Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Πικάσο VS Dali


Είχα ανεβάσει μία ανάρτηση στην οποία αναρωτιόμουν πόσο θα κόστιζε η Γκουέρνικα του Πικάσο, αν ο Πικάσο δεν ήταν μέλος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο υποστήριζε ο Στάλιν, και αν ο πίνακας δεν αφορούσε στους νεκρούς Ισπανούς Κομμουνιστές που σκότωσε ο υποστηριζόμενος από τους Χίτλερ και Μουσολίνι Φράνκο. (Τον Φράνκο υποστήριξαν και οι Βρετανοί, ενώ τους Ισπανούς Κομμουνιστές οι Γάλλοι).

Έσπευσε λοιπόν αμέσως ένας αριστερός φίλος να μου γράψει ότι και ο Dali είναι γνωστός, παρόλο που ήταν υποστηρικτής του Φράνκο. Το κοίταξα, και όντως ο Νταλί ήταν υποστηρικτής του Φράνκο. Μου έκανε λοιπόν μεγάλη εντύπωση ότι ένας διανοούμενος που ήταν υποστηρικτής του Φράνκο κατάφερε να γίνει γνωστός.

Αλλά στην συνέχεια κατάλαβα ότι αυτό δεν είναι και τόσο περίεργο, αν σκεφτούμε ότι μέχρι το 1975 στην Ισπανία υπήρχε συνεχώς δικτατορία, επομένως στην Ισπανία οι διανοούμενοι που προωθούσαν οι Σοβιετικοί δεν περπατούσαν.

Στην Ισπανία συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβαινε σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου προωθούνταν οι αριστεροί διανοούμενοι, από τις εταιρείες που έπαιρναν μυστικές χρηματοδοτήσεις από τους Σοβιετικούς. Οι εταιρείες που είναι όντως της αγοράς δεν έχουν την πολυτέλεια να χρηματοδοτούν διανοούμενους και ακαδημαϊκούς, γιατί το κόστος ανεβάζει τις τιμές των προϊόντων τους, κάτι που δεν ισχύει για τις εταιρείες που λαμβάνουν κρατικές χρηματοδοτήσεις και δεν έχουν μεγάλη πίεση για το αν θα είναι κερδοφόρες ή όχι.

Παρόλα αυτά είπα να κοιτάξω πόσο πωλούνται οι πίνακες των Πικάσο και Νταλί. Ο Πιάσο όπως θα διαβάσετε στην Guardian έσπασε όλα τα ρεκόρ, με έναν πίνακα του να φτάνει τα 180 εκ δολάρια περίπου, ενώ ο ακριβότερος πίνακας του Νταλί πουλήθηκε στα 22 περίπου εκατομμύρια δολάρια.

Και κατά την ταπεινή μου άποψη ο Νταλί είναι και πολύ καλύτερος από τον Πικάσο. Θμου σου πει τώρα ο πατέρας της Μπουσδούκου που είναι καλλιτέχνης και ροκανίζει κρατικό χρήμα για να μας ανεβάζει το επίπεδο ότι δεν μπορώ να εκτιμήσω σωστά, επειδή είμαι απαίδευτος, και ο οποίος του οποίου κτλ.


“Picasso painting breaks record for most expensive artwork sold at auction”

Salvador Dali’s 7 Most Expensive Paintings


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου