Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Βρετανία VS Γαλλία VS Ιταλία VS Γερμανία VS Ρωσία

Βλέπετε ότι οι Γάλλοι έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται πρώτες ύλες από την πρώην αποικία τους Αλγερία, και την Βόρεια Αφρική γενικότερα (Νίγηρας, Τσάντ, Νιγηρία), αποφεύγοντας τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Ρώσους.

Οι Ιταλοί έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται πρώτες ύλες από την πρώην αποικία τους Λιβύη, και τώρα με τον αγωγό East Med, έβαλαν και την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο. Είτε γίνει ο αγωγός είτε γίνεται η ιστορία με LNG. Η Gazprom είναι στο Ισραήλ και η ΕΝΙ στην Αίγυπτο.Μαζί η Gazprom και η ENI έχουν τον Ρωσο-Τουρκικό αγωγό Blue Stream, και μαζί θα κατασκεύαζαν τον αγωγό South Stream που είχαν συμφωνήσει ο Μπερλουσκόνι και ο Πούτιν. Με Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα η Ιταλία αποφεύγει Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία. Κυρίως όμως με την Λιβύη.

Οι φουκαράδες οι Γερμανοί είναι εξαρτημένοι από τους Ρώσους, αλλά έχουν τουλάχιστον την επιλογή μίας συμμαχίας με την Ρωσία εναντίον της Βρετανίας και της Γαλλίας αν χρειαστεί.

Οι χειρότεροι είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν μπορούν να βασιστούν στα μικρά κοιτάσματα της Νορβηγίας, και πρέπει να τα έχουν καλά με τους Γάλλους, ώστε να έχουν μία συμμαχία απέναντι στην Γερμανία και την Ρωσία. Αλλά η πολιτική των Βρετανών τους προηγούμενους αιώνες δεν ήταν να έχουν έναν συγκεκριμένο σύμμαχο, αλλά να υποστηρίζουν την πιο αδύνατη πλευρά στην Ευρώπη, ώστε να μην κυριαρχεί κάποιος και μπορεί να στραφεί προς την Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί έχουν λόγους να φοβούνται έναν Ευρωπαϊκό στρατό, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους Ρώσους.

Οι Βρετανοί έχουν και την επιλογή των ΗΠΑ για πετρέλαιο και ακριβό φυσικό αέριο LNG. Οι Βρετανοί προσπαθούν να κατασκευάσουν με τους Κινέζους εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, γιατί θέλουν να έχουν καλές σχέσεις και με τους Κινέζους, ώστε να μπορούν να βάλουν στην μέση τους Ρώσους αν χρειαστεί. Αν δεν τα βρει ο Τραμπ με την Κίνα οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν ΗΠΑ ή Κίνα, και η λογική λέει Κίνα, τουλάχιστον για την Teresa May, γιατί ο Jeremy Corbyn δείχνει να θέλει το αντίθετο, ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου