Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Η Ιδιωτικοποίηση της Saudi Aramco

Την Saudi Aramco την δημιούργησαν οι Σαουδάραβες με τις Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας την δεκαετία του 1930, το 1933 συγκεκριμένα, επειδή οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν επέτρεπαν στις Αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (San Remo Petroleum Agreement 1920). To 1938 ανακαλύφθηκε το πρώτο μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία.

Την δεκαετία του 80 οι Σαουδάραβες κρατικοποίησαν την εταιρεία, καταβάλλοντας όμως στις Αμερικανικές εταιρείες το συνολικό ποσό της αξίας των μετοχών τους.

Σήμερα οι Σαουδάραβες ιδιωτικοποιούν ξανά μέρος της Saudi Aramco, η αξίας της οποίας θα διερευνηθεί, αλλά εκτιμάται ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 1.5 με 20 τρις δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο η Σαουδική Αραβία θα συγκεντρώσει χρήματα για να ανταπεξέλθει στον πόλεμο με το Ιράν, αλλά θέλει επίσης να δείξει στο Ιράν και την Ρωσία, και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι μπορεί να αντέξει σε ένα περιβάλλον με χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Και έχει μεγάλη σημασία αυτό. Ας πούμε πχ ότι θέλει η Σαουδική Αραβία να δανειστεί 20 δις από τις αγορές. Θα υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως οι Ιρανοί, οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι πατήσουν στις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την συνακόλουθη οικονομική κρίση στην Σαουδική Αραβία, και προκαλέσουν Αραβία Αραβική Άνοιξη. Άρα θα τίθεται θέμα βιωσιμότητας της χώρας και φερεγγυότητας. Αν όμως οι αγορές δούνε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώνει τεράστια ποσά πουλώντας μικρά κομμάτια της Saudi Aramco, η πρόσβαση στις αγορές θα είναι διασφαλισμένη.

Saudi Aramco IPO More About Geopolitics Than Finance


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου