Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Κύπρος-Exxon-Qatar Petroleum


Η Κύπρος συμφώνησε με την Exxon και την Qatar Petroleum να ψάξουν για φυσικό αέριο στο οικόπεδο της Κύπρου που βρίσκεται δίπλα στο Αιγυπτιακό Zohr (1 τρις κυβ μέτρα), το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που ανακάλυψε η Ιταλική ENI το 2015. Δεύτερο στην σειρά είναι το Ισραηλινό Leviathan, και οι Κύπριοι είναι οι μόνοι της τριπλέτας που δεν έχουν κάνει κάποια ανακάλυψη αντίστοιχου μεγέθους.

Η Exxon, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ, έχει πολύ έντονη παρουσία και στην Ρωσία και στο Κατάρ, και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν ο νυν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, φίλος και των Ρώσων και των Καταριανών.

Επίσης, μετά την εκλογή Τραμπ, οι Καταριανοί αγόρασαν το 20% της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, της Rosneft, τον Δεκέμβριο του 2016.

Επομένως το τρίγωνο Exxon-Rosneft-Qatar Petroleum είναι και ένα τρίγωνο ΗΠΑ-Ρωσίας-Κατάρ. Και όλα αυτά την στιγμή που η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν με την Ιταλία μία προκαταρκτική συμφωνία για έναν αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας.

ExxonMobil, Qatar Petroleum sign Cyprus gas deal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου