Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Silk Road


Όταν αναφερόμαστε στους Δρόμους του Μεταξιού μπορούμε να μιλάμε για όλα τα εμπορεύματα, και για όλες τις εποχές, αλλά ο πρώτος δρόμος του μεταξιού, ο πραγματικός Δρόμος του Μεταξιού, ήταν ο εμπορικός διάδρομος που συνέδεε την Κίνα με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


http://www.c3teachers.org/wp-content/uploads/2015/09/NewYork_6_China_Rome.pdf 

Μέσω αυτού του δρόμου οι Κινέζοι έστελναν στην Ρώμη το μετάξι τους, χωρίς ποτέ να αποκαλύπτουν το μυστικό της παραγωγής του στους Ρωμαίους. Και μέσω του ίδιου δρόμου έφτανε στην Κίνα το χρυσάφι και το ασήμι της Ρώμης, αφού οι Κινέζοι ελάχιστα εμπορεύματα ήθελαν από τους Ρωμαίους.

 Οι Ρωμαίοι είχαν πάθει υστερία με το μετάξι, και  τον 1ο αιώνα π.Χ. ο Αυτοκράτορας Τιβέριος απαγόρευσε την εισαγωγή μεταξιού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ώστε να θεραπεύσει τα εμπορικά ελλείμματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Κίνα, και να σταματήσει την εκροή του χρυσού και του ασημιού της Ρώμης. Με τα δεδομένα της Θεανώς Φωτίου είπε ας πούμε τότε στους Ρωμαίους “με 5 ευρώ τρώει γεμιστά μία Ρωμαϊκή οικογένεια, τι το θέλετε το μετάξι? Όπου μετάξι=iphones.


Δεμένη με την ιστορία των Δρόμων του Μεταξιού είναι και η ιστορία του Σινικού Τείχους (Great Wall of China), το οποίο προστάτευε τον Δρόμο του Μεταξιού στην Βόρεια Κίνα, από τους νομάδες που κατέβαιναν από τις στέπες, με το στομάχι να γουργουρίζει και το πουλί όρθιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου