ώστε να σπάσει ο άξονας Κίνας-Ρωσίας-Ιράν (Κόκκινη Τζιχάντ). Αλλά αν η Ρωσία στείλει φυσικό αέριο στην Ασία τότε και το Ιράν θα στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μαζί με το Κατάρ, από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο το οποίο και μοιράζονται (South Pars/North Field).Αν φυσικά το ΝΑΤΟ σταματήσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τότε το Ιράν δεν θα μπορεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να απειλήσει και την Ρωσία. Αλλά όπως είπα ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία θα έχει να αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή αριστερά, η οποία κυκλοφορεί πολύ άνετα με μαντίλες στο Ιράν. Γι’αυτό και βλέπετε την ΕΕ υπέρ του Ιράν, και τις ΗΠΑ να βρίσκονται κοντά σε μία σύγκρουση με το Ιράν, και τις ΗΠΑ να φοβούνται την Κίνα, την ΕΕ να φοβάται την Ρωσία, και τον Τραμπ να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Κανείς δεν αποκλείει μία σύρραξη ΗΠΑ-Ιράν.

Οι Ισραηλινοί παρακαλάνε τους Αμερικανούς να τους δώσουν τον εξοπλισμό να χτυπήσουν το Ιράν. Αμερικανικός εξοπλισμός και Ισραηλινό αίμα. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι Ρώσοι δεν θα θέλουν να ανατραπούν οι Μουλάδες του Ιράν και να ανέβει στην εξουσία μία φιλοδυτική κυβέρνηση, και αυτό ισχύει και για την Κίνα. Επομένως ένα χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν έχει κάποιες πιθανότητες, αλλά το να ανατρέψουν οι ΗΠΑ τους μουλάδες δεν είναι και τόσο εύκολο να έχει την έγκριση της Ρωσίας.

Υπάρχει η λύση να υπογραφούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια της ΕΕ με την Ρωσία, για προμήθεια αερίου, ώστε να κορεστεί η αγορά και οι πιθανοί Ιρανο-Καταριανοί αγωγοί να μην είναι έτσι κι αλλιώς βιώσιμοι. Αλλά η ΕΕ δεν θέλει να βασίζεται στο Ρωσικό αέριο.

Το κακό με τον Μακρόν είναι ότι είναι σκληρός Ισλαμιστής, με πολύ κακές σχέσεις και με τον Πούτιν και με τον Τραμπ, και θα δυσκολέψει την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας. Η Λε Πεν θα ήταν πιο εύκολο να ενταχθεί στον άξονα ΗΠΑ-Ρωσίας, αν οι Γάλλοι ελάμβαναν δεσμεύσεις από τους Ρώσους και τους Κινέζους για την Βόρεια Αφρική, στην οποία η Γαλλία βασίζεται για πρώτες ύλες, και οι Ισλαμιστές την χτυπούν αλύπητα. Αλλά η Λε Πεν μπορεί να κάνει μπάχαλο την ΕΕ. Αν η Λε Πεν ήταν κάπως πιο κεντροδεξιά εγώ θα ήμουν φουλ Λε Πεν. Και προσπαθεί να πλασάρει ένα τέτοιο προφίλ, αλλά δεν πείθει. Είδατε ότι παραιτήθηκε και προσωρινά από το Front National.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου